I Byen med Bogø

Vi har mødt Dines Bogø og skrevet et portræt af manden, der ved lidt om meget og meget om lidt. Læs med!
Foto: Privatfoto udlånt af Dines Bogø
Foto: Privatfoto udlånt af Dines Bogø

Hvis du bor i Dragør, er du sandsynligvis stødt på navnet Dines Bogø før. Hvis du alligevel ikke kender til ham, så er Dines Bogø Dragørs egen menneskelige opslagsværk.

Står du og mangler historiske fakta eller anden viden om Dragør, så er det DB, man går til. Han ved alt om Dragør og kan svare på alle dine historiske spørgsmål, uanset om det handler om, hvornår byen blev til, hvorfor den blev til, hvem der leverede byggematerialerne, eller hvad kuskens heste hed.

Hvis du har et spørgsmål om Dragør, så har DB sandsynligvis svaret – og hvis ikke, finder han ud af det!

Bag om Bogø

Oprindeligt er Dines Bogø født i Gentofte, men flyttede til Dragør i 1960’erne med en rigtig Dragørpige, som han beskriver sin hustru Lene. Så det er efterhånden blevet til cirka 60 år i byen hvor det også er blevet til 2 børn og 3 børnebørn.

Dines Bogø hjemmeside

Selvom karrieren var inden for bankverdenen og IT (eller EDB, som det hed dengang), har det historiske altid interesseret ham, som også tydeligt ses når man kigger inde på DB’s hjemmesider.

Her finder man et utal af artikler, tekster, historier og referencer til alverdens forskellige historiske begivenheder og hændelser.

Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Det er alt fra “Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej” til artikler om 2. Verdenskrig og DB’s arbejde for Dragørs Lokalhistoriske Forening.

Hvis man bare er lidt historieinteresseret, så er der noget at finde inde på hans mange hjemmesider.

Anerkendt forfatter

Udover at være historiker, så siger CV’et blandt andet også foredragsholder, formand for Dragør Lokalhistoriske Forening, fritidskriminalsagsefterforsker og forfatter (senest med udgivelsen af den historiske roman “Fra Østpreussen til Amager – Pigen fra Schippenbeil”). Fælles for disse roller er, at viden og nysgerrighed spiller en central rolle.

Selvom den nuværende jobtitel siger “pensionist”, så ligger Dines Bogø absolut ikke på den lade side. Der er stadig fuld knald på, og som han selv siger: “Hvorfor vente til i morgen, hvis det kan laves i dag”.

Han har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner og vi kan godt forvente at disse tal stiger yderligere, da han slet ikke er parat til stoppe. Der er allerede planlagt flere foredrag i 2024 på Wiedergården (mere information kommer snarest).

I Byen med Bogø

Dines Bogøs store viden kommer vi også til at få glæde af her på Dragør News. I den kommende serie “I Byen med Bogø” vil DB byde ind med små lokale “Vidste du” historier og fortællinger fra Dragør.

Vi mødtes nemlig med Dines Bogø på Wiedergården, hvor eftermiddagen bød på frokost. Det blev til smørrebrød og en kold øl, samt kaffe og kage til at samle kræfterne igen. Herefter gik vi en tur langs det gamle skel mellem de to kirkesogne; Dragør og Store Magleby. Han fortalte blandt andet, at årstallet på kirken ofte blev misforstået, hvordan der blev danset i Anlægget, at telefondamerne ofte var med på en lytter, de hollandske væl af mangel på bedre navn, milestenen ingen opdager og hans egen tid i byen – og alt derimellem.

Som I nok kan høre, så har alting en fortælling og historie, stort som småt, indenfor murene såvel som udenfor kirkesognet.

Det vil han løbende vil komme ind på i vores nye artikelserie: “I Byen med Bogø“.

Vi kunne blive ved med at gå ture i Dragør med Dines Bogø, men det får vores læsere jo ikke meget ud af.

Foredrag om Dragør Badehotel af Dines Bogø

Så, vil du gerne vide mere om Dragør eller hvad der er sket i Dragør, er det bare om at læse med fremover. Ønsker du selv at få svar på noget, eller har interesse for specifikke emner, er du meget velkommen til at skrive til os på redaktionen, og vi vil formidle spørgsmålet videre.

Del dette opslag: