Borgmesterens Nyhedsbrev d. 24/1-2024

Borgmesterens seneste nyhedsbrev komme denne gang ind på blandt andet 50 års jubilæet for sammenlægningen af Dragør og Store Magleby, reorganiseringen svømmehallen og kommunens specialklasserække og behandlingsskole.
Kenneth Gøtterup, Borgmester, Dragør. Foto: Dragør Kommune
Kenneth Gøtterup, Borgmester, Dragør. Foto: Dragør Kommune

Det nye år er godt i gang og jeg håber alle er kommet godt ind i det. Vinteren har også fået sit tag i Dragør, og i vinterdagene med frost og klart vejr, viser Dragør sig fra sin smukke side. Det politiske arbejdsår er også i fuld gang og i dette nyhedsbrev er en opdatering på et udvalg af de sager der har rørt på sig siden sidste nyhedsbrev.

Kommunaløkonomisk forum

Januar måned har også budt på det årlige økonomiske møde i KL mellem alle kommuners økonomiudvalg i Ålborg. Fra Dragør var jeg afsted med mine gode kolleger fra Venstre, Socialdemokratiet og Liste T. Budskaberne var klare. Kommunerne har for få penge til de ønsker borgerne har til velfærden. Da der ikke kommer flere midler til kommunerne, er det politikernes opgave, at komme ind i en prioritering af fremtidens velfærdsydelser. Hvad skal borgerne selv sørge for og hvad er kommunale ydelser. Den debat kommer vi også til at tage i Dragør i årene frem. Det stiller store krav til os alle. Vi skal som politikere turde tage beslutningerne og være tydelige om, hvorfor vi prioriterer som vi gør. Vi skal alle som borgere være åbne for den debat der handler om, at der i fremtiden ikke vil være de samme velfærdsydelser som vi har været vant til gennem mange år.

Kystsikring

I januar og februar måned har jeg inviteret mig selv til møde med miljø- og transportordførerne fra de forskellige partier på Christiansborg. Jeg har bedt om dette møde for at fremlægge Dragørs udfordringer med kystsikring og der i gennem forsøge at sikre mig, at ordførerne er forberedt på Dragørs situation, når resultaterne af den statslige forundersøgelse skal behandles i Transportudvalget og Miljøudvalget. I sidste uge var borgmestrene fra de kommuner der blev ramt af stormfloden i oktober måned inviteret til møde med miljøministeren. Mine budskaber til ministeren var;

  • Få nu skabt nogle muligheder for, at vi kan lave kystbeskyttelse selvom vi berører et område som er udpeget til naturbeskyttelse efter EU´s natura 2000 direktiv. Der er noget dobbelthed i at beskytte natur der alligevel forsvinder ved oversvømmelse og Natura 2000 direktivet kan være en stor hindring for, at vi i Dragør kan realisere vores vedtagne projekt.
  • Få genbesøgt og ændret finansieringsmodellen, så der samlet på landsplan findes anden finansiering. I Dragør er vi få til at betale for en meget lang kyststrækning.
  • Find fælles løsninger for de fire hovedstadskommuner der indgår i den statslige forundersøgelse af kystsikringen og efterlad ikke Dragør foran et dige på tværs over Amager. Ikke mindst fordi vi fire kommuner er interesseret i at finde fælles løsninger der skaber mere rekreativ natur som jo netop er indholdet i Dragørs projekt.
  • Og sidst men ikke mindst. Der skal handling til og processen om lovgivning skal speedes op.

Hofor

I slutningen af november måned fik vi et massivt regnskyl. 64 mm på et døgn, og det svarer til, hvad der normalt falder i hele november måned. Vi så flere steder oversvømmelser da ledningsnettet ikke kan håndtere de store vandmasser. Dimensioneringen af ledningsnettet i kommunerne er nationalt bestemt. Men klimaforandringerne er bekymrende og seneste hændelse viser at vi ikke kan håndtere så store regnmængder. Jeg har derfor inviteret Hofor´s ledelse til møde om sagen for at få klarhed over, hvor store vores udfordringer reelt er, samt hvilke handlemuligheder der er. Ikke mindst om Hofor har tilstrækkelig fokus på problemstillingen.

Tandlæge

I Danmark er der generelt mangel på tandlæger og kommunerne har svært ved at få besat deres stillinger i den kommunale børnetandpleje. Det gælder også i Dragør og det er et meget alvorligt og stort problem. Aktuelt er vores klinikchef fratrådt og vi har svært ved at få besat stillingen. Det stiller os i en svær situation. Derfor er det besluttet at vi arbejder med flere løsninger. Vi forsøger yderligere rekruttering med ekstern bistand. Og samtidig undersøger vi mulighederne for et samarbejde med Tårnby kommune eller mulighederne for, at vi udlicitere vores tandpleje til private tandlæger. Allerede nu har vi private tandlæger til at hjælpe os. Alle børn med akutte tandproblemer bliver stadig behandlet med det samme, men der kan være ventetider på anden behandling. Det er ikke tilfredsstillende og vi gør alt vi kan for at finde en permanent løsning.

Specialklasserække og behandlingsskole

Sidste år etablerede vi en specialklasserække til 10 elever og den fik til huse på Elisenborg. Nu udvider den til 20 elever og den vil fremover få til huse på Blushøj. Det betyder også at SFO lokalerne til 3. klasserne flytter til Engvej i det gamle klubhus som boldklubben havde. Jeg er glad for, at vi nu kan tilbyde børn den hjælp og støtte til specialundervisning i Dragør, så færre børn skal gå i skole uden for Dragør. I budgettet for 2023 satte vi en proces i gang om at undersøge om vi kan etablere en behandlingsskole. Vi har haft dialog med flere private aktører om dette og flere har interesse i at gå i samarbejde med Dragør. Desværre har vi ikke egnet ledige lokaler der kan anvendes. Derfor har vi besluttet at vi ikke pt. etablere en behandlingsskole i Dragør, men vi er i stedet gået i dialog med Tårnby kommune om vi på tværs af de to kommuner kan lave et samarbejde om dette.

Svømmehal

I forbindelse med reorganiseringen af Hollænderhalen der bl.a. har som målsætning at have øget åbningstid er der igangsat en brugerundersøgelse. Det handler om, hvornår vi som borgere ønsker svømmehallen skal have åbent. Der er kommet i alt 334 svar og vi er rigtig glade for de mange besvarelser der er kommet og de vil alle nu indgå i den videre drøftelser der skal være om, hvornår svømmehallen skal have åbent for offentligheden i den sæson 2024/2025.

Byjubilæum

2024 bliver året, hvor vi skal fejre at sammenlægningen mellem Dragør og St. Magleby Det er 50 år siden at de to kommuner blev sammenlagt. Der vil blive nedsat et festudvalg hvor foreninger og virksomheder inviteres til at planlægge fejringen som både vil finde sted i Dragør og i St. Magleby.

Nabovenner

I 2023 indgik kommunalbestyrelsen en partnerskabsaftale med politiet og Trygfonden om projektet ”Nabovenner”. Et tiltag der skal medvirke til at gøre vores by endnu tryggere. I Dragør havde vi i 2023 31 indbrud. Det er sammenlignet med andre kommuner meget lavt. Men derfor skal vi alligevel have et fokus på at forebygge. I starten af januar måned inviterede til et opstartsmøde. Mødet blev desværre aflyst grundet sygdom og afbud. Der var desværre også nogle tekniske fejl i vores mailsystem, så nogle borgere ikke fik aflysningen og mødte forgæves frem. Det beklager jeg og håber på forståelse. Vi kommer med en nu invitation til et møde i løbet af de kommende måneder. Og jeg håber allerede nu, at de grundejerforeninger og borgere der ikke fik tilmeldt sig første gang, har lyst til at deltage.

H.M Dronningen og H.M Kongen

Nytårsaften blev mange af os overraskede og rørte. H.M Dronningen meddelte at hun abdicerede og 14 dage efter fik vi en ny konge. Kommunalbestyrelsen har sendt en hilsen til både H.M Dronningen og takket for den store indsats for Danmark og besøgene i Dragør, samt til H.M Kongen med lykønskning om tronskiftet. Jeg fik søndag den 21. januar fornøjelsen at repræsentere Dragør i festgudstjeneste i Århus Domkirke, hvor Kongehuset var repræsenteret. Det var for mig en særlig dag, hvor jeg blev berørt over, at se H.M Kongen og den kongelige familie i en ny rolle.

Venlig hilsen
Kenneth Gøtterup

Del dette opslag: