Dragør Skatepark – de unges nye samlingpunkt

Vi har talt med formanden bag Foreningen Dragør Skatepark, som snart håber, at kunne tilbyde de unge i Dragør et nyt udendørs samlingssted.
Dragørs unge skatere må stadig kigge langt efter en skatepark i ordentlig stand. Foto: Dragør Skatepark.
Dragørs unge skatere må stadig kigge langt efter en skatepark i ordentlig stand. Foto: Dragør Skatepark.

Ideen til en ny skatepark opstod allerede for 3 år siden, en vinteraften under Corona-pandemien. Alle børn var sendt hjem fra skole og institutioner, og pludselig blev det sat på spidsen, hvad det vil sige at være isoleret fra det større fællesskab for et barn eller ungt menneske.

Louise, Peter og deres børn var vant til at være aktive, og det var benhårdt at se, hvordan børnene sumpede til foran skærmene, som nu var den lette løsning. Sportshallerne var lukket ned, og skaterbanen på havnen var gået i forfald, så de var nødsaget til, som så mange andre, at opsøge Københavns tilbud af skaterparker. Legepladserne var de blevet for store til.

Blod på tanden

De fik derfor blod på tanden. Selvfølgelig skulle børnene og de unge i Dragør også have en ordentlig skaterbane. Kommunen havde allerede anlagt en på havnen, men de havde ikke prioriteret at vedligeholde den. Det gik hurtigt op for dem, at der var mange andre unge mennesker og forældre, som var frustrerede over skaterforholdene på havnen, og de besluttede at ændre på det.

For at få en ordentlig skaterbane var det oplagt, at den blev i beton. Beton er slidstærkt og støjsvagt sammenlignet med de gamle, hule træramper. Samtidig gav det mening, at banen blev udvidet en smule, så der var plads til både nybegyndere og erfarne børn.

Den nuværende bane er på 200 m2, hvilket ikke er meget, når man står på plænen ved havnen. Derfor skal en ny skatepark være på mindst 600 m2, så der er plads til børn på skateboard, rulleskøjter, løbehjul og løbecykler.

Over 800 timers frivilligt arbejde

Siden de såede det første frø til en ny skatepark, er der brugt rigtig mange timers arbejde på projektet. Louise tror selv, at hun har lagt over 800 timers frivilligt arbejde i projektet. Dragør Skatepark er organiseret omkring Foreningen Dragør Skatepark, som ledes af Louise, hendes mand Peter og syv andre ildsjæle, herunder forældre og unge.

Med Dragør Skatepark er det afgørende at give byens unge et samlingspunkt, hvor de ikke er afhængige af at være medlem af en klub eller en hal med begrænsede åbningstider. Selvom Corona-nedlukningen er ovre, ser Louise stadig et behov for at få de unge til at være mere udendørs og gøre det tilgængeligt, så de kan mødes fysisk sammen efter skole i deres fritid.

Hun observerer en bekymrende tendens til, at flere vælger at “mødes” foran skærmen, mens de sidder alene på deres værelser. Med en ny og moderne skatepark håber hun, at Foreningen Dragør Skatepark kan bidrage til at afhjælpe den triste tendens.

Selvom hun og foreningen stadig er optimistiske omkring projektet, som de desuden har investeret hjerteblod i, er projektet stadig langt fra at være færdigt. I skrivende stund venter de på svar på flere af deres ansøgninger om fondsmidler til projektet, hvilket til tider kan være en langsom proces, når det er et projekt, man virkelig brænder for.

Dragør Kommune støtter op om projektet og afventer, at der bliver bevilliget nok med penge fra fonde til en udvidelse af banen. Fredningsnævnet har også godkendt, at de må benytte en lille bid af græsarealet til en udvidelse af banen, med netop den begrundelse, at det er til brug for bedre fritidsaktiviteter for børn og unge, og at det ligger tilpas langt væk fra sårbar natur.

En naturlig modstand

Et projekt som dette med en placering ved havnen har naturligvis også mødt modstand i Dragør, men Louise og resten af holdet tager denne kritik med opløftet pande.

Havnen er for alle i byen, den er ikke forbeholdt nogen særlig gruppe af brugere, og der er ikke nogen aldersgrupper, der skal udelukkes fra at være en del af havnemiljøet.

Placeringen skaber tryghed

Et af de kritikpunkter, der er blevet rejst, har været bekymringen for, at etableringen af en ny skatepark kunne resultere i en stigning i kriminaliteten i området.

Foreningen har dog været i dialog med SSP om kriminalitetsforebyggelse, hvor SSP netop støtter op om placeringen og sikkerheden i projektet, da stedet ikke er særlig attraktivt for kriminelle aktiviteter. Det begrundes med at området er åbent og synligt for både politi, SSP, Natteravnene og almindelige mennesker.

Børn er en del af byen

Ifølge Louise er placeringen i havnen essentiel for projektet. Skateparken skal ligge et sted, hvor børn og unge kan føle sig trygge og samtidig være en del af bylivet i den by, de bor i. Hun påpeger, at flere af Dragørs unge skatere eksempelvis ikke føler sig trygge ved, at banen ligger gemt af vejen og dermed er mere udsat for hærværk.

De ønsker en placering, hvor der er et naturligt flow af folk, der kommer forbi og holder opsyn. Med en placering ved havnen sikres det, at brugerne stadig er tæt på livet i byen og ved havnen, samtidig med at banen ligger 200 meter fra nærmeste beboelsesområde.

Hvad med støjen?

Et andet kritikpunkt har været bekymringen omkring støjniveauet, der potentielt kunne påvirke både byens borgere og de sejlende gæster. Louise og Foreningen Dragør Skatepark har imidlertid været opmærksomme på dette. Med den allerede naturlige støj, der findes i et havneområde med bølgeskvulp og vind i masterne, er Louise overbevist om, at støjen fra skateboard og løbehjul ikke vil blive noget problem på den nye betonbane, som vil afgive mindre støj.

Selvfølgelig vil der, som i alle andre byer, være unge, der kommer forbi havnen for at hygge sig med musik. Det gør de jo allerede. Der vil også være unge, der ikke ved, hvordan man skal opføre sig, men de er altså ikke en del af skatermiljøet: “Alle skal selvfølgelig forstå reglerne, så det er rart for alle parter at være ved havnen.”

Hun ved, at man i andre byer benytter sig af skilte med advarsler og forbehold i forhold til musik, glasskår og støj, og det fungerer rigtig godt. Så har både sejlere og de unge et sæt regler at forholde sig til.

Hun ved faktisk allerede nu, at der er planer om skiltning ved havnen med regler og information om støjniveau for sejlere og gæster.

Fortsat udsigt til Øresund

En tredje kritik har været, at en ny og større skatepark ville påvirke udsigten over Øresund og havnemiljøet generelt. Men dette er der også taget højde for i projektplanlægningen. Banen vil nemlig ikke være synlig i horisonten fra byen på grund af de lave ramper i højden.

De tekniske tegninger er også blevet verificeret med fotos for at bevise, at udsigten ikke påvirkes, da ramperne beklædes med grønne bakker.

Louise påpeger, at det ikke er en ny eller unik idé at placere en skatepark i Dragør, da der allerede findes en, som Dragør Kommune selv har opført. Problemet er imidlertid, at den nuværende park ikke er stor nok og desuden er i dårlig stand.

Den skatepark, foreningen ønsker at bygge, vil som sagt være tre gange større end den nuværende, men den vil stadig være i den “mindre” ende af skalaen i forhold til andre skateparker. ”Det er nærmere en skatezone, da den ikke er stor nok til at være en park. Den nye bliver en flot og enkel bane, hvor vi holder prisen nede uden at gå på kompromis med oplevelsen.”

Det vil blive et samlingspunkt for byens unge og familier, hvor skateboarding i højere grad er en kultur frem for blot en sport i klassisk forstand.

Stor opbakning

Det er vigtigt at påpege, at kritikken ofte kommer fra få personer, nemlig dem der råber højest på Facebook, og det er altså ikke børnefamilierne – som er målgruppen for skaterbanen.

Louise og Foreningen Dragør Skatepark møder hver dag stor opbakning hos langt de fleste borgere i Dragør. ”Vi fik blandt andet næsten 200 positive kommentarer og over 500 likes på 2 døgn med vores projektoplæg på Realdania – Underværkers hjemmeside.”

Louise fortæller også, at mange af byens unge skatere står og tripper på deres skateboards for at kunne få adgang til en brugbar skatepark i deres by. ”Vi har både dygtige piger og drenge, der skater.” De er klar til at undervise i Dragør, hvor de pt. er tvunget til at tage bussen ud til nabokommunerne for at kunne udleve deres passion.

Følg projektet

Hvis du vil følge med eller støtte op om en ny skatepark i Dragør, kan du følge dem på Facebook, hvor der løbende opdateres om projektet. Foreningen Dragør Skatepark håber, at projektet snart når i mål og kan realiseres, så byens børn og unge kan mødes, udvikle sig og mærke friheden ved fællesskabet under åben himmel.

Del dette opslag: