Jordforurening ved Dragør Havn og Lokalplan 70: Hvem har ansvaret?

Dragør Kommune udbyder værftsgrunden ved havnen, på trods af tidligere jordforurening i området.
Dragør Havn. Foto: Helgrit Marzloose
Dragør Havn. Foto: Helgrit Marzloose

Dragør Kommune står over for udfordringer vedrørende jordforurening ved Dragør Havn og Skurbyen i forhold til Lokalplan 70. En miljøundersøgelse fra 2002 identificerede jordforureninger i Skurbyområdet, bestående af bly, cadmium, tjærestoffer, olier og opløsningsmidler.

På det tidligere færgeopmarchområde blev der dog ikke fundet forurening. Denne forurening stammer primært fra tidligere erhvervsaktiviteter på havnen, og det er blevet vurderet, at der generelt kan forventes jordforurening på området.

Selvom forureningen ikke umiddelbart hindrer fremtidige miljøsensitive anvendelser, er det nødvendigt at tage hensyn til den i den videre planlægning og projektudvikling.

Havnen og værftsgrunden

Dragør Havn er hjertet af Dragør, et sted elsket af både lokale borgere og besøgende. Den gamle havn rummer en særlig maritim atmosfære, men det har været genstand for gentagne debatter om dens udvikling. Tidligere kommunalbestyrelser har ofte løst havnens udfordringer som separate sager uden en sammenhængende plan for infrastruktur, moler, havnefunktioner og byggeri.

Selvom der tidligere blev forsøgt en helhedsplan, blev forslaget om en omfattende kulturø og svømmehal på vandet ikke accepteret. Kommuneplanen mangler tilstrækkelig detaljering for effektiv styring af havnen. Der findes heller ikke en samlet lokalplan for hele havnen, og området er opdelt i isolerede lokalplanområder, hvoraf Lokalplan 70 dækker havnens sydlige erhvervsområde, inklusive værftsgrunden.

Værftsgrunden

Værftsgrunden med det gamle bådeværft er af stor kulturel og historisk værdi og betragtes som en af kommunens mest dyrebare ressourcer. Denne grund, som tidligere bådeværft ligger centralt og indeholder værdifuld kulturarv.

Efter beslutningen om at sende værftsgrunden i udbud, skal vinderen udarbejde en projektlokalplan, der tilpasses det valgte projekt. Dette sker formentlig for at øge kommunens indtægter, og der forventes allerede behov for at give dispensation fra den eksisterende lokalplan med hensyn til bygningshøjde og udformning.

Spørgsmålet er, om en projektlokalplan vil sikre høj kvalitet og hensyntagen til miljøet.

Kulturarv

Det unikke ved Dragør gamle havn er, at næsten alle de gamle maritime bygninger er fredet. Dette omfatter de murstenbygninger og træbygninger, der udgør et karakteristisk havnemiljø. Det gamle bådeværft bør også betragtes som kulturarv, der afspejler byens maritime historie.

Skurbyen er et levende vidnesbyrd om Dragørs maritime fortid. Det er afgørende, at enhver udbudsproces for værftsgrunden kræver hensyntagen til disse særlige kvaliteter og træk i havnemiljøet.

Genbrug

I en tid, hvor der er øget fokus på CO2-udslip og genbrug af ressourcer, bør Dragør gamle havn bevare og genbruge så meget som muligt af sin bevaringsværdige bygningsmasse. Det ældste del af bådeværftet fra 1912 er en markant bygning med rustikke trækonstruktioner. Det bør undersøges, om denne bygning kan genbruges til formål, der gavner byen og dens borgere.

Den nyere del af bådeværftet fra 1960’erne, opført i gasbeton, bør dog nedrives. Dette område kan blive en åben kile, der forbinder eksisterende områder og bidrager til havnens karakter.

Udbudsbetingelser

Efter beslutningen om udbud skal specifikke betingelser formuleres i en udbudsmateriale. Det er vigtigt, at disse betingelser indeholder klare mål for projektet:

  1. Sikring af overholdelse af lokalplanens formål og karakter.
  2. Mulighed for bevaring og genbrug af den gamle værftshal.
  3. Krav til arkitektoniske detaljer, der passer ind i det eksisterende miljø.
  4. Skabelse af en åben kile og bevarelse af grønne områder uden for skurbyen.

Kommunen har mulighed for at styre kvaliteten gennem udlejningsvilkår og lokalplan. Høj kvalitet og hensyntagen til havnemiljøet kan have større langsigtede økonomiske fordele for Dragør end kortsigtede lejeindtægter.

Konklusion

For Dragør mener mange at det er afgørende, at udbudsprocessen sikrer:

  • Overholdelse af lokalplanens formål og karakter.
  • Mulighed for bevaring og genbrug af den gamle værftshal.
  • Klare krav til arkitektonisk udformning, der passer ind i det eksisterende miljø.
  • Skabelse af en åben kile og bevarelse af grønne områder uden for skurbyen.

Det er nødvendigt at afveje alle interesser i udviklingen af havneområdet og bevare dets mangfoldighed og karakter. Dragør gamle havn har en særlig placering i byens historie, og det er vigtigt at sikre dens bevarelse og udvikling i overensstemmelse med dens unikke karakter og kulturelle arv.

Hvad er din holdning? Bør kommunen fjerne den forurenede jord eller skal lejer stå for ansvaret?

Del dette opslag: