Ny museumsreform giver 400.000 kroner ekstra til Museum Amager.

En ny museumsreform fra 2025 kommer til at få stor betydelig for Museum Amager, der stiger med 36% i støtte.
Foto: Museum Amager
Foto: Museum Amager

Ny museumsreform giver 400.000 kroner ekstra til Museum Amager.

Museum Amager stiger fra 1,1 millioner til 1,5 millioner kroner i støtte takket være en ny museumsreform. I går kunne regeringen offentliggøre sammen med de andre partier en aftale om en omfattende museumsreform. Reformen sikrer, at de 95 statsanerkendte museer i Danmark årligt vil modtage 75 millioner kroner ekstra i støtte fra 2025. Samlet set vil staten fra 2025 give omkring 565,7 millioner kroner i støtte til museerne.

Nyt system

Det nuværende tilskudssystem er blevet kritiseret for at være uigennemskueligt og for ikke at have tilstrækkeligt fokus på besøgstallene. Den nye reform introducerer et mere gennemskueligt og retfærdigt system, hvilket vil gøre det lettere for museerne at styre deres økonomi. Museerne vil fra 2025 modtage tilskud på tre forskellige måder: et grundtilskud baseret på en museums kategorisering fra museumsnævnet, et tilskud baseret på antal besøgende (særligt børn og unge) eller forskning, og et politisk prioriteret tilskud.

De mindre museer i fokus

De politiske partiers ordførere udtrykker stor tilfredshed med den nye reform og dens bidrag til at styrke museerne landet over. Håbet med reformen er, at den vil give et historisk løft til det danske museumslandskab, så de små museer i mindre byer og provinsen, som tidligere er blevet overset i reformen, får en mere retfærdig del af støtten. Dermed sikres alle danskere også en bedre adgang til historie og kultur, uanset hvor de bor i landet.

Vindere og tabere

Ændringerne betyder også, at flere museer kan forvente en markant ændring i deres støtte. Eksempelvis står Arken til at miste op mod 28 millioner, da de går fra knap 35 millioner i støtte til omkring 13 millioner fra 2025. Skagens Kunstmuseer er på den anden side en af vinderne, da de kan forvente en stigning på over 200%, hvor de går fra ca. 2 millioner til 6 millioner kroner i støtte.

Som tidligere nævnt betyder reformen, at Museum Amager får tilført 400.000 kroner om året i statslig tilskud, da de går fra 1,1 millioner til 1,5 millioner kroner. Hvad den øgede økonomiske støtte skal bruges på, er fortsat i det uvisse.

Del dette opslag: