Levende Låger: Det svenske vindue

Levende Låger tiltrak over 60 deltagere og 4 hunde til en aften, hvor de besøgte 'Det svenske vindue' på Strandgade 8 - en hyldest til ejerens svenske hustru.
Det svenske vindue. Foto: Dragør News
Det svenske vindue. Foto: Dragør News

Vi nåede lige akkurat at gå rundt om hjørnet ved Beghuset, før optagelserne til Tidsrejsen II begyndte på Kongevejen. Vi skulle ikke gå langt, før vi ankom til aftenens hemmelige destination; Det svenske vindue.

Denne gang deltog vi også over 60 mennesker og vi talte til 4 hunde – og en lang række tilskuere til optagelserne, som vi desværre ikke kunne lokke med.

I samlet flok gik turen gennem de mørke sidegader, oplyst af hyggeligt julepynt fra de omkringliggende huse. Efter en kort gåtur nåede vi frem til dagens levende låge. Det svenske vindue er i virkeligheden et helt normalt vindue på Strandgade 8 i den gamle bydel.

En hyldest til hustruen

Aftenen blev endnu mere speciel med introduktionen af et vindue, der var dekoreret i svenske temaer – en hyldest til ejerens tid i Sverige og hans afdøde svenske hustru.

Aftenens foredrag til Levende Låger i Dragør var en dybdegående fortælling om et historisk hus bygget af Familien Passer – med relation til Dirch Passer vides ikke.

Deltagerne fik et unikt indblik i ejendommens fortid, herunder en interessant anekdote om, hvordan ejendomsmægleren oprindeligt promoverede huset med det faktum, at Charlotte Fich fra ‘Rejseholdet’ havde boet der – selvom det senere viste sig, at hun havde boet et andet sted på vejen.

Til trods for denne forveksling blev skødet underskrevet.

Ejeren af huset nævner også, at modtagelsen til byen varmede rigtig meget og beskriver Dragør som “en tidslomme i udvikling med et fantastisk fællesskab”.

94 slags Gløgg

Glögg, som oprindeligt blev opfundet i antikkens Grækenland, var traditionelt en vin med lavere alkoholindhold, opvarmet med karamelliseret sukker for at forbedre smagen. Deltagerne lærte om den svenske tradition for at fremstille gløgg, med hele 94 forskellige varianter.

Denne aften blev der serveret Blossa hvid gløgg. Blossa er baseret på en opskrift fra 1895 og forbliver en velbevaret hemmelighed, men de fremmødte drak lystigt, så den hemmelige gløgg var godkendt.

Som en særlig detalje blev der præsenteret traditionelle svenske “Lussebrød”, importeret direkte fra Sverige fire timer forinden. Vi kender dem også som Luciaboller herhjemme.

Endnu engang var det en dejlig oplevelse med Levende Låger, anført af Klaus og Søs, som fortjener en kæmpe tak for deres store og frivillige engagement. Levende Låger starter hver dag fra kl. 17.00 på Badstuevælen.

Del dette opslag: