Jesper og robotterne

Ved du heller ikke, hvad RX-78-2 eller ZGMF-X20A står for? Så læs med her, hvor vi har talt med ejeren af Gundam-Store.dk, Jesper Sato fra Dragør.
Jesper Sato. Foto: Dragør News.
Jesper Sato. Foto: Dragør News.

Har du gættet hvad navnene RX-78-2, ZGMF-X20A, MS-06F eller GN-0000GNHW/7SG 00 betyder?

Her i Dragør er der en person, hvor disse “navne” giver fuld mening: Mød Jesper Sato, der bor i Store Magleby med sin kone og deres to børn på 20 og 15 år.

Jesper og robotterne

For otte år siden vidste Jesper heller ikke engang selv, hvad Gundam og disse navne stod for.

I 2016 tog Jesper på tur med sin datter og hendes judoklub til Japan for at fejre klubbens 50-års jubilæum. På turen blev der også plads til sightseeing, hvor Jesper besøgte Akihabara, Tokyos berømte område kendt som “den elektriske by”, der er et mekka for japansk popkultur med anime, manga og samlerfigurer.

Her fik han øje på noget, der genoplivede minder fra hans barndom og det legetøj, han engang legede med – robotfigurer med store sværd og kanoner! Alt det man syntes var fedt dengang, men nu noget, som var produceret til voksne. Jesper blev så fascineret af deres design, at han ikke kunne modstå fristelsen til at købe nogle af dem med hjem til sig selv. Disse figurer, som også er de omtalte ovenstående navne, er bedre kendt under navnet Gundam.

Hvad er Gundam?

Gundam har en lang og omfattende tradition i Japan, der begyndte med en animeret tv-serie i 1979. Siden da har serien udviklet sig gennem forskellige serier og spin-offs, som stadig har et stort publikum.

Udover tv-serierne har Gundam-universet udvidet sig til tegneserier (manga), computerspil, legetøj og samleobjekter. Disse samleobjekter, som Jesper købte, er blot et eksempel på den massive popularitet, Gundam har i dag og dens betydning for den japanske popkultur.

I korte træk foregår Gundam i et science fiction-univers, der strækker sig fra jorden til rummet, hvor store, mekaniske robotter, som styres af menneskelige piloter, kæmper om verdensherredømmet.

Gundam-universet kan sammenlignes med en blanding af Star Wars og Power Rangers, hvilket måske vækker minder hos nogen.

Selvom TV-serien repræsenterer den oprindelige del af universet, har samlefigurerne opnået enorm interesse i Japan og generelt i Asien. Takket være Jesper Sato og hans online butik, har interessen gradvist spredt sig til Danmark og Vesten.

En slags LEGO for voksne

Der findes et utal af robotfigurer i forskellige modeller, størrelser, prisklasser og kvaliteter. Fælles for dem er, at man får dem som byggesæt, hvor man selv skal samle figuren ved at klikke delene sammen. Dette kan gøres på forskellige niveauer; selvom figurerne kommer klar til samling, kan man vælge at slibe delene for at opnå en helt blank overflade.

For dem, der ønsker at give deres figur et ekstra touch, er der også mulighed for at male den, så den skiller sig ekstra meget ud på hylden. Figurerne er nemlig ikke legetøj, men snarere samlerobjekter, som man udstiller på hylden, hvor Jesper også har placeret sine robotter.

Denne hobby kan sammenlignes med modelbyggeri af skibe eller gamle krigskøretøjer, som tidligere har været populære herhjemme.

Jespers egen samlerhistorie

Siden sin barndom har Jesper altid haft en særlig hang til de mere nørdede sider af tilværelsen, hvor superhelte og actionfigurer har haft en vigtig plads i hans liv. En interesse der stadig består den dag i dag.

Fascinationen begyndte med He-Man og senere Action Force, som var populære i 80’erne og starten af 90’erne og kunne findes i alle legetøjsbutikker. Da han blev lidt ældre, voksede hans interesse for tegneserier, især Marvels superhelte, som blev den helt store passion.

Jesper har stadig sin tegneseriesamling den dag i dag, og den er selvfølgelig også blevet udvidet gennem årene.

Computere og gaming har også tidligere fyldt meget i Jespers liv, men efter et klarsyn i 2012, hvor han opdagede, at han ofte havde et gamingheadset på i billederne sammen med sine børn, besluttede han sig for at reducere den tid, han brugte foran computeren, for at være mere tilstede sammen med sin familie. Et valg har han bestemt ikke fortrudt.

Efter flere års pause fra at samle på noget, stødte Jesper, som tidligere nævnt, på Gundam i Japan i 2014. Det blev begyndelsen på et nyt kapitel, både i hans personlige liv, men også i det professionelle liv.

Efter at være vendt hjem fra Japan og have bygget sine nye robotter, begyndte Jesper at undersøge markedet i Danmark for at finde mere af det. Han opdagede imidlertid, at det var vanskeligt at finde og få fat på uden for Japans grænser generelt.

På grund af sin egen fascination af de nyopdagede kamprobotter begyndte han nu at overveje, om det måske var en god idé at starte sin egen webshop op. Idéen blev dog hurtigt skrinlagt, da pengene ikke helt rakte til det, og der samtidig var en masse regler omkring mærkning af importeret legetøj til Danmark.

Gundam kommer til Danmark

Fem år senere kom idéen tilbage på tegnebrættet, da Jesper, efter tragiske omstændigheder, arvede nogle penge efter sin fars død. Med de ekstra penge besluttede Jesper endelig at realisere sin drøm om at starte en webbutik med de japanske robotter.

Dette førte til, at han lukkede sig inde i 14 dage, hvor han alene byggede hjemmesiden og webshoppen op fra bunden, indgik forhandlingsaftaler og påbegyndte markedsføringen.

Jesper stod dog ikke helt på bar bund, da han i mange år netop har arbejdet med online markedsføring og webshops, så han kunne stå for næsten alle opgaverne selv.

Efter de 14 dage dukkede en træt Jesper ud af sin hule med en færdig webbutik og robotter på lager – og Gundam-Store.dk var nu en realitet. Der skulle dog gå tre dage med stilhed, inden Jesper modtog sin første ordre.

Det fik ham til at løbe hen til sin kone i stor jubel og fortælle hende, at det første salg var gået igennem. En historie, som stadig kan bringe et smil frem hos Jesper, når han fortæller den.

Gundam får vokseværk

I løbet af den kommende tid voksede butikken gradvist, indtil lageret til sidst fyldte hele gangen og alle skabe i huset i Store Magleby. Jesper måtte til sidst nedlægge sit træningslokale i kælderen for at skabe mere plads til lagerplads. Men da dette også hurtigt blev fyldt op, indså han, at hans “lille” forretning havde vokset sig for stor til huset. Det var på tide at flytte hjemmefra.

Derfra fandt han et lokalt lager i Dragør, men det viste sig også at være for lille, og året efter flyttede han til de lokaler, han har i dag i udkanten af Dragør.

Den hurtige vækst overraskede Jesper selv, men han forklarer, at det sandsynligvis skyldes nedlukningen på grund af Covid-19, som fandt sted kort efter åbningen af butikken. Folk var tvunget til at blive indendørs og finde aktiviteter, de kunne lave alene i deres fritid.

Jesper forklarer, at Gundam-hobbyen var oplagt i denne situation, da den kan dyrkes alene, og med den ekstra fritid kunne man bruge den nødvendige tid på det, da det ofte tager flere timer at bygge sin Gundam-figur.

Et fællesskab med robotter

Selvom robotterne langt fra er lige så populære i Danmark som de er i Japan, ser han en stigende interesse for hobbyen, hvilket også kan mærkes på salget. Der kommer gradvist flere og flere ind i det online fællesskabsforum for Gundam, som Jesper også administrerer.

For mange Gundam-samlere strækker interessen ud over blot at samle figurerne; der opstår også et fællesskab blandt samlerne.

På Jespers onlineforum deler folk gode råd og erfaringer om byggeprocesser og maling, men han oplever også, at samtalerne drejer sig også om personlige ting derinde. Hobbyen bringer folk sammen og skaber et fællesskab i stedet for blot at sidde alene derhjemme. Så selvom hovedemnet primært er figurerne, ser Jesper også folk sidde i online-chats, hvor de taler med hinanden, mens de bygger på deres Gundam.

Det gør Jesper særlig stolt af at kunne bidrage til det ekstra sociale lag i hobbyen.

De fleste af Jespers kunder er mænd i alderen fra omkring 18 år op til slutningen af 30’erne, hvilket han også anslår til at være flertallet af samlerne i Danmark. De fleste af dem har en hang til den mere nørdede popkultur, som Jesper selv, hvor Gundam-figurerne og deres design passer perfekt ind.

Som han selv siger om figurerne: “Jeg synes, de ser fucking badass ud!”.

En sundere hobby

En hobby som denne, der hverken involverer skærme eller lyd, tror Jesper også er sundt for mennesker, uanset alder. Udover at komme væk fra den elektroniske verden får man også trænet sin finmotorik, når man klipper og samler de enkelte dele til en robot. “Det er en fysisk aktivitet, som de færreste nok laver længere,” bemærker Jesper.

Selvom interessen måske kan virke som noget, der primært appellerer til børn, kræver det fingerfærdighed og ikke mindst tålmodighed, da flere af de større Gundams kan tage mere end 10 timer at samle. Er man i den yngre ende, findes der dog også samlesæt, der henvender sig til den målgruppe og er lettere at samle.

Forældre til børn med diagnoser som ADHD og Aspergers syndrom har også skrevet til Jesper og fortalt, at deres børn, som normalt har svært ved at koncentrere sig, har haft stor glæde ved at bygge og samle Gundams.

Her har de kunnet fastholde deres fokus på en ellers langvarig byggeproces, som de normalt ikke kan. Jesper ved ikke selv, hvorfor det er sådan, men denne type tilbagemeldinger gør et stort indtryk på ham.

De mange positive historier og feedback fra Gundam-hobbyen gør arbejdet endnu mere meningsfyldt for Jesper, selv når det kan virke som om, det blot handler om at sælge samlesæt af plastikrobotter.

Som et af de mere rørende eksempler fortæller Jesper om en tidligere kollega i Canada, der gik igennem en svær periode i sit liv, hvor Gundam-hobbyen blev hans vej tilbage til glæden ved livet. I dag driver han endda sin egen Gundam-butik i sit hjemland.

Robotternes fremtid

Jesper har ikke planer om at flytte fra sine nuværende lokaler i udkanten af Dragør, selvom pladsen begynder at blive lidt trang. Showroomet står næsten færdigt, hvor de færdigbyggede robotter udstilles i glasmontrer, som gæsterne kan se, når de kommer forbi efter deres Gundams.

Selvom butikken primært er online, er man også velkommen til at besøge og afhente sine varer. Når man træder ind i butikken, skal man få følelsen af at være tilbage i en gammeldags legetøjsbutik med væggene fulde af figurer fra gulv til loft, som er det udtryk, Jesper er gået efter.

Den store drøm er en dag at åbne en fysisk Gundam-butik i København, så flere mennesker kan komme forbi og blive introduceret til hobbyen. Jesper understreger dog, at han ikke selv ville kunne stå i butikken med faste arbejdstider, da friheden til at planlægge sin egen dag er vigtig for ham. Dog prioriterer han den personlige kontakt med kunderne meget højt.

Derfor får alle, der bestiller fra webbutikken, et håndskrevet og personligt kort med fra Jesper. Dette er noget, han er fast besluttet på at fortsætte med, så længe han driver sin forretning.

At gøre noget ekstra for fællesskabet er også en prioritet i fremtiden. På nuværende tidspunkt arbejdes der på at afholde åbent hus-arrangementer, hvor Gundam-entusiaster kan komme forbi én dag om måneden og bygge Gundams sammen.

Han overvejer muligheden for overnatning, så der også er plads til dem, der kommer langvejs fra. Den tætte kontakt med fællesskabet er altafgørende for Jesper og den måde at drive sin butik på, da han vægter fællesskabet omkring hobbyen højt.

Som en del af arbejdet og kontakten med kunderne holder Jesper også livestreams, hvor han bygger sine egne Gundams og besvarer spørgsmål fra seerne. Dette håber han på at kunne afsætte mere tid til i fremtiden, da det også er med til at gøre interessen og arbejdet hyggeligt.

Jespers egen samling tæller omkring 50 Gundam-figurer, hvor de fleste kan ses i butikkens showroom. I øjeblikket arbejder han på at bygge en “RX 78-2”. Selvom dette måske ikke siger så meget for de fleste i Dragør, er det faktisk et af de mest ikoniske designs i Gundam-universet.

Hvis du er blevet interesseret i at vide mere om Gundams eller ønsker at prøve kræfter med hobbyen, så opfordrer Jesper dig til at kontakte ham. Han hjælper gerne med at få dig i gang!

Du kan også følge Jesper og Gundam Store på både Instagram, Facebook samt mange andre steder.

Del dette opslag: