Villa Ricordo i Dragør

Dines Bogø tager os endnu engang med rundt i Dragør, hvor vi denne gang skal kigge på et hus med italiensk inspiration, der samtidig var det første i Dragør med elevator.
Villa Ricordo, Drogdensvej 26, nuv. Batterivej 4. Ca. 1917. Foto: privatarkiv.
Villa Ricordo, Drogdensvej 26, nuv. Batterivej 4. Ca. 1917. Foto: privatarkiv.

Velkommen til “I Byen med Bogø, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.

Alt har en historie, og den kender Dines Bogø. Denne gang tager han os med forbi Drogdensvej, hvor vi skal kigge på et hus, der både er inspireret af en tur til Italien og samtidig er det første hus i Dragør med en elevator.

Villa Ricordo, Batterivej 4, 2791 Dragør

På nordøsthjørnet af Batterivej og Drogdensvej blev der i 1911 opført en større villa i 2. etager. Grunden matr.nr. 334 bm af Dragør By var købt den 17. august samme år af Dragør Kommunalbestyrelse.

Bygherren var den 40-årige Mary Elisabeth Aagesen (1870-1931), der var svært handicappet af en kronisk leddegigt, som lænkede hende til en rullestol. Mary Aagesen født Hansen, er barnebarn af skibreder Hans Nielsen Jeppesen.

Som den første i Dragør fik hun installeret en elevator, så hun kunne komme op på tagterrassen.

Mary Aagesen havde været på et længere kurophold i Italien. Her var hun inspireret af den italienske byggestil, som man genfinder i huset. Huset hedder RICORDO. På italiensk “Erindring eller minde”.

Allerede i 1913 udbyggede hun 1. salen, men tre år senere måtte hun sælge huset pga sygdom. Evt. kombineret med økonomi?

1916-1918

I 1916 overgår huset til bobestyrer og administrator Lund, der fjerner elevatoren og flytter trappen.

To år efter køber vaskeriejer P. Christiansen villaen og han bygger i 1919 et trappetårn i det NV hjørne og 1. etage udvides.

I 1920 påsættes spir/tårn i det SV hjørne og i 1928 opføres en billardsalon i gården på nordsiden af huset.

1933

Hovmester Fr. Piil køber Villa Ricordo og i hans tid forsvinder spiret.

Villaejeren disponeret over grunden Drogdensvej 27, hvor der er indrettet tennisbane

1964

Piil’s enke sælger huset til Kaptajn Bengt Claësson, som har problemer med ombygningen.

Huset er ubeboeligt i 1½ år fra 1965. Bengt Claësson dør i 1980 og hustruen Ruth bliver boende til 2005.

2005

Huset købes af Kirsten Bisgaard Christiansen, der allerede i 2006 søger om at måtte genopføre spiret.

Dragør Kommune giver tilladelse på betingelse af, at der bruges kraftigee materialer i forholdt til det tidligere tårn. Projektet bliver ikke genført.

2022

I august købte Susanne Eide Clausen (tidl. Dragørborger) og Michael Eide Batterivej 4. Villaen har de sidste 100 år et par gange trængt til en kraftig renovering. Det er nu aktuelt igen og måske denne gang også en mindre ombygning?

Man skal nok et stykke ind i 2024 før villaen er klar til indflytning. Flere husejere i Dragør genindfører de gamle villanavne (bl.a. på Vestgrønningen). Ud over andre ændringer vil man igen i 2024 kunne nikke genkendende til det gamle villanavn “RICORDO” på Batterivej 4.


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: