Fik overdirektør Sophus Falck kun drenge?

Denne gang vil Dines Bogø fortælle os lidt nærmere om Sophus Falcks familie. Hvordan var det nu præcist? Fik han kun drenge, eller var der måske også en datter?
Sophus Falcks og hans faste veninde Helene Schmidt med deres søn Ejner. Foto: DB Arkiv.
Sophus Falcks og hans faste veninde Helene Schmidt med deres søn Ejner. Foto: DB Arkiv.

Velkommen til “I Byen med Bogø“, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.


En eftermiddag i firserne gik hoteldirektør Ejnar Johnsen som sædvanlig og hyggede om gæsterne på Dragør Badehotel.

En nydelig dame i slutningen af tresserne hilste på og bad om kaffe og kringle.

Johnsen undrede sig lidt. Han kendte hende ikke og hvad lavede en enlig dame i Dragør? Han ville selv servere, og da ham kom med kaffen og kage sagde gæsten, at hun lige have besøgt sin fars sommerhus på Sophus Falck Allé. Nu ville hun efterfølgende gå en tur i Dragør gl. bydel, som hun var blevet anbefalet.

Johnsen, der boede på Sydstranden, kendte mange af villaerne på Sophus Falcks Allé og spurgte venligt om det var en særlig villa?

”Ja, nu er det en helårsvilla i nr. 11, men jeg ved, at min far fik det bygget som sommerhus omkring 1923.”

Ejnar Johnsen havde en vag fornemmelse af, at redningskorpsets stifter ”kun” havde fået sønner eller også havde man ikke hørt om pigerne, da piger jo ikke kunne blive direktører, dengang.

Gæsten sagde ikke mere, og Johnsen glemte det til 1999, hvor vi sad og talte om hotellet og spændende gæster. Johnsen fortalte om kendte inden- og udenlandske bands, der havde boede på hotellet. En morgen havde Den svenske Konge også været forbi til morgenkaffe.

Sophus Falcks Allé

Jeg huskede, hvad Ejnar havde fortalt.

Da forfatteren Søren Mørch i 2006 skulle skrive en bog om Falcks 100-års jubilæum kunne jeg supplere med lidt lokalt om Sophus Falck og Dragør, og jeg nævnte det med damen på hotellet.

Sommerhuset på Sophus Falcks Allé var bygget til Falcks ekstra søn Ejner, som Sophus Falck havde fået i 1913 med sin faste veninde Helene (tidligere damefrisør på Islands Brygge). Vejen blev uofficielt opkaldt efter direktør Falck lige inden han døde i 1926.

Søren Mørch sagde, at han havde deadline på bogen, men han kunne se i arvesagen fra 1926, at der var et ”ekstra” barn ud over Ejner. Det måtte jeg tage mig af, sagde han. Måske havde det noget at gøre med den dame, jeg havde hørt om på Dragør Badehotel.

Var der også en datter?

Det viste sig, at Sophus Falck ikke bare havde fået en søn i maj 1913, men i februar samme år, havde han også fået datteren Grete med den noget yngre damefrisør, Anna.

At Sophus Falck havde en fjerde søn, Ejner Falck Schmidt var almindeligt kendt. Ejner stiftede et firma i Odense, der i mange år også var leverandør af kranvogne til Falcks Redningskorps.

Datteren Grete, som hoteldirektør Johnsen åbenbar havde mødt, fik navnet Grete Marie Lilly Gulfeldt (ofte skrevet Guldfeldt).

I familien Gulfeldt kendte man godt forbindelsen til Falck, men ikke noget, der var kendt uden for Falck og Gulfelt familierne.

Sophus Falck sørgede godt for Grete og hendes mor Anna Kirstine Helvine Guldfeldt (1890-1914).

Men Gretes mor druknede i Øresund, og Gretes mormor lavede derefter en skriftlig aftale med Sophus Falck om fortsat økonomisk støtte til Grete. Det fungerede til Sophus Falcks død.

Sophus Falcks datter Grete døde i 2002.

Ved et foredrag for Falck-familierne i 2022 på Egholm Slot (ejes af Ole Falck, oldebarn af Sophus Falck), mødtes de nuværende tre kendte Falck familier for første gang.


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: