Fyraften 2791: Henrik Hillerup

Kender du Henrik Hillerup? Måske, måske ikke. Læs med og lær mere i vores snak hen mod fyraften med en af Dragørs malere.
Henrik Hillerup i sit værksted på Møllelodden i Dragør. Foto: Dragør News
Henrik Hillerup i sit værksted på Møllelodden i Dragør. Foto: Dragør News

Fyraften 2791: Henrik Hillerup

Henrik Hillerup er fra en lille provinsby på Falster, hvor han voksede op med sin bror i en rigtig kernefamilie, som han selv beskriver det. I dag bor han i Dragør med sin familie og arbejder i Framehouse med sin virksomhed, Hillerup Grafisk.

Henrik blev født i 1970. Som så mange andre unge mennesker fra provinsen, fløj Henrik Hillerup fra reden og op til store København omkring årtusindeskiftet. Han havde mødt en sød falstring, som absolut ikke ville bo dernede – så måtte Henrik jo tage med og starte sin familie i hovedstaden.

Henrik elsker heldigvis København, pulsen, byerne i byen og de mange mennesker. Men skolerne var ikke noget at råbe hurra for, og derfor flyttede Henrik og familien til Dragør, da børnene skulle starte i skole.

De overvejede andre steder end Dragør, men da de først opdagede det dejlige hus på Nordstranden, var de ikke i tvivl om, at Dragør blev deres nye hjem. Deres krav var, at skolerne skulle være gode, og at de kunne bo tæt på vandet.

Fødelandet Falster

Hvis vi tager ned til Falster og skruer uret tilbage til 1989, så fik Henrik sit første arbejde som elev på et grafisk bureau. De sørgede for det nyeste EDB-udstyr i form af en Macintosh-computer med QuarkXPress installeret, hvilket gav helt kriller i maven dengang.

I 1993 blev han udlært typotekniker – en uddannelse, som ikke findes på skoleskemaet i dag. Typoteknikeruddannelsen blev senere afløst af grafikeruddannelsen.

Det var også på Falster at Galleri Marielyst, fremviste Henriks første udstilling nogensinde. Herefter tog det fart, og Henrik sælger i dag et værk fra tid til anden via sin Instagram-profil.

Henrik Hillerup fremviser nogle af sine seneste værker. Foto: Dragør News
Henrik Hillerup fremviser nogle af sine seneste værker. Foto: Dragør News

Henrik og kunsten

I lang tid stod der lærred, maling og pensler i deres lille træskur i haven sammen med cykler og haveredskaber. Udstyret var klar til brug, men kom aldrig længere end haveskuret. Det kan mange nok nikke genkendende til, selvom det måske ligger i skuffen, på hylden, i kælderen eller på loftet – klar til brug.

Men efter et weekendkursus hos en kreativ billedkunstner fik Henrik en lang række motiverende ord, før han endelig greb penslen og lagde første strøg på det hvide lærred.

“Hvis du står med et hvidt lærred, så kommer der ikke noget på, uden maling og en pensel,” blev de afgørende ord for, at Henrik for alvor gik i gang med at male.

De skæve streger

Når Henrik Hillerup maler, får han frihed til at lave skæve og abstrakte streger. Noget, som han ikke er vant til i sit daglige arbejde som grafiker. Her har kunderne som regel en stringent holdning til deres brand, som kræver, at man “maler inden for stregerne”.

Herunder finder du et udpluk af den tidlige kunst fra Henrik Hillerup:

Derfor elsker han, når kunsten bliver skæv og fordrejet, for det giver ham lov til at male det, han har lyst til. Undervejs i processen begynder det at ligne noget, og til slut giver Henrik ofte sine værker et lidt humoristisk navn, såsom “Kähler, Kys og Kærlighed,” der gør lidt grin med hele påstyret omkring de berømte, stribede vaser.

Blandt hans værker har han nogle favoritter, og stilen er også på vej i en ny retning.

Malerhjerne?

Det er jo så populært at tale om bæredygtighed og kemi i dag, så vi spurgte Henrik om de forskellige materialer og maling, han anvender til sine værker.

Akrylmalingen var han ikke så bange for. Det er næsten den samme slags, som børn maler med i skolen, men hans koster mere og har selvfølgelig flere farvepigmenter.

Når han spraymaler, går han altid udenfor, og han har udskiftet oliemalingen med oliesticks, som giver samme resultat, men er langt mindre sundhedsskadeligt for ham at arbejde med. “Så undgår man malerhjerne,” griner Henrik.

Kunst on demand

Selvom Henrik også tilbyder at male værker på bestilling, synes han, at det er sjovest at få fuld kunstnerisk frihed. Hvis nogle sidder derhjemme og tænker “det maleri kunne godt passe ind i min stue,” men stadig er lidt i tvivl, så tilbyder Henrik, at man kan låne det med hjem gratis.

“Du behøver ikke beslutte dig lige med det samme, og kan prøve flere værker, hvis du er i tvivl om farve og format passer ind,” siger han. Han skal nok sørge for at levere og afhente maleriet også.

Følg med på hans Instagram (#henrik_hillerup_kunst), hvor han jævnligt poster nye værker til salg!

Henrik Hillerup står og maler på Møllelodden 5, nede i en kælder med masser af lys og højt til loftet. Her er man altid velkommen til at komme forbi efter aftale, hvis man ønsker at opleve hans samlede værker og maleværksted.

Bonus info!

Henrik er typen, der cykler til alt. Han har tilmed cyklet Danmark tyndt til Race 500, som er et lokalt cykelløb, der samlede 700.000 kroner ind til Kræftens Bekæmpelse i 2024.

Tusind tak, fordi vi måtte interviewe dig!

Del dette opslag: