Gabriel Jensens Ferieudflugter

I anledning af den flotte anmeldelse af Gabriel Jensens Traktørsted i Berlingske, deler Dines Bogø historien om Gabriel og hans ferieudflugter med os.
Arkitekt Arne Jacobsen tegnede "Bellevue Strandbad", der blev opført i 1932. Året efter tegnede han et meget større etablissement til Dragør. Lokaliteterne lånte børnene fra Gabriel Jensens Ferieudflugter.
Arkitekt Arne Jacobsen tegnede "Bellevue Strandbad", der blev opført i 1932. Året efter tegnede han et meget større etablissement til Dragør. Lokaliteterne lånte børnene fra Gabriel Jensens Ferieudflugter.
20220815 DB korr | foto fra dragørnews.dk

Velkommen til “I Byen med Bogø“, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.


Gabriel Jensens Ferieudflugter

Kommunelærer Gabriel Jensen i København startede med at arrangere endags ture for skolebørn tilbage i 1901. Sommerudflugterne skulle være en slags erstatning til de børn, der ikke kom på landophold. Efter Gabriel Jensens død i 1924 fortsatte andre medarbejdere med arbejdet.

I 1928 etablerede man den første permanente lejr i Husum. Lejren, der lå på Vestvolden, var opført på et areal, som militæret havde stillet til rådighed. Gabriel Jensens organisation fortsatte med de øvrige udflugter, selv om man nu havde fået en fast lejrplads.

Mange fagforbund og større firmaer som f.eks. bryggerierne, bladhusene, stormagasinerne, redningskorpsene samt is- og chokoladefabrikker ydede tilskud til udflugterne.

Turene til Dragør

Fra 1933 gik udflugterne også forsøgsvis til Dragør. Man havde fået et tilbud fra A/S Dragør Sydstrand og Amagerbanen om nedsatte takster. I 11 dage tog man til Dragør den sommer. Hver gang var der 29 børn der deltog i udflugten.

Børnene mødte på Amagerbro Station kl. 11.15. Ved ankomst til Dragør spiste man frokost på Sydstranden. Derefter legede og badede børnene, og omklædningen foregik i kabiner stillet til rådighed af Dragør Strandbad. Kabinerne var en del af et meget stort flot badeetablissement tegnet af arkitekt Arne Jacobsen og opført på engene syd for Dragør by i 1933. Byggeriet lignede det nu kendte i Klampenborg, men i Dragør var det meget større og udført med højt livreddertårn, restaurant og mange andre bygninger.

Kl. 17.30 var børnene tilbage med Amagerbanens tog til Amagerbro Station, der lå på Amagerbrogade tæt ved nuværende Christmas Møllers Plads. Allerede året efter deltog 800 børn i udflugterne til Dragør Station. Gaver fra lokale handlende og private i Dragør var med til at forsøde tilværelse for de Københavnske skolebørn.

I 1941 blev Gabriel Jensens ture til Dragør aflyst. Ikke kun på grund alene af transportproblemer, men “Dragørs Fluepapir” var under afvikling. Desuden havde Den tyske Værnemagt overtaget Dragør Fort og de havde opstillet forskelligt militært isenkram på engene og periodevis brugte man også Sydstranden til øvelser.

1942: Første hytte i Dragør

Da Arne Jacobsens store badeetablissement blev nedrevet tilbød Amager Rotary Klub at opføre en hytte i Dragør til børnene. Dragør Kommune stillede en grund til rådighed lige syd for byen (nuværende Strandjægervej 21 og 28). Hytten lå op til de fredede enge tæt ved Øresund.

Hytten fra 1942 blev opført på nuværende Strandjægervej 21. I 1953 delte man hytten og samlede den igen nærmere stranden.
Hytten fra 1942 blev opført på nuværende Strandjægervej 21. I 1953 delte man hytten og samlede den igen nærmere stranden. Foto: DB-arkiv.

Udflugt til den hytte blev eftertragtet og næsten 3.500 piger og drenge deltog i 1942 i ture til Dragør. Udflugterne fortsatte resten af besættelsen. I sommeren 1945 måtte man dog undvære badning, da der var blevet udledt urenset spildevand fra nærliggende tyske flygtningelejre. Man vidste heller ikke præcist, hvor meget forurening, der kom fra de sunkne skibe i Øresund. Dragørs læge Poul Dich havde i mange år beskæftiget sig med sammenhæng mellem spildevand og sygdomme.

Gabriel Jensen Ferieudflugter fik senere andre hytter i stil med hytten i Dragør, bl.a. i Hundige, Lille Værløse, Vejby og Klampenborg.

Da feriehytten blev genopført var det lige op af badeetablissements kontorbygning. Det 22 m høje livreddertårn blev nedrevet i februar 1944. Da feriehytten blev genopført var det lige op af badeetablissements kontorbygning. Det 22 m høje livreddertårn blev nedrevet i februar 1944. Foto: DB-arkiv.
Da feriehytten blev genopført var det lige op af badeetablissements kontorbygning. Det 22 m høje livreddertårn blev nedrevet i februar 1944. Da feriehytten blev genopført var det lige op af badeetablissements kontorbygning. Det 22 m høje livreddertårn blev nedrevet i februar 1944. Foto: DB-arkiv.

Nye hytter i Dragør

Nogle år efter besættelsen besluttede Dragør Kommune, at udbygge arealet langs “Engene”. Ved anlæg af en ny vej lå feriehytten i vejen og i 1953 flyttede Falcks Redningskrops hytten til en ny placering mere tæt ved Øresund. Hytten blev placeret tæt op ad en tidligere kontorbygning, der var den sidste rest af Arne Jacobsens Badeetablissement. Bl.a. på grund af mindre heldige toiletforhold fraflyttede man denne hytte, og en ny blev bygget i 1971 nærmere ved Dragør ved tilkørslen til badeanstalten.

Dragør kommune og fredningsmyndighederne havde vist forståelse for placeringen på strandengene af den nye bygning. Københavns Kommune og Tipstjenesten havde givet tilskud til etableringen. Et sted mellem 1500 og 2000 børn fordelt på ca. 35 dage besøgte i halvfjerdserne hvert år “Dragør-Hytten”.

Nuværende feriehytte opført i 1971. Foto: DB-arkiv.
Nuværende feriehytte opført i 1971. Foto: DB-arkiv.

Gabriel Jensens Ferieudflugter drives i dag af Københavns Lærerforening med støtte fra en række fonde. Mange nye ture er kommet til og Dragør er stadig et af udflugtsmålene.

Traktørsted

I 2021 indgik Gabriel Jensen en aftale om udlejning af feriehytten i ubenyttede perioder.


Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med over 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News
Del dette opslag: