Da damerne blev overflødige

Denne gang skal vi lægge mobilerne fra os og vende tilbage til dengang, hvor telefondamerne stod for vores opkald.
Telefoncentral Dragør og telefondamerne (1935 ). Foto udlånt af Else Arnbo.
Telefoncentral Dragør og telefondamerne (1935 ). Foto udlånt af Else Arnbo.

Velkommen til “I Byen med Bogø, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.

Denne gang skal vi lægge mobilerne fra os og vende tilbage til dengang, hvor telefondamerne stod for vores opkald.

I dag bruger vi overvejende mobiltelefoner, når vi skal ringe. Tilbage i forrige årtusinde havde vi ”Fastnet Telefoner. De fleste husker apparaterne med ”fingerskive” og senere ”tasterne”.

Før den tid var apparater med ”håndsving eller vippearm” de mest udbredte.

Hvordan var de enkelte telefonabonnenter forbundet på Sydamager? Det var noget damer sørgede for.

Central Dragør

For 125 år siden blev Dragør forbundet til omverdenen via telefon. Centralen lå i bygningen “Høyerup” ved indkørslen til Dragør på hjørnet af Stationsvej og Kirkevej.

Omkring otte år senere flyttede centralen nogle få meter til ”Pension Posthuset”, Stationsvej 8. Centralbestyrer blev fra 1909 Amager Bladets redaktør Chr. Nicolaisen, der også ejede villaen.

Chresten Nicolaisen er nok mest kendt som den historiker der 1907-15 skrev bogværket ”Amagers historie”. Datteren Else Arnbo overtog ansvaret for centralen den 1. januar 1934.

Centralerne udbygges

Gennem årene blev Central DRAGØR udbygget flere gange. Det første centralbord stod i stueetagen.

I 1924 blev centralen udbygget og flyttet til 1. sal i villaen. Det var ved den lejlighed, at K.T.A.S. havde den frækhed, uden hensyn til historiske traditioner, at tvangsflytte abonnenter fra ”Central Store Magleby” til ”Central Dragør”.

De 70 abonnenter i Store Magleby det gik ud over, bl.a. i ”Hollænderbyens” Hovedgade, måtte også lyde den tort, at få tildelt nye 3-cifrede telefonnumre under Dragør.

I 1953 blev Central DRAGØR igen udbygget og tre moderne centralborde blev installeret i stuetagen på Stationsvej 8. I samme villa har der været flere andre aktiviteter. Der har været atelier, pensionat og Amagerbanken havde fra 1908-39 filial i ejendommen.

Central Store Magleby

Beboerne på den vestlige del af Sydamager og i Store Magleby havde fra 1906 hørt under Central STORE MAGLEBY, der fra 1910 lå i ejendommen ”Tømmerup Kro”.

Fra 1924 flyttede Central STORE MAGLBY længere ud af Tømmerupvej til nr. 209 i Viberup hos enkefru Ohlsen. Mange beboere i den sydlige del af Tårnby Kommune hører stadig fra gammel tid under det centralområde og ikke under KASTRUP.

Tidligere telefoncentral "Magle", Tømmerupvej 209 i Viberup (2009). Foto: Dines Bogø.
Tidligere telefoncentral “Magle”, Tømmerupvej 209 i Viberup (2009). Foto: Dines Bogø.

Centralerne automatiseres

I 1963 var det blevet Sydamagers tur til at blive automatiseret. De to gamle manuelle centraler skulle sammenlægges under den fuldautomatiske central ”MAGLE (01) 53”.

I slutningen af december 1963 overførte K.T.A.S. alle abonnenter til den nye central på Fælledvej 7.

Alle abonnenter, der havde været tilknyttet STORE MAGELBY fik tillagt 3000 til deres telefonnummer. Eksempelvis kom den tidl. manuelle abonnent STORE MAGLEBY 123 nu til at hedde 53 31 23.

De ca. 30 hel- og deltidsansatte telefondamer fra centralerne på Sydamager blev tilbudt ansættelse hos K.T.A.S. på endnu eksisterende manuelle centraler eller andre fagområder.

Bemærk at Tømmerup landsby ligger under Magle central, senere 32 53. Lufthavn Syd i Kastrup har Dragør-telefonnumre, som de også har Dragør postnummer.

Central Dragør ændres i 1986 fra (01) 53 til ”01 53”, der så i igen i 1989-91 ændres til ”31 53” og ”32 53”.

I 1992 åbnes en ny digital central ”32 94” i Dragør og i 1995-96 finder man abonnementer i Dragør med ”32 89” og ”32 82”.

For en del år siden blev det muligt, at flytte sit fastnetnummer uden for den lokale central. Så ser man f.eks. et telefonnummer med 32 53 xx xx i Jylland har abonnenten boet på Sydamager på et tidspunkt.

To dage før centralen lukkede. I forgrunden fru Else Arnbo, der havde været centralbestyrer siden 1934. Hun viser fotografen, hvordan man betjente centralbordet (19/12-1963). Foto udlånt af Else Arnbo.
To dage før centralen lukkede. I forgrunden fru Else Arnbo, der havde været centralbestyrer siden 1934. Hun viser fotografen, hvordan man betjente centralbordet (19/12-1963). Foto udlånt af Else Arnbo.

Øvrige fotos fra DB’s Arkiv:


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: