Hanne Berthelsen, Wiedergaarden & De Frivilliges Hus

Omkring 100 frivillige deles om at åbne dørene op til over 90 aktiviteter i Dragørs Aktivitetshus. Vi har talt med den daglige leder, Hanne Berthelsen, om Aktivitetshuset og dét at være frivillig.
Hanne Berthelsen. Foto: Dragør News.
Hanne Berthelsen. Foto: Dragør News.

Hanne Berthelsen, Wiedergaarden & De Frivilliges Hus

Hvis du er pensionist eller efterlønsmodtager i Dragør, er der stor sandsynlighed for, at du kender Dragørs Aktivitetshus på Wiedergaarden og den daglige leder Hanne Berthelsen.

Dragør News mødtes med Hanne Berthelsen i Dragørs Aktivitetshus på Wiedergaarden, hvor vi fik lov til at stille hende nogle spørgsmål og tage et fint billede af hende.

1700 folk finder vej

Udover et køkkenpersonale bestående af én fuldtidsansat og to deltidsansatte, er Hanne Berthelsen Aktivitetshusets eneste ansatte. Hun har ansvaret for de over 1700 brugere, der benytter sig af de mange gratis tilbud i bygningerne på Wiedergaarden.

1700 brugere svarer til næsten 50% af målgruppen i Dragør.

Brugerne og målgruppen for Aktivitetshuset, inkluderer Dragør Kommunes borgere over 63 år, førtidspensionister og personer i fleksjob. Om aftenen kan lokale foreninger i Dragør også leje lokalerne, hvilket ofte forøger festsalens brugertal til bristepunktet.

Dragørs Aktivitetshus er et sted, hvor mange mennesker mødes.

Aktivitetshuset har eksisteret i 35 år, og spørger man Hanne selv, så siger hun, at hun har været ansat der siden det forrige årtusinde. Hanne har været ansat siden 1. oktober 1999.

90+ aktiviteter

En af grundene til husets popularitet er det brede udvalg af aktiviteter. Der er så mange, at Hanne ikke kan huske dem alle på stående fod, men der er over 90 forskellige tilbud.

Sidste år blev der oprettet otte nye hold, herunder el-cykling og keramik, hvor deltagerne mødes ugentligt med fokus på både aktivitet og socialt samvær.

Selvom der hele tiden oprettes nye hold, består de ældre aktiviteter stadig. Det ældste hold, Alsang, har eksisteret i hele husets levetid og synger alt fra salmer til sømandsviser.

Husets største hold er Motionen, som kører alle ugens dage og giver borgerne mulighed for at holde sig i gang på de mange træningsmaskiner. Det rygtes dog, at den mest bookede og benyttede aktivitet, er de to store massagestole.

Så er det jo ingen sag at være over 63 år, førtidspensionist eller i fleksjob – vel at mærke, hvis man bor i Dragør Kommune.

Forebyggelse og fællesskab

Forebyggelse og socialt samvær er nogle af Aktivitetshusets vigtigste opgaver, ifølge Hanne Berthelsen. Det er essentielt, at folk holder sig i gang, både fysisk og kognitivt, når de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

At komme ud og møde andre mennesker er vigtigt, selvom det ikke nødvendigvis behøver at være hver uge. Nogle kommer for at deltage i en ugentlig aktivitet, mens andre besøger Caféen for dagens ret eller en kop kaffe.

Folk holder øje

Den fysiske aktivitet spiller også en nøglerolle, hvor det sociale samvær er afgørende. “Rigtig mange knækker nakken på at gå alene ned i et fitnesscenter, for så er der ingen, der opdager man ikke kommer.

I Dragørs Aktivitetshus støtter folk hinanden og ringer til hinanden eller banker på, hvis det er nogle uger siden sidst.” fortæller Hanne Berthelsen.

Brugerne støtter også hinanden i svære tider, som når nogen har mistet et familiemedlem. Huset ruster derfor også de frivillige med kurser til at kunne tage “den svære samtale” med brugerne.

Et stærkt samarbejde

Den sociale dimension er central på Wiedergaarden. Folk kommer for at dyrke deres forskellige interesser hvad enten det er glaskunst, IT, Qi-Gong eller zumba. Men nøglen til at opretholde deres interesse ligger i at få de forskellige grupper til at samarbejde på tværs.

Hvis man har lavet glaskunst i 10 år, kan det blive trivielt, især hvis man allerede har forsynet familie og venner med glas, fortæller Hanne med et smil.

Men hvis man eksempelvis får smedeholdet til at lave fødder eller træholdet laver rammer til glasset, åbner der sig nye muligheder. Selvom det kan lyde banalt, så når holdene arbejder sammen, bliver deltagerne en del af noget større, en del af fællesskabet på tværs af interessegrupperne.

“Det handler om samvær på et menneskeligt plan,” fortæller Hanne.

De frivilliges hus

Aktivitetshuset fungerer kun takket være de omkring 100 frivillige, der hjælper med dagligdagen. Kunsten for Hanne Berthelsen er, at inddrage så mange som muligt, da hun ikke selv kan løfte alene. Jo flere der hjælper, desto lettere går hverdagen, og der er mindre risiko for udbrændthed.

Opgaverne løftes i fællesskab og spænder bredt, lige fra at vande blomster og vaske badeforhæng til at rense alle nøglehuller. Det er selvfølgelig ud over de mange holdaktiviteter, som de også koordinerer.

Den store efterspørgsel

Når et nyt hold skal starte, er det ofte en frivillig, der henvender sig til Hanne Berthelsen med en idé. Alle nye hold får lov til at starte, hvis der er minimum én frivillig, der vil stå for det. Hanne søger derefter flere tovholdere, lokaler og ikke mindst deltagere.

Det er vigtigt at have flere tovholdere tilknyttet, fortæller Hanne, så holdet ikke afhænger af én enkelt person. Ikke alle ønsker at være bundet af en aktivitet hver uge. Oftest kan en ekstra tovholder findes blandt holdets medlemmer, da de også selv har interesse i, at holdet fortsætter.

En sjov historie

Hanne deler en sjov historie om, hvordan et nyt gymnastikhold skulle starte.

Tovholderen kom til Hanne en mandag og ønskede at begynde holdet allerede torsdag samme uge. Det var måske en anelse hurtigt, tænkte Hanne. Men selvom der ikke var nogle tilmeldinger endnu, spredte jungletrommerne sig hurtigt i lille Dragør.

Om torsdagen mødte alle 20 nye deltagere op og var klar til at starte på det nye gymnastikhold. De glædede sig – og gymnastikholdet er der endnu.

Brugerrådet og Vennerne

Selvom Hanne Berthelsen er den eneste administrative ansatte, har hun Brugerrådet og Vennerne. De hjælper til og sparrer med både Hanne og hinanden.

Brugerrådet varetager stedets overordnede aktiviteter og brugernes interesser, mens Vennerne fungerer som en støtteforening. De samler penge ind til husets aktiviteter og andre mindre indkøb.

Hanne er hele tiden i tæt dialog med begge grupper for at sikre, at det ikke bare bliver “en fra kommunen”, som bestemmer. Det er vigtigt for hende at brugerne får medbestemmelse og er med til at sætte retningen.

“De skal føle huset er deres.”

Et sundt arbejdsmiljø

Hanne Berthelsen understreger, at Aktivitetshuset kun fungerer takket være de frivilliges uvurderlige indsats. Det er afgørende at fastholde dem for at sikre kontinuitet og velfungerende aktiviteter.

Der er ingen fast formel for frivillighed på Wiedergaarden, fortæller Hanne. Hun lægger vægt på at lade frivillige finde deres egne roller og blomstre inden for husets rammer.

Hun støtter med inspiration og motivation, men hvis folk bliver sat i en rolle de ikke vil have eller har bedt om, så kommer de heller ikke til at udføre den.

Undgå syltekrukker

Hvis frivillige pålægges opgaver, de ikke har interesse for, er der stor risiko for, at de mister motivationen. Hanne prioriterer derfor at løse eventuelle problemer hurtigt, så frivillige føler sig værdsat og respekteret. Som Hanne så fint siger: “Det må ikke blive til en syltekrukke”.

Det er vigtigt at huske, at de frivillige er voksne med mange års arbejdserfaring bag sig. De er vant til at tage ansvar og ønsker at bidrage meningsfuldt. Respekt for deres ønsker og behov er essentielt for at bevare deres engagement på lang sigt.

Den positive modtagelse er derfor afgørende. Frivillige må ikke bare ses som gratis arbejdskraft, men som en integreret del af fællesskabet. Derfor nytter det heller ikke noget bare at sige goddag og efterfølgende bare lade dem klare sig selv, fortæller Hanne Berthelsen.

Tak for kaffe!

Aktivitetshuset arrangerer også to årlige events med mad og kaffe, hvor frivillige mødes, deler erfaringer og bidrager med ideer til udviklingen. Derudover tager de på løbende inspirationsture til andre aktivitetshuse for at få nye ideer og inspiration.

De omkring 100 frivillige i Dragørs Aktivitetshus på Wiedergaarden yder en betydelig indsats og bidrager væsentligt til fællesskabet.

Det er også vigtigt at erkende, at frivillige får meget tilbage. Selv små ting som anerkendelse på gaden, når folk hilser, betyder meget og viser, at man stadig kan have en værdifuld funktion for andre mennesker, selvom man ikke længere er på arbejdsmarkedet.

Selvom Hanne startede med at sige, at der ikke findes en fast formel for frivillighed, kan hun alligevel afsløre den måske vigtigste frivilligbonus af dem alle: På Wiedergaarden får frivillige nemlig gratis kaffe!

Internationalt anerkendt

Selvom Dragørs Aktivitetshus modtager stor ros herhjemme, går deres indsats heller ikke ubemærket hen i udlandet.

I 2014 havde de besøg fra Japan, hvilket resulterede i et indslag på japansk stats-tv.

I 2023 besøgte direktører, plejehjemsledere og repræsentanter for sundhedsfirmaer i Frankrig, Hanne og Wiedergaarden, for at lære om deres arbejde i Dragør. Dette førte til, at Hanne selv blev inviteret til en konference i Frankrig for at præsentere deres arbejde.

Hanne er meget stolt af denne anerkendelse.

At en så lille kommune som Dragør i et lille land som Danmark kan vække interesse i udlandet, er en stor bedrift. Og vi kunne ikke være mere enige, her på Redaktionen.


Tusind tak, fordi vi måtte interviewe dig, Hanne Berthelsen!

Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Klik videre og se også dette sjove klip af et – måske lidt anderledes – Luciaoptog!
Se video: Luciaoptog på Wiedergården

Del dette opslag: