Om 4 minutter har du læst om:
Fars Legestue i Dragør
“Fars Legestue” er et unikt tilbud, der henvender sig til fædre med børn i alderen 0-3 år. Her kan de lege og nyde tid sammen med deres små, samtidig med at de er sammen med andre fædre.
Formålet er at sætte fokus på manden som en aktiv del af forældrerollen og styrke båndet mellem far og barn. Der er ingen mødre til at overtage eller huslige pligter at tage sig af, så fokus kan være fuld fokus på relationen mellem far og barn.
Initiativet, støttet af Nordea Fonden, udspringer fra Forum for Mænds Sundhed, der normalt beskæftiger sig med sundhed og sygdomme. I Dragør har legestuen været aktiv siden 2021, først på biblioteket i Hollænderhallen og nu på Dragør Bibliotek på Vestgrønningen. Legestuen ledes af sundhedsplejerske og far-ambassadør Christina Bang.
Dragør News har talt med Christina om vigtigheden af fædres rolle i børnenes liv og hvorfor det er så essentielt at inddrage nye fædre i denne rolle.
En legestue til fædre
Selvom Dragør er en lille kommune, er Christina meget tilfreds med fremmødet hver uge, særligt sammenlignet med lignende initiativer i andre kommuner. Antallet af deltagere kan svinge i takt med fødselstallene. Men en ting, der ikke svinger, er humøret hos de fremmødte fædre og deres børn.
Her oplever hun en positiv stemning, hvor samtalerne går på alt fra emner som børn og faderrollen til fritid og hygge, hvilket styrker fællesskabet i gruppen.
Christina understreger hvor vigtigt det er at have tilbud, der specifikt henvender sig til mænd. Statistisk set har mødre den længste barselsperiode og har derfor ofte et tættere bånd til barnet i begyndelsen. Dette afspejles også i de mange tilbud, hvor mødre typisk deltager i mødregrupper, babyrytmik eller babysvømning med deres børn.
Derfor er der behov for flere tilbud, der fokuserer på mænd, som eksempelvis Fars Legestue i Dragør, mener Christina fra Fars Legestue i Dragør.
Godt for både far og barn
I Fars Legestue får fædre mulighed for at være sammen med deres børn uden moderens tilstedeværelse eller opgaver i hjemmet, der ellers kunne distrahere. Det kan være almindeligt, at moderen indtager en mere dominerende rolle med barnet, når begge forældre er til stede.
Desuden kan barselsperioden derhjemme hurtigt blive fyldt med praktiske opgaver, der trækker opmærksomheden væk fra det nærvær, fædre ønsker med deres børn.
I Fars Legestue er der imidlertid færre forstyrrelser, hvilket giver fædrene mulighed for fuldt ud at fokusere på deres børn og voksende personlighed. Dette resulterer i, at de lærer deres børn bedre at kende og knytter et stærkere bånd til dem.
Et godt fællesskab
Christina fremhæver også vigtigheden af fællesskabet med andre fædre, hvor man kan dele oplevelser og tanker vedrørende den nye rolle som far. At kunne tale med ligesindede, der deler lignende erfaringer og følelser, kan hjælpe en til at forstå den situation, man står i.
De udfordringer, der måske virker overvældende, viser sig ofte at være helt almindelige i denne nye fase af ens liv som far.
Sundhedsplejen i Dragør får også tilbagemeldinger om, at børnene, der deltager i Fars Legestue, har en lettere overgang til vuggestuen, da de allerede er vant til at være sammen med andre børn og dele legetøj.
Dette er især relevant, da det typisk er fædrene, der tager den sidste del af barslen, inden vuggestuen bliver aktuel.
Forskning viser
Forskning bekræfter den betydningsfulde rolle, som fædre spiller i deres børns liv, en rolle der måske er større end de fleste går og tror. En tidlig og tæt forbindelse til barnet skaber en ekstra tryghedsbase, så det ikke kun er moderen, der kan trøste.
Dette gælder både når barnet er lille, men også senere, når det bliver ældre og ved, at det kan gå til far, når noget er svært, eller der skal snakkes om følelser.
På længere sigt viser forskningen også, at faderens rolle og tilstedeværelse i barnets liv kan have afgørende betydning for dets fremtidige valg, herunder en lavere risiko for kriminalitet og stofmisbrug samt en større tilbøjelighed til uddannelse og karriere.
Relationen mellem far og barn har ikke kun en positiv effekt på barnet, men også på farens egen sundhed, idet han bliver mere opmærksom på sit eget helbred. Måske begynder han at cykle med cykelhjelm, holder op med at ryge eller drikker mindre alkohol, fortæller Christina.
Forskningen viser også, at parforholdet styrkes, og der sker færre skilsmisser, når far er mere til stede og kan træde til og være der for barnet, når det har brug for en voksen.
Kig forbi
Så – hvis du spørger far-ambassadøren, Christina, er der mange gode grunde til at deltage i Fars Legestue, hvis det kan passe ind i kalenderen og barnets døgnrytme.
Fars Legestue afholdes hver tirsdag på Dragør Bibliotek på Vestgrønningen fra 13.00 til 15.00.
Deltagelse er gratis, og der serveres altid kaffe. Derudover er sundhedsplejersken til stede hver anden uge, hvor der er åbent for spørgsmål og samtaler.