Kæmpe Guide: Vinterhud & Vitaminer

Her i artiklen 'Vinterhud og Vitaminer', giver vi en lille guide til at overleve vinteren. Du finder også den lokale Matas og apotekeren på Maglebytorv i Dragør Centret, hvor personalet står klar til at rådgive om, hvad din hud har brug for - og fortjener.
Billede af senivpetro fra Freepik
Billede af senivpetro fra Freepik

En sund og smuk hud er noget, de fleste af os ønsker, uanset om vi bor Dragør eller et andet sted. I vores lille by er vi heldige at have et bredt udvalg af muligheder, der kan hjælpe os med netop dette.

Her i artiklen ‘Vinterhud og Vitaminer’, giver vi en lille guide til at overleve vinteren. Du finder også den lokale Matas og apotekeren på Maglebytorv i Dragør Centret, hvor personalet står klar til at rådgive om, hvad din hud har brug for – og fortjener.

Husk de kære mænd

Derudover er der et væld af klinikker og andre tilbud, som giver rig mulighed for at skræddersy den perfekte løsning, som passer til dit individuelle behov. Og husk nu, at det ikke kun er kvinder, der kan bruge creme.

Mænd får også tør hud og kan få nytte af lidt hudpleje, så husk de kære mænd.

Hudpleje til mænd fra Matas

Redaktionen anbefaler:

Matas Striber
Men Face Serum til Sensitiv Hud Uden Parfume

Matas Striber
Men Face Cream til Normal Hud

Hvorfor skal jeg pleje min hud?

I vintermånederne kræver din hud og krop ekstra pleje og opmærksomhed. Kulden kan være med til at påvirke din hud negativt, og det er derfor en god idé at overveje dine hudplejerutiner, da hudens behov ændrer sig med årstiden.

Redaktionen anbefaler:

Apotekets
Parfumefri Bodylotion

Produktfordele og egenskaber:

 • Fugter og plejer huden
 • Gør huden blød og smidig
 • Er let at fordele på huden og trænger hurtigt ind
 • Svanemærket
 • Uden parfume
 • Astma-Allergi deklareret
Apotekets Parfumefri Bodylotion

Når kulden rammer, har din hud ofte brug for mere fugt, næring og olier for at beskytte sig og bevare sin smidighed og udstråling. Når din hud får tilstrækkelig fugt, vil du se færre tørhedslinjer. Det er derfor vigtigt at opretholde hudens fugtighedsbalance, for at bevare en sund og smuk hud i de danske vintermåneder.

Huden er faktisk kroppens største organ, så pas godt på det.

Hvad er hudens behov?

Når du skal vælge din hudpleje, er det vigtigt at tage hensyn til din huds behov. Hvis din hud er følsom, bør du undgå produkter med højt vandindhold og parfume, da de kan medføre udtørring og irritation, især når vejret bliver koldt.

close up face pores | foto fra dragørnews.dk

Hvis du har en “kombineret hud”, er det ikke altid et hit at bruge de mere tunge og fedtholdige cremer. En tør olie kan være et fint alternativ, da den absorberes hurtigt og føles lettere på huden.

Man siger nemlig, at vores huds behov kan skifte i takt med årstiden, hormoner, sygdomme, medicintyper osv., så spørg dig til råds, hvis du er i tvivl om din huds behov og hudtype.

Forkert hudpleje kan gøre mere skade end gavn.

Undgå solskader

Ønsker du at bevare din sommerbrune farve, kan en farvet dagcreme være en mulig løsning, som kan bruges året rundt. Vi anbefaler at bruge solcreme året rundt.

RUDOLPH CARE
Organic Sun Face Cream SPF 50

Redaktionen anbefaler:

RUDOLPH CARE
Organic Sun Face Cream SPF 50

For ekstra beskyttelse – selv når det er vinter og minusgrader – er det også muligt at anvende en dagcreme med solfaktor. Først og fremmest kan det nedsætte risikoen for solskader på huden, men hjælper også med at opretholde hudens elasticitet og udseende, da huden stadig udsættes for de farlige solstråler året rundt.

Serum fungerer lidt som en koncentreret vitaminpille for huden, som tilføjer den ekstra fugt, glød og anti-aging med mere. En serum påføres normalt før en dagcreme og findes i forskellige udgaver.

Fjern døde hudceller

Det er en god ide at eksfoliere din hud fra tid til anden. Det forøger både blodcirkulationen, giver huden en finere glød, fjerner døde hudceller og hjælper samtidig med at dine skønhedsprodukter absorberes hurtigere og er mere effektivt.

Dette resulterer både i en forøget optagelse, holdbarhed og effekt af dine hudprodukter. Husk at du skal fjerne alle rester af makeup, cremer og døde hudceller, før du til eksempel bruger en ansigtsmaske.

Redaktionen anbefaler:

OLE HENRIKSEN
Lemonade Smoothing Scrub

OLE HENRIKSEN
Lemonade Smoothing Scrub

Nogle laver deres egen eksfoliering af havregryn og plantemælk, kaffegrums og honning eller andre ting du finder i hjemmet, andre køber dem færdiglavet.

Dog vil vi minde læseren om, at mange eksfolierende produkter indeholder mikroplast, som bl.a. ikke filtreres væk i drikkevandet.

Sæt dig ind i produkterne, så du hverken skader dig selv eller andre.

Hvad pokker er Gua Sha?

En Gua Sha er en krystal med afrundede kanter, der kommer i forskellige former. De mest anvendte er af rosakvarts og jadesten, som både kan bruges på ansigt og på krop.

Det er også et fantastisk massageredskab, som er med til at øge blodcirkulationen og fremhæve gløden i dit ansigt. Mange oplever en opstrammende effekt af dagligt brug. Du kan erhverve dig en for relativt billige penge og redskabet kan bruges så ofte, som du ønsker.

Redaktionen anbefaler:

A Pure Mind
Faceroller – Dobbelt rulle og Gua Sha Heart – Grøn Jade Gaveæske

 • Giver ansigtsmassage
 • Øger blodcirkulationen
 • Reducerer hævelser og affaldsstoffer i huden
 • Opstrammer og udligner linjer og rynker
 • Tilføjer glød
A PURE MIND
Faceroller - Dobbelt og Gua Sha Heart Grøn Jade

Du kan også lægge dig ned, få en skøn oplevelse og lære, hvordan du bruger den korrekt før du køber din egen. I Dragør findes der nemlig nogle steder, som gør brug af denne Gua Sha-sten, og det kan klart anbefales at prøve det.

Krop & kvinde https://kropogkvinde.dk/behandlinger/lifting-gua-sha-deluxe/

Art of heart yoga https://www.artofheartyoga.com/gua-sha

Mzone https://mzone.dk/service/ansigts-behandlinger/

Natmasker og trætte øjne

For ekstra ansigtspleje i de kolde måneder, kan du bruge en fugtgivende og nærende ansigts- og øjenmaske. Husk ikke at bruge det for tæt på selve øjet, da den omkringliggende hud er meget sensitiv. Maskerne kan hjælpe med at bevare din huds smidighed, fugtbalance og mindske synligheden af træt- og tørhedslinjerne.

Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

Redaktionen anbefaler:

ORIGINS
Drink Up Intensive Overnight Mask

Denne ultrafugtgivende natmaske forkæler øjeblikkeligt huden med intens fugt, og holder huden blød, glat og fugtmættet på skønneste vis i 72 timer. Den indeholder:

 • Schweizisk gletsjervand
 • Hyaluronsyre
 • Avocadosmør

Forkæl huden med intens fugt hver dag og hele dagen — mens du sover.

Hvis du har en travl hverdag, kan du engang imellem erstatte din natcreme med en fugtmaske natten over. Dette gør rutinen lidt mere enkel, samtidig med at natmasken opnår et bedre resultat, da den får lov til at ligge på huden i længere tid.

Husk at få sovet nok hver nat, da creme alene ikke udgør mirakler.

Kysseklare læber

Kulden kan være hård ved dine læber, som let kan blive tørre og sprukne. For at reducere dette, kan du forsigtigt massere læberne med en mild peeling og skylle dem efter med vand. Efterfølgende kan du anvende en fugtmaske, en fyldig læbepomade eller en nærende creme.

Redaktionen anbefaler:

CLARINS
Hydra-essentiel Moisture replenishing Lip Balm

Plejende og genopbyggende læbebalm til tørre og skadede læber. Reparerer, beskytter og nærer i dybden og mindsker tørhed.

Så er dine læber kysseklar igen!

CLARINS
Hydra-essentiel Moisture replenishing Lip Balm

Ligesom dine læber er hænderne også særligt udsatte i vinterperioden. Kulden, varmen fra radiatorerne og hyppig håndvask kan være med til at give dem tørhed. Her kan du med fordel bruge en håndpeeling et par gange om ugen, før du anvender din håndcreme.

Så forbliver dine hænder dejligt bløde uden at sprække.

Der er mange alternativer til peeling-produkter, og du kan lave dem selv. Alternativt kan du lave en hjemmelavet blanding af olivenolie, citronsaft og groft salt til at eksfoliere dine hænder. Skyl det af med vand og brug en god håndcreme efterfølgende.

Skal jeg tage kosttilskud?

Et kosttilskud kan være en let måde at sikre, at du får dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Her er multivitaminpillen oplagt, især om vinteren, når sollys, frisk frugt og grønt er en mangelvare.

Vi har spurgt Birgitte fra Matas i Dragørcentret, for at få en anbefaling til den bedste vitaminpille her til vinteren. Hun er en stor fortaler af de kapslerne, de optages nemt i kroppen, de er især gode til de af jer, som ikke bryder jer om at synke piller. For en kapsel kan deles på midten, hvorefter pulverindholdet let kan opblandes i den daglige portion yoghurt eller en frisk smoothie. Det er ikke kun et spørgsmål om at bruge gode cremer, det er også vigtigt at have en sund krop fyldt med vitaminer, da det gør en stor forskel for humøret, huden samt at cremer optages bedre i huden.

Derudover optages indholdet i kapslerne ofte bedre end vitaminer i fast pilleform, siger Birgitte fra Matas i Dragørcentret.

Solaray Spektro 50+ Multi-Vita-Min - et multivitamin med vitaminer, mineraler, urter og mikronæringsstoffer

Matas i Dragørcentret anbefaler:

SOLARAY
Spektro 50+ Multi-Vita-Min

Egenskaber:

 • Kosttilskud i vegansk kapselform
 • Vitamin B2, B3, B5, B6, B12, C og magnesium, bidrager til et normalt energistofskifte og til at mindske træthed og udmattelse
 • Vitamin B6, B12 og folsyre bidrager til en normal omsætning af aminosyren Homocystein
 • Magnesium og calcium bidrager til en normal muskelfunktion
 • Vitamin B1 (thiamin) hjælper til en normal hjertefunktion
 • Zink bidrager til en normal kognitiv funktion
 • Pantothensyre (B5) bidrager til en normal mental ydeevne
 • Vitaminerne A, B6, B12, C, D og mineralerne zink, kobber og selen bidrager til immunsystemets normale funktion
 • Lette at synke / Indhold kan blandes op med fødevarer

Det er dog vigtigt at understrege, at kosttilskud ikke er nødvendigt for alle, og at du sagtens kan få dækket dit naturlige behov med en varieret kost.

Der kan også tages en blodprøve hos egen læge, som viser, om du er i underskud af noget. Udvalget er stort, så det handler om at finde det produkt, som understøtter din kost bedst muligt, hvis det er nødvendigt.

Så inden du begynder, bør du spørge uddannet personale, om et kosttilskud er nødvendigt for dig.

De bedste vinter-vitaminer

top view healthy immunity boosting foods | foto fra dragørnews.dk

Multivitamin:
Godt året rundt, især hvis du har en travl hverdag.

C-vitamin:
Styrker immunforsvaret, eller indtag masser af frugt og grøntsager, der er rige på C-vitamin, som appelsiner, tomater, broccoli, blomkål, kiwier, solbær og rød og grøn peberfrugt.

D-vitamin:
Øger energiniveauet, styrker knoglerne og immunforsvaret. Du kan også finde det i fødevarer som avocado, spinat, kål, broccoli, gulerødder og havtorn.

Omega 3-fedtsyrer/fiskeolie:
Gode for hjernen, hjertet og synet. Findes også i fed fisk som laks, makrel, sild og ørred.

Magnesium:
Reducerer træthed og styrker knoglerne. Det findes også i fødevarer som mandler, kikærter og havregryn.

Zink:
Styrker immunforsvaret, negle, hår, hud og bekæmper infektioner. Findes også i fødevarer som skaldyr, havregryn, oksekød, lam, kylling, bælgfrugt som kikærter, spinat, svampe og spinat.

Kollagenpulver:
Kan også bruges til at give huden ekstra tilskud. Det kan nemt tilføjes til en smoothie, glas vand eller juice. Der er forskellige typer at vælge imellem, afhængigt af dine behov.

Tips og råd modtages altid med glæde til: redaktion@dragornews.dk

Disse oplysninger i artiklen er ikke en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, en diagnose eller en lægevurderet behandling.

Del dette opslag: