Kør bil, når du kører bil

Har du din fulde opmærksomhed rettet mod trafikken, når du kører bil?

Kør bil, når du kører bil

I denne uge og de kommende to uger har Rådet for Sikker Trafik fokus på det budskab, som de siden 2011 har arbejdet på at formidle til danskerne at køre bil, når de kører bil. Den uopmærksomme billist er desværre involveret i hver anden dødsulykke i trafikken, hvilket svarer til, at en person dør hver fjerde dag.

Med kampagnen håber man at få flere bilister (og cyklister) til at tænke en ekstra gang, når de færdes i trafikken. Det handler om at være fokuseret på vejen, når man kører bil, og undgå at lade sig distrahere. Hvis man kører med en hastighed på 50 km/t og kigger på sin smartphone eller smartwatch i bare 4 sekunder, svarer det til, at man har tilbagelagt en strækning på 56 meter. Ved en fart på 80 km/t stiger denne afstand til hele 89 meter, oplyser Rådet for Sikker Trafik.

Fatale konsekvenser

For tre år siden var Jesper involveret i en ulykke, hvor han blev påkørt af en modkørende bilist, der var uopmærksom, mens personen ledte efter sin tabte telefon i bunden af bilen. Jesper blev ramt, og den dag i dag er han stadig dybt påvirket af ulykken. Den har ført til indlæggelser på psykiatrisk afdeling, en skilsmisse og sygemeldinger, da ulykken har påvirket hans mentale helbred, hukommelse og personlighed.

Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du læse flere hjerteskærende historier.

Positive resultater

Kampagnen, der strækker sig fra den 6. maj til den 29. maj, har ifølge Rådet for Sikker Trafik haft en positiv indflydelse på bilisternes fokus i trafikken. Ifølge en undersøgelse fra 2022 svarede 93% af de adspurgte, at kampagnen havde fået dem til at reflektere over, hvor vigtigt det er at have fuld koncentration, når de kører bil. Desuden fortalte 78%, at kampagnen havde motiveret dem til at være mere opmærksomme, når de var ude at køre.

Vent derfor med at spise og drikke, lade dine tanker vandre, lede efter genstande i tasken eller handskerummet, tale i håndholdt telefon og tage billeder, mens du kører.

Husk i stedet: Kør bil, når du kører bil. Det kan have alvorlige konsekvenser for både dig selv, andre – og din bil.

1930. Automobilister kender Mekaniker Andersen, der nu er ansat i Autoparken. Bag vognen, som mekaniker Andersen skal i gang med, ses den gamle transformatorstation på Dragør Kirkegård. Privatfoto.
Privatfoto fra 1930. DB-Arkiv.
Del dette opslag: