Velkommen til “I Byen med Bogø“, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.
Denne gang tager vi helt tilbage til 1936, hvor et mord fandt sted på fastelavnsmandag her i Dragør. Mysteriet er fortsat uopklaret den dag i dag. Hvad skete der egentlig? Hvem stod bag? Bliver gerningsmanden nogensinde afsløret?
1936
Den 24. februar 1936 (fastelavnsmandag) blev der tilsyneladende begået et politisk mord i Søvang på Sydamager.
De fleste på Amager ved, hvor Søvang ligger, men det kniber sikkert stadig meget med kendskab til Søvang, hvis man bevæger sig lidt væk fra Storkøbenhavn.
Da den senere meget kendte drabssag blev omtalt valgte redaktionerne på de landsdækkende aviser at skrive, at begivenheden var foregået i Kongelunden. Sagen er også omtalt i flere bøger, også her med forkert angivelse af gerningsstedet.
Lidt forhistorie
Tre kommunister fra Estland der boede illegalt i København, samt flere danske medhjælpere, stod efter det oplyste bag likvideringen af den 33-årige estiske kommunist Johannes “Martynov” Eltermann.
Eltermann var mistænkt for forræderi og han skulle ryddes af vejen under fastelavnsfesten i Søvang.
Det foregik på daværende adresse Birkevej 26 / Tværvej 34. Ejeren, Rudolf Petersen havde opført et sommerhus i 1934. Træhus uden ildsted på 25 m2. Stue med vindfang samt to små værelser. På nordsiden af huset var der en indhegnet gårdsplads med køkken, anneks, W.C. og et redskabsskur, i alt 45 m2. Dengang var der indgang både fra Birkevej og Tværvej.
Broderen Oscar var medlem af det kommunistiske parti, og han havde periodevis været rejsende sekretær for den senere forsvundne meget omtalte Arne Munch-Petersen.
Fastelavnsfesten
I sommerhuset blev Eltermann om aftenen beværtet med smørrebrød og snaps iblandet sovemiddel, men han var stadig vågen og i godt humør. Han blev overmandet og bundet til en sofa, der stod i et af de små værelser. Under fortsat afhøring nægtede Eltermann at erkende forræderi. Efter at være blevet bedøvet med æter, fik han en dødelig indsprøjtning. For at være sikker på, at han var død, blev han derefter kvalt.
Graven
I annekset på gårdspladsen, der normalt blev brugt som spisestue, blev der gravet et større hul. Efter at gulvbrædderne var fjernet, blev Eltermanns lig lagt ned i hullet. Medens alt dette var foregået, havde man holdt vagt ved vinduerne for at sikre sig, at evt. naboer ikke kom for at “hilse på”. Sandsynligheden for dette var dog minimal, da det ikke just var sommervejr; men tværtimod bidende koldt, og vejene var sneglatte.
Oscar Petersen tog efter et par dage ud til sommerhuset, hvor han for en sikkerheds skyld lagde et lag cement hen over graven.
1942
Mordet på kommunisten fra Estland blev først afsløret i 1942 under Besættelsen, da en af gerningsmændene blev afhørt af Gestapo i Berlin.
Efter afhøringen i Tyskland sørgede dansk politi for, at flere medgerningsmænd blev anholdt i København. Nu kom det frem, at den dræbte var blevet begravet under et sommerhus i Søvang.
Af afhøringerne fremgik det også, at liget i maj 1936 efter ordre fra Moskva var gravet op, parteret, opløst i syre og genbegravet.
Sagen nåede kun at blive omtalt i en enkelt avis i 1942.
Først i 1943 fik alle de landsdækkende danske aviser tilladelse til at skrive mere om sagen, der nu blev omtalt som: “Syremordet”, “Mordet i Kongelunden” og “Mordet på Amager”.
Politi og flere teknikere foretog i sommeren 1942 opgravninger i haven. Man fjernede også gulvbrædder og undersøgte jorden under sommerhuset.
Man fandt flere baljer med indhold og kemikaliespor i jorden. Gerningsmændene have øjensynlig grundigt skaffet sig af med liget.
1947
I 1947 mente politiet, at de havde fået nye muligheder for at foretage analyser.
Familien Galsbo, der havde købt sommerhuset i 1944, blev noget overrasket, da politiet meddelte, at de igen ønskede at grave flere steder i haven og under gulvet i soveværelset.
Ejendomsmægleren havde glemt at fortælle familien, at sommerhuset havde været på forsiden af aviserne. Naboer havde dog senere orienteret familien om, at de boede i det ”berømte sommerhus”.
Politiet og retsmedicinerne kom ikke opklaringen nærmere, og der hersker stadig usikkerhed om, hvad der i det hele taget havde været nedgravet på grunden.
Gerningsmændene påstod, at der slet ikke var sket et mord. Det hele skulle have været en del af iscenesatte aktioner for at dække over illegale forhold, foretaget af kommunister i Danmark.
Forvirring omkring vejnavn og husnumre
I 1991 skrev nu afdøde forfatter Erik Nørgaard to bøger om estlænderne og mordet på Amager. Han var ikke opmærksom på, at det meste af Søvang i 1976 fik ændret vejnavne og husnumre. Han kom til at skrive, at det omtalte sommerhus lå på nuværende Birkevej 29.
Rudolf Petersen solgte i 1944 sit sommerhus til fru Dyveke Galsbo fra Sundby. Han undlod også at tale om, hvad der var foregået.
Efter 1947 talte familien Galsbo ikke meget mere om “oplevelsen”, og annekset blev fortsat brugt som familiens soveværelse.
Fingeret mord?
Var det måske et fingeret mord! Teknikere og andre sagkyndige kunne ikke med sikkerhed konstatere, hvad det var man fandt i graven i 1942 og 1947. Sagen skulle også ses i lyset af de også dengang indviklede storpolitiske forhold.
Nørgaard nævnte, at måske ville der dukke nye oplysninger op efterhånden, som KGB-arkiverne i Moskva blev åbnet. Men inden arkiverne igen blev lukket, kom der ikke nyt.
Sommerhuset blev revet ned i 1985, da familien Galsbo solgte grunden, og året efter blev der opført en moderne villa på den 934 m2 store hjørnegrund. Alle synlige spor fra årene 1936, 1942 og 1947 er for længst fjernet.
Om Dines Bogø
Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.
Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk