Levende Låger: Den Grå Dame

Selv regn sætter ikke en stopper for Levende Låger. Det var blevet den 18. december, hvor vi denne gang fik historier om både nisser og spøgelser.
Nissen byder velkommen til dagens Levende Låger. Foto: Dragør News.
Nissen byder velkommen til dagens Levende Låger. Foto: Dragør News.

Det var blevet den 18. december og regnen faldt langsomt til dagens Levende Låger, som generelt har været heldige med vejret. For at undgå regnen havde dagens mødested også flyttet sig ind under markisen ved Lille Væl. Flere af de fremmødte havde medbragt paraplyer til turen.

44 mennesker (inkl. borgmesteren) og 3 hunde havde nemlig trodset det våde vejr og var mødt op med godt humør, da der jo ikke er noget, der hedder dårligt vejr.

Turen gik gennem de charmerende gader i den gamle by, indtil vide nåede Lodsstræde. Her blev vi venligt modtaget ude foran et smukt dekoreret julevindue.

Den grå dame og en gammel nisse

Axel og Hanne fortalte spændende historier om stedet, hvor både spøgelser og nisser spiller en rolle. Ifølge rygtet skulle der opholde sig Den Grå Dame, der kun viser sig i dårlige tider. En gammel historie lyder, at en mand, der angiveligt efter et skænderi havde “mødt” Den Grå Dame.

Axel afslørede dog, at han aldrig selv havde haft fornøjelsen af at støde på Den Grå Dame, hvilket antyder, at livet hos Axel må være ganske godt.

I huset vindue sidder en nisse, som har boet der i et par hundrede år, hvor han har sit hjem på loftet og ellers har nydt tilværelsen. I juletiden sidder han dog i vinduet og kigger ud på gaden sammen med alle sine nissebørn. Nissen har været så venlig at lave en lille julehilsen til de fremmødte, som han også havde fået printet ud til lejligheden og hængt op på lygtepælen.

11 ud af 12 skipperhuse

Dragør har 12 skipperhuse af denne type, og de er alle placeret i nord-syd retning, i modsætning til de andre huse, der ligger øst-vest. Her fortalte Hanne, at kun 11 ud af de 12 skipperhuse er fredet, hvor deres eget hus er ikke omfattet af fredningen. Der er forskellige teorier om årsagen til dette, herunder en gammel teori om, at deres hus var en kopi af de andre 11 skipperhuse.

Den seneste teori lyder dog på, at deres hus faktisk var det oprindelige skipperhus i byen. Det vil helt sikkert være spændende at følge udviklingen i fremtiden, hvis der dukker nye oplysninger op.

(Hvis du vil læse mere om Dragørs skipperhuse, har Dragør Lokalarkiv udgivet en artikel om emnet her.)

Hjemmebag

Efter fortællingen blev vi inviteret ind i den hyggelige fælles gård, hvor der var dækket op med gløgg, hjemmelavede brunkager og hjemmelavede honningkager, som smagte fantastisk.

Billede 1. Julegløggen røg hurtigt og der var masser af hjemmebag. Billede 2. Både gløgg og hjemmebag blev nydt i fællesskab. Fotos: Dragør News.

Vi siger endnu engang tak til alle de frivillige på Levende Låger!

Del dette opslag: