Skattelettelser for 4 ud af 5 boligejere

EDC Living har bragt et nyhedsbrev, der opsummerer de fem hyppigste spørgsmål stillet til dem omkring den nye boligreform. Dem har vi fået lov at bringe her på Dragør News. I 2024 skal du nemlig betale boligskat af en offentlig ejendomsvurdering for 2022, men den er ikke klar endnu.
De fleste boligejere vil opleve, at deres foreløbige vurdering er højere end tidligere vurderinger.
De fleste boligejere vil opleve, at deres foreløbige vurdering er højere end tidligere vurderinger.

EDC Living har bragt et nyhedsbrev, der opsummerer de fem hyppigste spørgsmål fra boligejere omkring den nye boligreform, hvor der er skattelettelser for 4 ud af 5 boligejere. De fem spørgsmål og svar har vi fået lov at bringe her på Dragør News med et link til en online beregner af den forventede vurdering.

Foreløbig ejendomsvurdering

I 2024 skal du nemlig betale boligskat af en offentlig ejendomsvurdering for 2022, men den er ikke klar endnu. Derfor betaler du i første omgang skat af en foreløbig vurdering. Se din foreløbige vurdering her.

Her besvares fem af de mest almindelige spørgsmål om de nye ejendomsvurderinger:

  1. Hvornår skal man have købt den nye bolig for at få rabat?
    Rabatordningen for boligskattereformen gælder for nuværende boligejere, hvis skat stiger som følge af de nye vurderinger og regler. Rabatten udligner den forventede stigning fra 2023 til 2024 og gælder indtil ejendommen sælges. For at være berettiget til rabatten skal ejendommen være overtaget senest den 31. december 2023.
  2. Min vurdering er steget væsentligt. Skal jeg nu betale meget mere i skat?
    De fleste boligejere vil opleve, at deres skatter forbliver uændrede eller falder lidt. Selvom vurderingerne stiger, reduceres skattesatserne betydeligt. Skattesatserne for ejendomsværdiskat og grundskyld sænkes, og der er en rabatordning for dem, hvis skatter faktisk stiger i 2024. Der er også mulighed for at bruge en indefrysning af skatterne, selvom det indebærer renteberegning.
  3. Hvordan beregnes min nye boligskat?
    Boligskatten består af to dele: ejendomsværdiskat og grundskyld. Begge skatter er omfattet af reformen. Beregningen baserer sig på den offentlige vurdering, hvor der fratrækkes 20% for at undgå overbeskatning. Ejendomsværdiskatten beregnes med en sats på 0,51%, og grundskylden afhænger af grundværdien og den lokale grundskyldssats.
  4. Vil boligpriserne stige eller falde på grund af de nye vurderinger?
    Boligpriser påvirkes af mange faktorer, og det er svært at forudsige, hvordan boligskattereformen vil påvirke dem. Generelt kan stigende skatter føre til faldende boligpriser, mens faldende skatter kan have den modsatte effekt. Dog afhænger dette af flere komplekse faktorer, og boligmarkedet er påvirket af forskellige forhold.
  5. Min nye vurdering er helt skæv. Hvor kan jeg klage?
    Klageadgangen over de foreløbige vurderinger fra 2022 åbnes forventeligt i 2025, når de endelige vurderinger er udsendt. Der er dog enkelte situationer, hvor man kan klage tidligere, f.eks. i forbindelse med køb eller salg af boligen, nybyggeri eller renovering, eller hvis en anden instans som en domstol har fastsat en grundværdi. I praksis vil klager ofte forekomme i forbindelse med bolighandler, hvor udbudsprisen kan anvendes som grundlag for en præcis værdiansættelse. Vurderingsstyrelsen har også gjort det muligt at ændre den foreløbige vurdering i overensstemmelse med udbudsprisen fra 2022-niveauet i tilfælde af boligsalg.


Bemærk:
De fleste boligejere vil opleve, at deres foreløbige vurdering er højere end tidligere vurderinger, men boligskatterne følger ikke med op. Herunder er de nye boligskatter illustreret:

4 af 5 boks | foto fra dragørnews.dk

Materialet er venligst udlånt af EDC Living og vurderingsportalen.dk

Del dette opslag: