En skatepark er fortsat under opsejling i Dragør Kommunes måske bedste område; ved havnen i den gamle bydel.
En gruppe lokale borgere og foreninger har fra starten givet udtryk for en tydelig utilfredshed omkring projektet. De henviser til klager, som Tårnby Skatepark har modtaget angående “larm”, “ulovligheder” og “utryghedsskabende adfærd”.
Men handler den utilfredshed måske mere relateret til placeringen af skateparken end selve projektet?
Med skateparker spredt ud over hele landet og verdenen kan man undre sig over, om skateparker er ensbetydende med upassende adfærd, eller om det snarere afspejler det område, de placeres i.
I København findes der utallige skateparker, der harmonerer fint med bylivet og kulturen, så hvorfor skulle det ikke også være tilfældet i Dragør?
Hvor skal en Skatepark placeres?
Handler det måske mere om beliggenheden end om der skal bygges en skatepark eller ej i Dragør? I en høring fra 2021 har Beboerforeningen for Dragør Gamle By udtrykt utilfredshed med placeringen. De påpeger, at den vil forårsage støjgener og ødelægge udsigten over Øresund og havnefronten.
Den gamle bydel har naturligvis sin egen charme, men betyder det, at udvikling og tilbud til byens unge skal udelukkes? Er havneområdet kun forbeholdt særligt udvalgte aktiviteter, eller kan det bruges af alle?
Med et begrænset areal i Dragør Kommune begrænses også mulighederne. En skatepark kan ikke placeres uden for byzonen, da det vil betyde parkens død før den overhovedet er bygget. Når man vil bygge en skatepark, må man også tage højde for det miljø, som denne type aktivitet kræver.
Men hvorfor skal en skatepark placeres ved en havnefront, der er ekstra udsat for blæst og kulde størstedelen af året? Flere har foreslået en placering i området ved Hollænderhallen. Her vil støjproblemet være minimalt, og skateparken vil ikke skygge for turisternes udsigt. Til gengæld vil omgivelserne være langt mindre tiltalende for brugerne.
Så er placeringen ved Hollænderhallen mere for skaternes skyld eller for dem som ikke vil have en skatepark ved havnen?
Hvem er målgruppen?
Et større spørgsmål, der rejser sig, er, om Dragør overhovedet mangler en skatepark? En af skateparkens visioner er at være “et mødested for alle” og bekæmpe unges ensomhed i hjemmet.
Er løsningen så at bygge en skatepark?
Først og fremmest kan en skatepark aldrig være for alle, men kun for dem som vil skate – og vil den virkelig vil få ensomme unge væk fra værelset og ind et skaterfællesskab?
Placeres den ved havnen, er der risiko for den bliver til en legeplads på de varme sommerdage og ikke et sted for folk der vil skate. Laver man en mellemting ved Hollænderhallen, er der risiko for at ingen vil benytte den, da den rammer ingen af målgrupperne. Går man efter dem, der tager sporten seriøst, er der også risiko for at kun få vil benytte den, grundet Dragørs størrelse.
Kigger man til København, ser man også flere ubenyttede udendørs aktiviteter fordi de ikke rammer målgruppen. Selvom projektet i øjeblikket ledes af en gruppe frivillige, er det kun naturligt at frygte det værste, når det kommunale involverer sig i en “gadesport” uden at tage højde for målgrupperne og deres behov. Idéen kan se flot ud på papiret, men vil den virkelig fungere i praksis?
Tag gerne del i debatten og fortæl os din mening i Dragør News på Facebook!
Fordele og ulemper ved en Skatepark
Nedenfor er fordelene og ulemperne ved at have en skatepark ved Dragør Havn:
Fordele:
- Aktivt fritidstilbud: En skatepark vil tilbyde en aktiv og sjov fritidsaktivitet for børn, unge og voksne, der er interesserede i skating og rullesport.
- Sundhedsfordele: Skating er en god form for motion, der kan bidrage til at forbedre fysisk kondition, styrke og koordination.
- Socialt samvær: Skateparken kan fungere som et mødested for lokale skatere, hvor de kan møde ligesindede og udvikle venskaber gennem deres fælles interesse.
- Turistattraktion: En moderne og veludstyret skatepark kan tiltrække besøgende og turister, der ønsker at udforske forskellige sportsfaciliteter i området.
- Aktivering af offentlige rum: Ved at placere en skatepark ved Dragør Havn kan det bidrage til at aktivere offentlige områder og give dem en ny funktion.
Ulemper:
- Støj: Aktiviteter i en skatepark kan generere støj, især når der bruges skateboard og rulleskøjter. Dette kan være forstyrrende for naboer og beboere i nærheden af havnen.
- Sikkerhedshensyn: Der er en risiko for skader og ulykker i en skatepark, især hvis den ikke er designet og vedligeholdt korrekt. Dette kan øge behovet for tilsyn og sikkerhedsforanstaltninger.
- Pladsbehov: En skatepark kræver et betydeligt areal, hvilket kan påvirke tilgængeligheden af offentlige rum og parkeringspladser i området omkring Dragør Havn.
- Æstetik: Nogle borgere kan være bekymrede for, at en skatepark kan påvirke det visuelle udseende og æstetikken i området negativt, især hvis den ikke er designet i overensstemmelse med omgivelserne.
- Potentielle konflikter: Etableringen af en skatepark kan medføre konflikter mellem skatere og andre brugere af det offentlige rum, såsom gående, cyklister eller andre sportsudøvere. Disse konflikter kan opstå på grund af forskellige brugsbehov og sikkerhedsbekymringer.