Nytårskur på Rådhuset

Dragør udfordret: Red planeten eller flyt til højere grund om 30 år! Læs mere i artiklen fra den årlige nytårskur på Rådhuset.
Borgmester Kenneth Gøtterup og Rasmus Gundelund fra Dragør Erhverv bød velkommen. Foto: Dragør News
Borgmester Kenneth Gøtterup og Rasmus Gundelund fra Dragør Erhverv bød velkommen. Foto: Dragør News

Tak for invitationen!

Som erhvervsdrivende i Dragør kan man have betydelig indflydelse på udviklingen, hvis man ønsker det. Byen er nemlig ikke større, end at de fleste er på fornavn med vores borgmester.

I Dragør Kommune er vi heldige at have en jordnær borgmester, som er vellidt for sin personlighed og sin måde at inkludere både borgere og Tårnby Kommune i udviklingen af vores havneby.

Vi mødtes kl. 17.00 på Rådhuset den 31. januar 2024 med en en smule forsinket nytårshilsen til de fremmødte erhvervsdrivende. Med et estimat på 1.400 CVR-numre, hvoraf cirka 350 er aktive, er 40 fremmødte stadig ikke et repræsentativt udvalg af Dragørs ejerledere.

Vi vil gerne brokke os, men når vi får muligheden for at deltage aktivt i beslutningsprocessen, møder vi så op?

Kommunens mærkesager

Kenneth Gøtterup bød velkommen, og med hans tale fik vi et kort indblik i kommunens mærkesager for 2024.

For det første har kommunen ansat en erhvervs- og turismekonsulent ved navn Charlotte Brendstrup. Hun har fået tildelt den store opgave at udarbejde en samlet erhvervsstrategi for Dragør Kommunes erhvervsdrivende og ejerledere, som skal udrulles til sommer. Strategien havde vi mulighed for at bidrage til på et Erhvervsstrategimøde i Framehouse den 22. november 2023. Hvis du stadig har ønsker eller idéer, er jeg sikker på, at Charlotte vil sætte pris på, hvis du tager kontakt til hende.

Hvad angår turismen, fortæller vores borgmester, at der er et spændende projekt i gang med Tårnby Kommune og Wonderful Copenhagen. Resultatet bliver et fælles udgangspunkt for at tiltrække turister til en fælles destination: Copenhagen East. Om turisterne bliver tiltrukket mere af navnet Copenhagen East end af Dragør eller Sydamager, ved vi ikke, men det bliver spændende at følge projektet.

Vi kom også kort ind på ofte omdiskuterede emner såsom kystsikring, byggesager, fjernvarme og en lille salgstale for det gamle bådværft, som nu er sat til salg. Det er et såkaldt ‘håndværkertilbud’, og der opfordres til at komme med den bedste idé til udnyttelse af grunden.

Det blev også offentliggjort, at der kommer en officiel fejring og festdag i anledning af 50-årsdagen for sammenlægningen af Dragør og Store Magleby Kommune. Noget, som vi også vil skrive meget mere om, så følg endelig med her på Dragør News.

Sidst, men absolut ikke mindst, blev vi præsenteret for aftenens absolutte højdepunkt: Caroline Bessermann. Til dem af jer, der endnu ikke kender hende, kan vi oplyse, at hun er en af de mest imponerende 26-årige, vi længe har mødt.

Caroline er ikke bleg for at stille sig op og tale for planeten – også selvom det er foran de mest magtfulde i erhvervslivet. Vores borgmester havde valgt at invitere Caroline til vores nytårskur, fordi han blev så provokeret af hendes foredrag på DK2020-konferencen. En følelse, som vi godt kan lægge på hylden, hvis vi ikke ønsker et Amager under vand om 30 år, fortæller Caroline Bessermann.

Kan vi redde Dragør?

Caroline kom med nogle ret simple forslag i teorien, men om de praktisk kan lade sig gøre, er op til os andre at vurdere. For vi skal løfte i flok og samarbejde, hvis klimakrisen bare skal bremses en lille smule.

Her følger de mest oplagte løsningsforslag:

  • Luk din virksomhed, hvis dit eneste formål er at maksimere profit for dine aktionærers eller din egen skyld. Penge redder ikke planeten!
  • Vær kritisk overfor din forsyningskæde og gør din forretning cirkulært bæredygtig og dematerialiseret. Kan dit produkt erstattes med en app? Kan du finde en lokal producent i stedet for at få alt fragtet fra Jylland, Spanien eller Kina? Sælger du i virkeligheden bare billige produkter, der let går i stykker og ikke kan repareres? Tag ansvar!

Ikke dit problem – men vores.

Det er ikke kun et problem for store danske virksomheder som Novo Nordisk, Bestseller, LEGO, og Mærsk at tage sig af, selvom vi forventer, at de går forrest. Hvert ton CO2 tæller, og vi er alle en del af problemet. Derfor sluttede aftenen med en klar opfordring: Organiser jer i grupper, så ingen føler, at de står alene med ansvaret for klimakrisen. Søg hjælp, råd og vejledning til at komme i gang – og inddrag andre i jeres rejse.

Alternativt kan vi blot sidde med hænderne i skødet og flytte til et højere liggende område, når Amager står under vand om 30 år.

Tak, for et spændende arrangement og et tak til jer, der mødte op.

Del dette opslag: