Velkommen til “I Byen med Bogø“, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.
Fristranden i Dragør
Hvorfor hedder området mellem Dragør By og Nordstranden “Fristranden”? Måske fordi gårdejerne, der ejede jorden, var fri for at betale skat af “frilandet ved stranden”? Måske fordi der var fri adgang til stranden?
Andre steder i Danmark er en fristrand et sted for tekstilfri badegæster, men denne version kan nok udelukkes i Dragør.
På et besøg hos en tidligere ejer af “Villa Strandhøj”, så jeg et visitkort, hvor, der var et foto af villaen og andre villaer i nærheden.
“Villa Strandhøj”
Villaen, der ligger på Fristrands Allé 8, er opført i 1906. På det tidspunkt var der ingen vejnavne i området, så i.flg. Kraks Vejviser boede beboerne på “Dragør Fristrand”.
I 1930 flyttede Karen og Holger Greisen med datteren Merete ind i “Villa Strandhøj”. Greisen, der var valgt ind i Dragør Kommunalbestyrelse, blev formand (borgmester) i 1933. Han hørte til den borgerlige fløj. Et godt stykke til højre for midten.
Han var formand for Kommunalbestyrelsen til 1946. De sidste tre år var en meget turbulent periode, hvor der skulle træffes mange svære beslutninger i besættelsesårene.
Den 4. maj 1945 efter, at man havde hørt frihedsbudskabet fra BBC kl. 20.35, var der pludselige mange borgere samlet på Fristrands Allé. Der blev sunget og Karen og Holger Greisen blev inviteret på en køretur i hestevogn.
Man havde lånt Dr. Poul Dichs lille ponyhestevogn og de unge mennesker trak nu “borgmesterparret” rundt i gaderne i Dragør.
Der blev sunget igen og Karen og Holger Greisen vinkede, men følte samtidig situationen lidt overraskende.
Borgmester Greisen
Lige inden Holger Greisen gik af i første periode i 1946, nåede han at afsløre mindepladen for faldne fra Dragør under besættelsen. Pladen blev opsat i boldklubbens nye klubhus på Engvej 22. Mindepladen er i dag flyttet til Halvejen 5.
Da Holger Greisen igen blev valgt til formand for Kommunalbestyrelsen 1954-58, blev han benævnt Borgmester efter en styrelsesændring året før.
Holger Palm Greisen døde i 1966 og da hustruen døde 10 år senere, ønskede de tre døtre, at opdele den 1.182 m2 store grund, der gik helt til Øresunds Allé.
Umiddelbart kunne det ikke lade sig gøre, da der manglede 18 m2. Det kunne dog alligevel lade sig gøre en del år senere.
I herreværelset er der i stukken i loftet et ansigt. Mange lokale var overbevist om, at det forestillede borgmesteren, men stukmesteren lavede ansigtet ca. 25 år før Greisen købte villaen.
Det foto, en senere ejer fandt i villaen, er fra ca. 1915. Det har været gengivet på visit- og postkort.
”Villa Diana”
På Stationsvej 39 / Fristrands Allé 1A ligger en ”nyere” villa. ”Villa Diana” der først er opført i 1917. Villaen er nok mest kendt, fordi det var den villa sangeren John Mogensen købte ved årsskiftet 1976/77.
Familien Mogensen fik nu tre gange så meget plads, som de tidligere havde på Jægervej.
John Mogensen nåede ikke, at få meget glæde af sin nye villa. Han døde i Dragør den 10. april 1977 og han ligger begravet på Store Magleby kirkegård sammen hustruen Ruth og datteren Minna.
Naboerne
Da “Villa Strandhøj” (omtalt i Del 1) blev opført, var der ikke mange huse i nærheden. I mange år bopæl for sognerådsformand/borgmester Holger Greisen.
Mod nord så man to huse på Nordre Dragørvej. Det var ”Strandvang” og ”Fyrbakken”. Kiggede man mod vandet, så man ”Det lille Fyrtaarn”, der var indrettet som sommerhus. Længere mod syd på Øresunds Allé 43 og 41, kom lidt senere villaerne ”Helle” og ”Rødhætte”.
Afdøde landsretssagfører Albert Christensen fra ”Villa Helle” fortalte for 30 år siden en lille historie fra det virkelige liv om Holger Greisen.
”Vi havde Øresunds alle nr. 43 som sommerhus. Fra kommunen fik jeg i september 1944 at vide, at tyskerne ville beslaglægge de villaer på Øresunds Allé, der ikke var helårsboliger. I løbet af en eftermiddag blev sommerhuset til et helårshus.
Holger Greisen fik besøg af tyske piloter, der på et tidspunkt nødlandede ud for Øresunds Alle. Greisen talte engelsk til dem, indtil hans døtre fortalte ham, at det var tyske piloter. Så var venligheden væk”.
Holger Greisen havde af Kommandanten i Københavns Lufthavn fået at vide, at Luftwaffe ville ”leje” alle de villaer på Øresunds Allé, der ikke var helårsboliger. Kommunalbestyrelsesformand Greisen skulle lave en liste med alle de sommerhuse, hvor der var vand, el og opvarmningsmulighed.
Syd for ”Strandhøj” ser man tre villaer på det omtalte foto, nemlig ”Tako” i nr. 35 og ”Fristrand” i nr. 33. Villaen på Fristrands Allé 3 har tilsyneladende ikke haft noget husnavn?
Ikke synlig på foto ligger bl.a. ”Villa HOF” på Stationsvej, der oprindelig hed ”Kirano”. Grosserer Nikolay Willandsen, der var kommet hjem fra Syd Rhodesia, lejede sig ind i ”Kirano”, medens hans nye ”Villa Ra-ma-Tocan” blev opført i 1913.
Landbetjent Martin Arentoft boede i ”Villa Fristrand”. Han var ejendomshandler i sin fritid. Han kunne også formidle udlejning af værelser og sommerhuse.
Om Dines Bogø
Dines Bogø har bidraget med over 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.
Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk