Velkommen til “I Byen med Bogø“, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.
Tilbage i København
På et tidspunkt boede Rudolf Christiansen under et falsk navn i en lejlighed i Smaalandsgade i Sundbyøster.
I 1944 flyttede han til et pensionat i Gothersgade. Her sporede den kommunistisk prægede modstandsorganisation BOPA ham.
De skyggede ham et par dage og observerede bl.a., at han havde besøg på værelset af en meget ung dame, som han havde hentet på Handelsskolen ved Forum.
På Hitlers fødselsdag 20. april 1944 slog man til. Hestetyven var gået ind på Rosengårdens Vinstue ved Fiolstræde.
Medens to mand holdt vagt ved cyklerne, trængte BOPAs leder ”Brandt” Børge Thing og en kammerat ind kl. 17.05 i vinstuen, hvor de affyrede 10-12 skud.
Rudolf Christiansen, der sad og raflede ved baren, blev ramt i ryggen af nogle af de første skud.
Han forsøgte at trække sin pistol, men faldt ned af den høje stol. En af gæsterne greb ham i faldet og holdt hans hoved. De efterfølgende skud måtte derfor rettes mod brystet. Flere af skuddene var dræbende.
Begravelsen
Den 27. april 1944 kl. 14.00 blev handelsmand Christian Marius Rudolf Christiansen begravet på Vestre Kirkegård, tæt ved Den tyske Grav i Afdeling 21. I Retsmedicinsk Protokol er anført ”Hamorrhagia i vulnn. Sclop Thoracia (skud i hovedet)”.
Hans enke Hjørdis deltog i begravelsen fra Søndre Kapel, og hun var ledsaget af en veninde fra Dragør. Gestapofolk fra Det tyske Sikkerhedspolitis lokalafdeling i Dragør var også repræsenteret.
Vedligeholdelsen af gravstedet overtog Københavns kommune i 1952, da familien ikke mere betalte. Gravstedet blev slettet i 1964.
Efter sommerhuset var solgt, flyttede Hjørdis Christiansen til et lille værelse på Linde Allé 3 i Dragør. Det var her lokale bemærkede, at Tårnby Politi kontaktede hende sent om eftermiddagen den 20. april 1944.
Alle i Dragør vidste, hvem hun var, og hun var under opsyn af Modstandsbevægelsen.
Film
Flere forskellige instruktører har gennem årene givet udtryk for, at der kunne laves en spændende film eller TV-serie om Hestetyven, hans aktiviteter og ikke mindst hans mange danske og tyske kontakter. Måske har han ikke været den største spion og stikker, vi har haft i Danmark, men nok den mest omtalte fra besættelsestiden.
Øvrige fotos fra DB’s Arkiv:
Foredrag om ”Hestetyven”: Festsalen, Wiedergården. Onsdag den 6. marts 2024 kl. 13.30 fortæller Dines Bogø mere om Hestetyven, hans hustruer og børn. Mange fotos fra private arkiver. Billetter via Receptionen på Wiedergården.
Om Dines Bogø
Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.
Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk