Næste skridt for Dragør mod lufthavnens forurening

Forurening fra Københavns Lufthavn påvirker både Dragør og Tårnby Kommune, men hvad skal der ske?
Copyright Københavns Lufthavne A/S
Copyright Københavns Lufthavne A/S

Næste skridt for Dragør mod lufthavnens forurening

I aften skal Økonomiudvalget i Dragør Kommune tage det næste skridt i handleplanen mod udfordringen med forurening fra Københavns Lufthavn i Dragør og Tårnby Kommune. Men selvom der er møde i aften og handling på vej, er det stadig svært at sige, hvornår der kan komme en konkret løsning i sagen.

PFAS i Dragør

På et møde i juni 2022 blev det klart, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at pålægge ansvar eller kræve erstatning fra Københavns Lufthavn for den forurening, der har ødelagt drikkevandet her i Dragør. Dragør Kommune modtager i dag vand fra Tårnby Forsyningen.

Fire måneder senere, i oktober 2022, blev det besluttet at give borgmesteren i Dragør, sammen med Tårnby Kommune, mandat til at forhandle med lufthavnen om en frivillig aftale omkring en løsning på situationen. Hvis parterne ikke kan nå til enighed om en frivillig aftale, vil sagen blive sendt videre til Region Hovedstaden, som vil træffe beslutning om der skal ske en videre indsats

Det store spørgsmål er stadig, om en kommunal indsats har tilstrækkelig styrke til at forhandle en tilstrækkelig god frivillig aftale med en lufthavn, der både er statsejet og betragtes som vigtig infrastruktur for hele landet.

Noget af den forurening, der er tale om, er blandt andet fra PFAS, som bliver beskrevet som et “evighedskemikalie”, der er ved at udvikle sig til et større miljøproblem i hele Danmark. Lufthavnen er ikke den eneste synder i PFAS-udledningen i Dragør, da det også kommer fra andre steder.

2 millioner afsat til oprydning

En konkret handling er dog på plads i forbindelse med kampen mod forureningen. I 2024 har Dragør Kommune afsat 2 millioner til rensning af 420 ton bundsediment, så det igen overholder reglerne for vandløbet og vandledningsevnen. Dog mangler Tårnby Kommune, som varetager opgaven for Dragør Kommune, at afsætte de 420 ton bundsediment og har derfor kontaktet Miljøstyrelsen i håb om at kunne finde en midlertidig aftager af massen.

Dragør News følger fortsat sagen

Del dette opslag: