Raket affyret fra SFO’en

Læs om startskuddet på dagens raketaffyring iført astronautdragt og ved brug af musik som Fly me to the Moon og Imperial March, Darth Vaders klassiske tema fra Star Wars universet.
Raket affyres på fodboldbanen. Foto: Pia Maria Lie
Raket affyres på fodboldbanen. Foto: Pia Maria Lie

Der var åben mund og wow-effekt den 10. november i Dragør, da en raket blev affyret fra Dragør SFO. I en cirkel rundt om raketten, stod alle børn, forældre og pædagoger fra Dragør Kommunes tre SFO’er.

Der var nemlig Månedag for Dragørs børn – en begivenhed, som fandt sted for blot andet år i streg, men med så stor succes at Københavns Kommune nu vil adoptere idéen. Og med god grund! For Ida Elva fra UngDragør har sendt os en artikel, som beskriver den store Månedag i Dragør. Læs med herunder:



Artikel skrevet af: Ida Elva, journalist for UNG Dragør

En rejse gennem rummet: Andet år af Månedag for SFO’erne

SKOLEN: Børn, familier og pædagoger var på rejse gennem rummet, da Dragør Kommunes tre SFO’er den 10. november, afholdt Månedag for andet år i træk.

Det ydre rum og dets mysterier har altid været fascinerende for mennesker i alle aldre. I Dragør Kommune har de taget denne fascination til næste niveau ved at skabe et naturfagligt forløb ved navn MÅNEBASE, der har involveret børn, pædagoger og forældre i en fantastisk rejse gennem rummet.

Livet som astronaut

Månedag i Dragør SFO. Foto: Pia Maria Lie
Månedag i Dragør SFO. Foto: Pia Maria Lie

I samarbejde med astrofysiker Tina Ibsen og støttet af Novo Nordisk Fonden, har Dragør Kommunes tre SFO’er udviklet en række kreative værksteder under MÅNEBASE-projektet.

Inspireret af Månen har børnene haft mulighed for at udforske og skabe, fra at lave astronautmad og bygge månebaser, til at designe månehjelme, smage astronaut-tomatsuppe og spille månefodbold.

Video fra rummet

Fredagen kulminerede med en spektakulær familiedag, hvor SFO’ernes børn og forældre blev vidner til raketopsendelser og andre spændende aktiviteter.

Magnus Bjerager Jørgensen, pædagog og ivrig raketaffyrer, affyrede startskuddet på dagen i form af raketaffyring iført astronautdragt og ved brug af musik som Fly me to the Moon og Imperial March, Darth Vaders klassiske tema fra Star Wars universet.

Desuden har Danmarks egen rumfarende astronaut, Andreas Mogensen, været med på sidelinjen i projektet, og medvirker også i mange små inspirationsfilm, som er udviklet i løbet af projektet i Dragør Kommune. 

Forældre er begejstrede

Forældre som Sara Lindberg er meget begejstrede for MÅNEBASE-projektet: ”Vi vidste godt, at der var månebase sidste år og tænkte øv, at vores søn først starte næste år, så vi er så glade for, at de laver det igen i år. Han har været så begejstret, vi håber, det bliver en tilbagevendende begivenhed”.

Projektet har ikke kun fanget børnenes opmærksomhed, men også styrket fællesskabet blandt forældre og pædagoger.

Sara Lindberg, Forældre til SFO-barn

Lederen af Dragør Skole SFO, Lars Bjergstad Jørgensen, påpeger, at projektet har givet pædagogerne faglig inspiration og en skabelon for at integrere naturfaglige emner på en sjov og lærerig måde. Han udtaler ydermere: ”Det er tydeligt, at det er nemmere i år at prøve helt nye ting af, fordi pædagogerne hviler mere i deres egen faglighed. De er dygtige til at sætte retning for børnene, gå forrest for derefter at gå ved siden af og til sidst lade børnene styre aktiviteterne”.

Klar til Big Bang konference

MÅNEBASE-projektet er ikke kun en lokal begivenhed; det har også tiltrukket opmærksomhed fra Københavns Kommune, hvor det nu bliver testet af 30 KKFO’er. Projektet vil blive grundigt evalueret af forskere fra Professionshøjskolen Absalon, og pædagoger og SFO-ledere vil dele deres erfaringer på Danmarks største konference for naturfaglig læring, Big Bang Konferencen, til foråret.

Projektleder Pia Maria Lie, der står bag MÅNEBASE sammen med Dragør Kommune og Tina Ibsen, er begejstret for, at projektet har styrket pædagogernes fagidentitet og skabt en ramme, hvor børnene har tid til at fordybe sig i naturfaglige aktiviteter med fokus på kreativitet. Pia Maria Lie udtaler i forbindelse med dette:

”SFO’en tilbyder en ramme, hvor børnene i gennemsnit har 10 timer om ugen til at fordybe sig i kreative pædagogiske værkstedsaktiviteter med et naturfagligt fokus, hvor det er barnets fantasi og kreativitet, der er i centrum”. 

MÅNEBASE-projektet i Dragør Kommune viser, at en kombination af naturfaglige emner, kreativitet og engagement kan skabe et læringsmiljø, der ikke kun udforsker rummet, men også styrker fællesskabet og samarbejdet mellem generationer. Alle interesserede kan følge med i projektet og dets fremskridt på www.dragoer.dk/månebase.



Redaktionen siger mange tak for tilsendte artikel fra UngDragør og ønsker alle en god Månedag!

Del dette opslag: