Hård kritik af Dragør-modellen
På et møde i Dragør Kommunes Børne-, Fritids- og Kulturudvalget og Økonomiudvalget, er det blevet besluttet at gå videre med den nu omdiskuterede Dragør-Model, som er den nye økonomistyringsmodel for kommunens skoler.
Implementeringen blev også stået fast, da den blev behandlet i Kommunalbestyrelsen sidste torsdag, hvor beslutningen endelig blev vedtaget ved flertallet bestående af Konservative, Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne.
Men modellen møder hård kritik fra skolebestyrelserne på Dragør Skole, Nordstrandskolen og Store Magleby Skole. Også Liste T stemte imod forslaget, og kalder Dragør-modellen for “den mest ødelæggende beslutning, der er taget på skoleområdet i mindst seks år.”
Robin Hood… uden de rige
Dragørs nye model tager udgangspunkt i en model fra Nyborg, hvor hele kommunens undervisningsbudget behandles under en fane som et lukket kredsløb.
Det betyder, at budgettet for Dragørs folkeskoler nu også inkluderer alt inden for specialskoler, undervisning i behandlingsskoler, kørsel til specialtilbuddene osv.
Hvis et område oplever merforbrug eller der opstår en anden uforudset udgift, skal beløb tages fra et andet sted i det økonomiske kredsløb for skoleområdet. I værste tilfælde vil dette have konsekvenser for Dragørs børn i de områder, som skal dække eventuelle underskud og dermed selv kører på et mindre budget.
En model, som man kunne fristes til at kalde for en Robin Hood-model i en by uden rige mennesker.
Skolerne udhules
Selvom denne økonomiske model umiddelbart lyder fint med et samlet budget for hele områder, så advarer skolebestyrelserne i Dragørs skoler.
“Modellen kommer til at udhule almenskolernes økonomi fuldstændig og yderligere efterlade børn på perronen, som virkelig har behov for et specialtilbud” skriver de i et samlet opslag på Facebook.
Hvis Dragør-modellen udrulles som planlagt, frygter de tre skolebestyrelser, at budgettet fra 2024 skal genåbnes, hvor der skal findes besparelser for flere millioner kroner.
Skolebestyrelserne på Dragør Skole, Nordstrandskolen og Store Magleby Skole udtaler, at “Besparelser som kun kan hentes ved at reducere nogle af de forebyggende indsatser eller fra den almindelige undervisning og skoledrift.”
Ligeledes beskriver Liste T Dragør-modellen, som at fodre en hund med sin egen hale. “(Modellen) underminerer skolernes muligheder for at udvikle sig og leve op til skolepolitikkens vision om, at alle børn skal være glade for at gå i skole” hvor skolerne allerede er blevet sat til at finde besparelser for 1.3 millioner kroner.
En model med dårlig historik
Dragør-modellen, som allerede har mødt kritik til trods for sin korte levetid, tager udgangspunkt i den endnu mere kritiseret model, Nyborg-modellen, som blev indført i 2016 i Nyborg Kommune.
Også den model har mødt heftig kritik og I en rapport fra december 2023 fra rådgivningsfirmaet BDO anbefales det, at den nuværende Nyborg-model udfases, og at en ny strategi for området udarbejdes, da kommunen tidligere har fået hård kritik på grund af svigt og lovbrud i børnesager.
Dragørs skolebestyrelser udtrykker også stor bekymring over inspirationen til netop denne omstridte model, som de mener lægger Dragørs Skole i spændetrøje. “vi er uforstående overfor at man fra politisk side kan finde så mange gode elementer og inspiration i Nyborg modellen, men når det viser sig, at den fejler, så vender man det døve øre til”
Liste T bakker også op om denne påstand om, at Dragørs skoler generelt er ret dygtige til at styre deres budgetter, og de frygter, at Dragør skal ende som for 7 år siden, hvor omkring 200 personer mødte op til fakkeltog foran Dragør Rådhus for at protestere mod den ringe situation på Dragørs Skoler stod i dengang.
Har du noget at sige i sagen? Vi udgiver gerne dit læserbrev her på dragørnews.dk.