Borgmesterens Nyhedsbrev 4/10-2023

Dugfrisk nyhedsbrev fra borgmesteren af Dragør. "Jeg er på ingen måder tilfreds med den udvikling, vi desværre ser i nogle kommuner."
Kenneth Gøtterup, Borgmester, Dragør. Foto: Dragør Kommune
Kenneth Gøtterup, Borgmester, Dragør. Foto: Dragør Kommune


Efteråret er vi trådt ind i, og det er også tiden med særlige traditioner i Dragør som høstgudstjeneste, efterår på museet og Halloween, som vi – på vej ind i den mørke tid – kan glæde os til. I dette nyhedsbrev kan du læse lidt om, hvad der er sket i kommunen siden mit sidste nyhedsbrev for en måned siden.

Budget

I torsdags på kommunalbestyrelsens møde vedtog vi budgettet for 2024-2027. Der har i de foregående udgaver af lokalaviserne været skrevet om indholdet i budgettet. Så det vil jeg ikke gennemgå her i detaljer. Hvis du går ind på kommunens hjemmeside under fanen ”økonomi” kan du læse om budgetaftalen, og hvad det kommer til at betyde for Dragør. Jeg er glad for, at der er et bredt flertal bag budgettet, hvor alle fire landspolitiske partier – Konservative, Venstre, Socialdemokraterne og Moderaterne står bag budgettet, og der nu er sat en retning for de næste to år.

Jeg er på ingen måder tilfreds med den udvikling, vi desværre ser i nogle kommuner. Et mindre antal kommuner, herunder vores nabokommuner, Tårnby og Frederiksberg, har valgt at sætte skatten op i 2024. Det til trods for, at der er et regelsæt om, at sætter man skatten op, uden andre kommuner sætter den ned, så tildeles alle kommuner en bod. For Dragørs vedkommende bliver der tale om, at vi skal betale ca. 420.000 kr. i 2024 stigende til ca. 1,8 mio. kr./år i 2028 i straf for, at andre kommuner sætter skatten op. Det er på alle måder utilfredsstillende og usolidarisk af de kommuner, der ikke ønsker at tilpasse deres økonomi. Det har jeg rejst en debat om i netavisen www.nb-kommune.dk.

Busserne blev reddet

Tidligere på året var vi i kommunalbestyrelsen nødt til at ændre busbetjeningen om aften på linje 35. Det skyldtes en markant stigning i udgifterne til busdrift hos Movia. I budgetforhandlingerne for 2024 er det lykkedes at finde midler til at ændre denne beslutning, og det er rigtig dejligt, at vi kan fortsætte busbetjeningen som hidtil, altså uden ændringer og med halvtimes drift efter kl. 19.

Også linje 250S var truet af reduceret busdrift fra Region Hovedstaden. Men Regionsrådet har fundet midler til at fortsætte uændret med linje 250S i hele 2024. Det betyder også, at der en risiko for, at bussen kommer i spil igen til næste års budgetforhandlinger i Region Hovedstaden. Her gør vi som kommune regionen opmærksom på, at det er helt afgørende, at linje 250S bevares – også i de kommende år. Særligt da Dragør ikke som andre kommuner er betjent med metro, tog eller letbane.

Fjernvarmen

Bestyrelsen i Dragør Fjernvarme er trådt sammen og fortsætter arbejdet med at gøre fjernvarme i Dragør til virkelighed. En opfordring fra min side er, at du husker at gå ind på www.taarnbyforsyning.dk og giver din interesse tilkende. Tårnby Forsyning må desværre ikke af egen drift kontakte borgere med information, men må først kontakte dem, når man har tilkendegivet, at man er interesseret i at vide mere.

Flagdagen

Den 5. september 2023 var den årlige nationale dag for hædring af Danmarks udsendte. På Dragør Rådhus var der et stemningsfyldt arrangement med over 50 deltagere. Meget rørende og bevægende oplæg fra to udsendte soldater om vilkår som soldat, drivkraften for en soldat og de personlige erfaringer. Aftenen blev fulgt op af uddeling af medaljer til de udsendtes børn, smuk musik fra musikskolen og kransenedlæggelse foran rådhuset. Jeg håber, at vi kan få flere og flere til deltage i dette arrangement, så vi sammen kan hædre vores udsendte, mindes og stå sammen om de udfordringer, der er i verden og krigen i Ukraine. Så når du om lidt ser på kalenderen for 2024, så sæt et kryds ved den 5. september og overvej om det kunne være noget for dig at bakke op om.

Gymnasiesagen fortsætter

Du har tidligere læst om de helt urimelige vilkår unge i Dragør har. Kun 57 % af alle unge får deres 1. prioritetsønske opfyldt, hvorimod det er 93 % på landsplan. Jeg har fået et svar på min tidligere henvendelse til ministeren. Han anerkender problemet, men henviser også til, at vores erfaringer tages med, når de skal evaluere dette års optag. Det tror jeg ikke, at der kommer til at ske ret meget ved, og en revision af fordelingskriterierne har lange udsigter. Og det kan vi ikke vente på i Dragør. Jeg har derfor fået foretræde for ministeren i slutningen af oktober måned for at få et personligt møde om denne sag. Vi må og skal følge denne sag helt til dørs.

Alvorlig trussel

Onsdag den 20. september 2023 fik Store Magleby Skole en email trussel fra en person, der oplyste, at han ville begå drab mod skolens børn. En meget alvorlig sag der med det samme blev anmeldt til politiet, der i løbet af få minutter ankom til skolen og bevogtede denne, indtil der var overblik over situationen. Det var en trusselsmail, der var sendt til flere skoler, landet over. Allerede efter få timer var der anholdelse i sagen, og Det er gudskelov ikke en opgave vi er vant til at håndtere. Men kommunens kriseplan på dette område virkede, politiet agerede hurtigt, og skolens ledelse og personale håndterede situationen meget professionelt, så alle børn og medarbejdere kunne være trygge og rolige i situationen. Vi benytter også denne situation til at få evalueret grundigt på dagen og se, om der er steder, vi skal justere i kommunens kriseplan.

Landsmøde i Cykling uden alder

Ret til vind i håret var et begreb, vi lærte at kende for 10 år siden. Her opstod cykling uden alder, hvor frivillige cykler i en rickshaw med ældre fra plejehjemmet. Bevægelsen er blevet landsdækkende, og den 23. september 2023 holdt landsforeningen årsmøde. Her var Dragør repræsenteret med de frivillige, og jeg fik lejligheden til at deltage i en paneldebat om kommunernes mulighed for at understøtte det frivillige arbejde og vigtigheden af dette for ældres livskvalitet, når man bor på plejehjem.

Historieløbet blev gentaget

For 12. år afviklede Dragørs skoler, Museum Amager, og UngDragør historieløbet i Dragør. Jeg fik lejlighed til at følge det en dag. En fantastisk måde at fortælle historien på. I år handlede det om jødernes flugt til Sverige. Børn og unge levede sig fuldt ind i rollen som borger på flugt fra den tyske besættelsesmagt. Lærere og frivillige agerede enten tyske soldater eller borgere i byen, der ville hjælpe. En dag fyldt med engagement om et alvorligt emne, vi aldrig må glemme.

Og når du i dag – den 4. oktober – læser Dragør Nyt, så husk at der i eftermiddag og aften fra kl. 16-19 er markeringen af 80-årsdagen for jødernes flugt til Sverige fra Dragør. Mød op på havnen og lad os være fælles om at huske historien, så den ikke glemmes for fremtiden.

Sports- og Kulturprisen

I fredags blev Sports- og Kulturprisen uddelt. I år blev den tildelt Poul Himmelstrup for hans utrættelige arbejde med at formidle Dragørs særlige historie om den gamle by og lodsernes historie. Det har ført til anerkendelse af Dragør, tildeling af fondsmidler og en uerstattelig viden om byen. Samtidig fik vi hædret de mange medaljedeltagere der har opnået medaljer i DM, NM, EM og VM eller ved oprykning i division. Knap 40 borgere fra Dragør har vundet medalje. Og samme dag blev handicapprisen overrækt til Jeanette Barth for hendes arbejde for vilkår for borgere med handicap. Stort tillykke til jer alle!

Venlig hilsen
Kenneth Gøtterup
Borgmester

Del dette opslag: