Eksperter forholder sig kritisk til udvidelsen af lufthavnen

Københavns Lufthavn står overfor en fremtidig udvidelse, men eksperter er kritiske.

Eksperter forholder sig kritisk til udvidelsen af lufthavnen

Den 30. november 2023 vedtog Folketinget i en afstemning, at Københavns Lufthavn kunne fortsætte sin udvidelse, trods tidligere arealbegrænsninger. Allerede i december 2021 blev det vedtaget, at en lufthavnsudbygning kunne gennemføres uden at tage hensyn til klimavilkår. Denne beslutning mødte kritik fra organisationerne Rådet for Bæredygtig Trafik, Bevar Jordforbindelsen og CPH uden udvidelse, som udtrykte bekymring i et brev til Folketingets Trafikudvalg over den potentielle stigning i CO2-udledning på grund af flere passagerer.

En rapport fra april måned i år fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi viste, at områderne omkring Københavns Lufthavn var forurenet med ultrafine partikler. Selvom den præcise effekt af disse partikler stadig er usikker, kan de i værste fald have en negativ indvirkning på sundheden for de omkringboende.

Eksperter advarer

I en artikel på Danmarks Radio forholder to eksperter fra Københavns og Aarhus Universitet sig skeptisk til den kommende udbygning af Københavns Lufthavn.

Steffen Loft, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, udtalte:
– Når man tænker på folkesundheden, er det ikke hensigtsmæssigt at udvide flytrafikken omkring lufthavnen, hvor der bor folk tæt på.

Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og Sundhed på Aarhus Universitet, udtalte sig også skeptisk:
– Jeg vil opfordre til, at man er opmærksom på, at der kan være et problem ved at udvide i forhold til at udsætte flere mennesker for de her ultrafine partikler, som kommer fra flyene.

Del dette opslag: