HESTETYVEN – del 3 af 3

Onsdag den 6. marts afholder Dines Bogø foredrag om en tidligere Dragør-borger, der både var hestetyv og samarbejdede med Gestapo. Her får du en lille forsmag på foredraget med denne mini-artikelserie om "Hestetyven".
Hjørdis Christiansen 1908-1990. Foto: DB-arkiv
Hjørdis Christiansen 1908-1990. Foto: DB-arkiv
20220815 DB korr | foto fra dragørnews.dk

Aktionen i Dragør

Hjørdis Christiansen blev ansat som husholderske hos Gestapo. Hun lavede mad til mandskabet i de to villaer, Pax og Søhuset, som Grenz Polizei havde beslaglagt på Annasvej.

Hendes ansættelse og andre forhold bevirkede, at hun under dramatiske omstændigheder blev anholdt af civile om formiddagen den 5. maj 1945 på Kongevejen i Dragør lige efter befrielsen.

Under en aktion nogle timer senere, hvor tre Gestapofolk (1 tysk og 2 unge danske) befriede hende fra ”Sprøjtehuset” i Nyby, blev en dragørborger, rigsdagsbetjent Holger Kampmann Arnild dræbt.

Samme eftermiddag skiftede alle tyske og danske gestapoansatte i Dragør til luftwaffeuniformer, hvorefter de i tre biler forlod deres kvarter for at køre det korte stykke til sydporten i Københavns Lufthavn. Her kunne de efter aftale lade sig optage i de regulere tyske tropper, der dagen efter skulle påbegynde hjemmarchen via Værløse til Tyskland.

Falkereden og Hjørdis

Sommerhuset blev købt af den kendte radioforhandler Freddy Hansen. Han ændrede husnavnet til Hacienda. Han ønskede ikke at anvende husnavnet Falkereden, som mange forbandt med Hestetyven.

En senere ejer solgte sommerhuset, der blev adskilt og genopført i Nordsjælland.

Det lykkedes Hjørdis Christiansen i maj 1945 at skjule sig hos en søster ved Trianglen i København, men mandag den 23. juli 1945 tog hun til Dragør, da hun ville besøge en veninde og hendes nyfødte datter.

Hun nåede ikke så langt, da hun hurtig blev genkendt af lokale i Dragør. Hun blev tilbageholdt og overgivet til politiet. Efterfølgende blev hun varetægtsfængslet og anklaget for flere forhold.

I juli 1945 havde en journalist talt med nogle vidtløftige modstandsfolk på Annasvej, og i en artikel var husholdersken Hjørdis Christiansen derefter blevet udråbt til en ondartet ”Gestapobøddel”.

Under opholdet i fængsler, specielt på Sundholm, blev hun udsat for mange former for psykisk tortur, bl.a. fordi hun var ”Hestetyvens kone”.

Hun blev frikendt for alle anklager og efter fire måneder blev hun løsladt. Resten af sin tid led hun af psykiske problemer, og hun blev flere gange indlagt p.g.a. ”nervesammenbrud”.

Hestetyvens søn af første ægteskab Georg Goritz Mørk Christiansen (1921-1943) blev dødsdømt af tyskerne pga. jernbanesabotage og henrettet. Hans far blev af sin ex-hustru opfordret til at gå i forbøn for deres søn, men det afviste han.

Øvrige fotos fra DB’s Arkiv:

Foredrag om ”Hestetyven”: Festsalen, Wiedergården. Onsdag den 6. marts 2024 kl. 13.30 fortæller Dines Bogø mere om Hestetyven, hans hustruer og børn. Mange fotos fra private arkiver. Billetter via Receptionen på Wiedergården.


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: