Dåvildt til Kongelunden

Det gamle militærhegn langs Kanalvej fjernes, hvilket betyder, at vi fremover vil kunne opleve dåvildt i Kongelunden.
Foto: Bengt Nyman, https://flic.kr/p/2m98xoJ
Foto: Bengt Nyman, https://flic.kr/p/2m98xoJ

Dåvildt til Kongelunden

Kommunalbestyrelsen i Dragør godkendte tidligere på måneden fjernelsen af det gamle militærhegn langs Kanelvej på Kalvebod Fælled. Dette betyder, at der nu bliver fri adgang til Kongelunden for den dåvildtbestand, som i dag holder til i området på Fælleden.

Flere gode grunde

Beslutningen blev truffet på baggrund af en opfordring fra Naturstyrelsen, som ønsker at gøre området mere tilgængeligt for både dyr og mennesker, og at det fremstår som et åbent landskab. Beslutningen medvirker også til en større biodiversitet i området og øger græsarealet for dåvildtet. Desuden bliver bestandens areal også større, da Fælleden oplever øgede vandmængder på grund af klimaforandringer i området, hvor de nu kan søge ind i Kongelunden. Sidst men ikke mindst giver det også borgerne mulighed for at opleve dåvildt i Kongelunden.

Få dårlige grunde

I forbindelse med dåvildtens spredning kan der opstå markskader i området, men Naturstyrelsen vurderer risikoen for dette som meget lille. Risikoen for påkørsler af dåvildt øges også på de omkringliggende veje. Naturstyrelsen vurderer dog, at hastighedsbegrænsningen på vejene allerede er tilstrækkelig, men at det måske er nødvendigt at nedsætte den til 50 km/t på enkelte strækninger omkring Kongelunden.

Naturstyrelsen afventer nu den endelige godkendelse fra Miljøstyrelsen, om hegnet kan fjernes, så dåvildt kan komme til Dragør.

Tidligere militærareal

Hegnet blev opstillet tilbage i 1950, da området tidligere blev brugt af Forsvaret til militær øvelsesskydning. Naturstyrelsen overtog det gamle øvelsesområde i 1984, hvor hegnet blev brugt til at holde dåvildtbestanden på Fælleden, som blev udsat i 1986-1987, hvor hegnet blev omdefineret til et “Dyrehave-hegn”. Bestanden er i dag på omkring 400 dyr.

Dåvildt i Danmark

Dåvildt kom for første gang til Danmark ved sidste mellemistiden (ca. 9600 f. kr.) og blev senere genudsat i 1100-1200-tallet. Dåvildt er Danmarks næststørste hjortevildtart og lever I dag lever i store dele af landet med en bestand på omkring 12-15.000 dyr.

Redigeret: 16/5/24

Del dette opslag: