Fra nyttig fakta til Unyttige Historiefacts

Der var lagt op til den helt store historiske aften i Wiedergården med Dragør Lokalhistoriske Forening og Unyttige Historiefacts.
Michael Hawkins var også blev lokket til at fortælle lidt "unyttig" historie om Dragør. Foto: DInes Bogø
Michael Hawkins var også blev lokket til at fortælle lidt "unyttig" historie om Dragør. Foto: DInes Bogø

Fra nyttig fakta til Unyttige Historiefacts

Wiedergården var fyldt til bristepunktet med over 120 mennesker, der alle var klar til den helt store tirsdag aften. Dragør Lokalhistoriske Forening havde booket festsalen til både den årlige generalforsamling, men også et spændende foredrag af Michael Hawkins, der er manden bag Unyttige Historiefacts.

Generalforsamling i Dragør Lokalhistoriske Forening

Aftenen begyndte med en nyttig gennemgang af foreningens forløbne år, hvorefter der blev afholdt afstemning om nye næstformand, kasserer og bestyrelsesmedlemmer. Det var en formel procedure, idet alle kandidater, der stillede op, også blev valgt ind med klapsalver.

Som afslutning, kunne Dragør Lokalhistoriske Forening hædre to nye medlemmer med et Æresbevis, hvor Hanne Vestmar og Poul Mærkedahl hver især modtog en pris. Med uddelingen af denne ærefulde pris sluttede de sig til foreningens formand, Dines Bogø, der i november 2023 i forbindelse med hans boglancering, blev udnævnt som den første modtager af Æresprisen.

Den unyttige fakta

Efter lidt mere end de 27 minutters generalforsamling, som Dines Bogø ellers havde lovet de fremmødte, var det nu Michael Hawkins’ tur til at underholde med sit foredrag. Unyttige Historiefacts er et projekt, som Michael selv har drevet i 10 år. Til daglig er han lektor på Aalborg Katedralskole, men i sin fritid driver han, som navnet også antyder, et projekt, der består af at formidle en masse “unyttig” historiefakta.

Dette projekt har nydt stor succes, idet han nu står bag fem bogudgivelser og har over 100.000 følgere på Facebook.

De unyttige historiefacts blev der også rigeligt delt ud af i går til stor morskab hos de fremmødte. Under foredraget fortalte Michael Hawkins blandt andet om, hvorfor en gåsesteg ifølge gammel videnskab skal betegnes som en frugt, og om flere kure mod hysteriske kvinder.

Der var også plads til at fortælle om lægen Robert Liston, som tidligere havde verdensrekorden i amputering af ben i 1800-tallet. Desværre gik det nogle gange lidt for hurtigt, hvor lægen en enkelt gang også kom til at amputere patientens testikler og to fingre på sin assistent. Både patienten og assistenten døde senere af deres skader, samt en observatør, der fik hjertestop under seancen.

Som Michael også påpegede, havde Robert Liston en dødelighed på 300% på denne operation.

Her på redaktionen kan vi i hvert fald varmt anbefale et foredrag med Michael Hawkins og hans Unyttige Historiefacts. Ligesom vi også kan anbefale et medlemskab hos Dragør Lokalhistoriske Forening.

Del dette opslag: