Bierne i baghaven
Carsten Victor Rasmussen har gennem de sidste 15-16 år produceret lokal honning fra Dragørs blomster i sin baghave. Med hjælp fra fire bifamilier har Carsten årligt kunne høste omkring 170 kilo honning, selvom årets første høst i år blev reduceret med 50% på grund af sygdom hos nogle af bifamilierne.
Honningen sælges til private i Dragør og omegn via en mailliste, som Carsten skriver ud til, når den nye honning er klar. Den seneste høst resulterede i 100 glas honning, hvoraf de 95 blev solgt inden for den første uge.
Fra Cornwall til Dragør
Carstens interesse for bier begyndte for godt 35 år siden under en ferie i Cornwall, England. Under rejsen kom han og hans kone tilfældigvis forbi en lokal biavler og et lille bimuseum, hvilket skabte en stor fascination hos Carsten, som måtte besøge stedet flere gange under ferien. Selvom der var mange år til pensionen, besluttede Carsten sig for, at bier skulle være en del af hans pensionisttilværelse.
Tiden gik, og Carsten blev pensionist, men han havde glemt alt om bierne, indtil en tur til Frederiksberg Have for 15 år siden mindede ham om bi-projektet. Her mødte han tilfældigt Roberto fra Argentina, som havde to bistader i haven. Carsten tog kontakt til ham, og interessen genopstod. Roberto hjalp ham med at starte op og skaffede ham hans første bifamilier i 2010. I dag har Carsten fire bistader i baghaven.
Fascinationen for bier
Carstens interesse for bier og blomster opstod spontant og uventet, da det aldrig var noget, han havde tænkt over før ferien til Cornwall. Heller ikke i arbejdslivet kom han tæt på bierne, da han arbejdede til søs som søofficer og forsvarsattaché og blandt andet var ansat hos Forsvarets Efterretningstjeneste.
Det var derimod biernes fascinerende samfund, der grundlagde hans pludselige interesse. Carsten fortæller, at det, der fangede ham for 35 år siden i Cornwall, stadig fascinerer ham i dag. I bistaden udfylder bierne hver deres rolle og arbejder i deres eget lille bisamfund. Helt lille er samfundet dog ikke, da hver af Carstens bistader indeholder omkring 80.000 bier, hvilket giver omkring 320.000 bier i baghaven.
For Carsten var målet aldrig honningen. “Det er da fint, og det hjælper på økonomien,” fortæller han med et grin, da hver bistad årligt koster omkring 1200 kr. at vedligeholde.
Biernes samfund
Ligesom i vores eget samfund, hvor hver person udfører forskellige opgaver for at få samfundet til at fungere, har bierne også forskellige roller i deres bistader. Det er denne kompleksitet som Carsten blev fascineret af, hvor tusindvis af bier arbejder sammen med en tydelig rollefordeling, der sikrer, at bisamfundet fungerer optimalt.
Hver bistade består af en dronningbi, som er den eneste frugtbare bi. Dronningen lægger omkring 2000 æg dagligt og udsender feromoner, der holder bistaden sammen og regulerer bifamiliens adfærd. Hver dronning udsender en unik duft, der varierer fra bistade til bistade.
Arbejderbierne, som er hunner, udgør den største del af bistaden og er de bier, man oftest ser flyve rundt. I løbet af deres liv på cirka fem uger skifter de roller fra rengøringsbier til ammebier, byggebier, vagter og spejdere, der leder efter nye blomstermarker.
Dronerne, de mandlige bier, har en anden opgave; deres primære funktion er at parre sig med dronningbierne.
Bier på skolebænken
Som interessen for bier har udviklet sig, er det nu også blevet en passion, som Carsten deler med andre i Dragør. I 2019 kontaktede Lions Dragør ham, da de havde doneret to bistader til en blomstereng i Søvang. Siden da har han hvert år undervist alle Dragørs 6. klasser i biernes verden, og senere er Tårnby Kommune også blevet en del af projektet.
Han får også god feedback fra klasselærerne, som melder tilbage, at de aldrig har set børnene være så fokuserede som når der bliver fortalt om bierne.
Ingen stikkere hos Carsten
Selvom Carsten har over 300.000 bier i baghaven, har ingen, inklusive hans kone, familie eller venner, oplevet at blive stukket, da bierne er fredelige og passer sig selv. Det er kun, når Carsten roder i deres bistader uden sin bidragt på, at han selv har oplevet at blive stukket. “Heldigvis har jeg fundet ud af, at jeg ikke er allergisk”, fortæller Carsten grinende.
De insekter, som mange af os bliver stukket af i haverne, er derimod hvepse, som er langt mere aggressive end bier. Hvis man går og leger med tanken om at holde bier i haven, behøver man ikke have en stor have for at det kan lade sig gøre.
Bier i egen baghave
Hvis man overvejer at starte med bier og honningproduktion, er der gode muligheder i Københavnsområdet. Carsten anbefaler teorikurser på Landbohøjskolen og Amager Biavlerforening som gode steder at starte. Her kan man komme i “praktik” og få gode råd om håndtering af bier.
Et bistade koster omkring 1200 kr. afhængigt af størrelsen. De fleste starter med flamingokasser, men Carstens bistader er lavet af træ, da han fik klar besked fra konen på, at der ikke skulle stå plastikkasser i baghaven.
Den årlige drift koster også omkring 1200 kr., som går til mad til bierne og udskiftning af voksrammerne. En bidronning koster omkring 400 kr.