Halvårlige opdateringer i samarbejdet om PFAS

Rapport om PFAS fra lufthavnen er færdig. Men hvad sker der nu?
Dragør Rådhus. Foto: DB Arkiv
Dragør Rådhus. Foto: DB Arkiv

Halvårlige opdateringer i samarbejdet om PFAS

I januar 2023 oprettede Københavns Lufthavn sammen med Dragør og Tårnby Kommuner en arbejdsgruppe for at forbedre håndteringen af PFAS-forurening i lufthavnsområdet. Gruppen har nu afsluttet en rapport, som beskriver de kritiske forureningsproblemer og de nødvendige indsatser, alle parter står overfor.

Rapporten viser, at PFAS-forureningen udledes fra flere kilder, herunder en brandøvelsesplads i Dragør Kommune. Tårnby Kommune har det overordnede ansvar og den myndighedsmæssige opgave med PFAS, som de også varetager for Dragør Kommune.

Kommunalbestyrelserne i Dragør og Tårnby har besluttet at fortsætte samarbejdet med lufthavnen og følge op på rapportens anbefalinger, hvor man håber at finde en frivillig løsning i fællesskab. På Dragør Kommunes hjemmeside udtaler borgmester Kenneth Gøtterup: “Den viser med al tydelighed, at det er uhyre komplekse problemstillinger, hvor det er vigtigt at følge op og være i dialog.” Han tilføjer, at kommunalbestyrelsen vil få halvårlige statusopdateringer og orienteres ved væsentlige nyheder, og at offentligheden vil blive informeret via kommunens hjemmeside.

Skal HOFOR inddrages?

I en mail til Dragør News skriver Flemming Blønd fra Sydamagerlisten, at HOFOR også burde være en del af denne arbejdsgruppe, da de er den skadelidte part ifølge en advokatrapport. På grund af PFAS-forureningen har HOFOR måttet lukke deres to vandboringer i Dragør og bygge en ny vandledning til 70 millioner kroner, som borgerne i Dragør i sidste ende skal betale. Blønd påpeger også, at HOFOR bør inddrages i arbejdsgruppen, da de allerede har ekspertisen til oprensning af forurenede jorde og vandløb.

Blønd kritiserer lufthavnens manglende vilje til at betale for skaderne og understreger, at forureneren ifølge EU-regler skal betale for oprensningen. Han mener, det er urimeligt, at Dragørs borgere skal bære omkostningerne.

På det nyligt overståede kommunalbestyrelsesmøde den 30. maj spurgte Flemming Blønd borgmester Kenneth Gøtterup om dette forslag, som dog blev afvist. Gøtterup forklarede, at arbejdsgruppens funktion er at finde løsninger på PFAS-forureningen i samarbejde mellem Dragør og Tårnby Kommune, og at det ikke handler om erstatningskrav til HOFOR eller andre. Borgmesteren tilføjede, at hvis HOFOR ønsker at rejse en retssag, må der stilles et selvstændigt forslag om dette.

Rapporten kan læses i sin helhed på Dragør Kommunens hjemmeside.

Del dette opslag: