Det regner efter sigende med millioner over Dragør

Den uventede økonomiske indsprøjtning har medført en hvis skærpelse af politiske strategier hos samtlige partier
Foto Howard Lake
Foto Howard Lake

I forbindelse med de nyligt igangsatte budgetforhandlinger ønsker undertegnede skribent at forsøge sig med et overblik og analyse af det nuværende politiske landskab. For mens nogle partier har formået at finde fælles fodslag og trække i samme retning, står andre udenfor. Deres valg synes rodfæstet i både historiske stridigheder og aktuelle politiske dagsordener.

Sammenhold og Splittelse

De Konservative med Borgermester Kenneth Gøtterup i spidsen har nok engang fundet fælles fodslag med Venstre og Socialdemokratiet i budgetforhandlingerne. Dette trepartisamarbejde signalerer jo en form for politisk konsensus og en fælles vision for den kommende budgetsperiode. I kontrast hertil findes Sydamagerlisten og Liste T udenfor denne sammenslutning.- i hvert fald for nu. Deres beslutning om ikke at deltage afspejler en politisk kløft, som ikke alene handler om økonomiske prioriteter, men også om dybere politiske værdier.

Hvorfor vil De ikke være med?

Bag Sydamagerlisten og Liste T’s valg om at stå udenfor det brede budgetforlig ligger en række individuelle holdninger og ønsker. Liste T’s beslutning kan forstås som en konsekvens af deres lunkne historik med borgermesteren, hvilket nu synes at manifesteres i deres distance fra det foreliggende budgetforslag. Desuden søger de at indrykke kulturelle spørgsmål på dagsordenen, som ifølge dem er blevet negligeret.

Sydamagerlisten har fremsat et krav om en uvildig undersøgelse af de potentielle fordele og ulemper ved en fusion mellem Dragør og Tårnby kommuner. Inden de eventuelt involverer sig i budgetforhandlingerne, ønsker de, at denne undersøgelse inkluderes på det endelige budget. Eller sagt på en anden måde; Hvis Gøtterup ønsker et bredt forlig, må han forlige sig med at bruge penge på sådan undersøgelse.

Økonomisk Overraskelse og Politisk Brug af Midlerne

Den, for de fleste,  uventede økonomiske indsprøjtning har medført en hvis skærpelse af politiske strategier hos samtlige partier. Staten har kastet hele 40 millioner kroner i kommunekassen til budgetåret 2024, og dette har skabt et centralt omdrejningspunkt for de kommende politiske beslutninger. Uden dette tilskud ville kommunen have stået overfor en temmelig stor udfordring med at finde hele 20 millioner kroner gennem besparelser for at opretholde det nuværende budgetniveau.

Forligspartierne, Konservative, Socialdemokratiet og Venstre, vil med stor sandsynlighed benytte midlerne til at sikre økonomisk stabilitet og fremstå som fornuftige og ansvarlige politiske ledere, og endvidere give dem et “håndgribeligt bevis” på deres evne til at styre kommunens finanser.

Liste T vil formodentlig søge at udnytte de økonomiske midler til at opfylde deres prioriteringer, især inden for kulturområdet. Ifølge dem er kulturlivet blevet negligeret, og de vil formentlig kræve en betydelig indflydelse på, hvordan de ekstra millioner investeres, som en del af deres vilkår for at deltage i forliget. Sydamagerlisten vil formentlig fremhæve, at de ekstra penge fjerner enhver undskyldning for ikke at gennemføre den uvildige undersøgelse om fusionen mellem Dragør og Tårnby kommuner, som de har efterspurgt. 

En snu detalje

Særskilt skal det nævnes at der lægges op til at tegne et budget for 2 år, frem for det sædvanlige ene. Det virker måske ikke så sindsoprivende i sig selv, men det kan få valgmæssige konsekvenser, og være med til at forklare hvorfor forligsparterne overhovedet inviterer Sydamagerlisten og Liste T indenfor, når nu de har flertallet med sig i forvejen.

For med et bredt vedtaget budgetforlig, der strækker sig over kommunalvalget i 2025, vil Gøtterup og co. stå uden nogen egentlig opposition, eller i det mindste med en så lille opposition som muligt. Ydermere vil en eventuel kritik af den førte økonomi ikke larme synderligt, hvis det lykkes at få bare én af de to udenstående partier med i forliget. Da der i så fald vil være tale om 4 partier med i forliget og kun et parti udenfor. Med andre ord vil det klinge hult, at kritisere en ført økonomisk politik man selv har skrevet under på.

Til syvende og sidst

Dragørs politiske arena er blevet rystet en smule af de uventede 40 millioner kroner til budgetåret 2024. Det økonomiske indspark synes at have understreget de politiske bevægelser, hvor partierne søger at udnytte midlerne til at fremme deres respektive dagsordener. Mens forligspartierne styrker deres image som økonomisk ansvarlige ledere, arbejder Liste T for at rette op på kulturelle udfordringer, og Sydamagerlisten vil udnytte midlerne som argument for den ønskede undersøgelse.

Det kommende budget vil uden tvivl afspejle denne nye politiske dynamik og forme Dragørs retning frem mod de kommende valg. Udfaldet af de aktuelle budgetforhandlinger vil på mange måder afgøre, hvilken kurs kommunen vil tage i de kommende år og ikke mindst i forbindelse med det forestående kommunalvalg i 2025.

Del dette opslag: