Juleaften med genbrugsgaver

Har du overvejet at købe dine julegaver brugt? Her kan du læse mere om fordelene ved at vælge brugte gaver i stedet for nye.

Danskerne bruger stadig flere og flere penge på julen, men et stigende antal danskere er begyndt at købe deres julegaver brugte. Hvorfor købe en ny bog, hvis man kan købe den brugt i god stand? Hvorfor investere i en helt ny jakke, når man kan finde noget smart og vintage i genbrugsbutikken? Eller hvorfor købe en ny lampe, når den kan findes brugt og få en lille makeover med en ny lampeskærm?

Fordelen ved at købe genbrugsgaver

Der er mange fordele ved at købe dine julegaver brugt. Du bidrager til at mindske et stigende overforbrug ved ikke altid at købe ting helt nye. Brugte gaver er langt mere bæredygtige, da de reducerer dit klimaaftryk ved at minimere affald og ressourceforbrug samt produktionen af varen. Selvom visse ting naturligvis er nødvendige at købe som nye, kan mange genstande sagtens købes brugt, selvom de har flere år på bagen.

Derudover er der også penge at spare ved at købe julegaverne brugte, da de som regel kan findes til en god pris. Dette frigiver flere penge på kontoen i julemåneden, som man enten selv kan beholde eller bruge på at købe endnu flere brugte julegaver.

Ved at købe brugt støtter du også tit en god sag, da de fleste genbrugsbutikker donerer overskuddet til velgørenhed. Så mens du er med til at mindske overforbruget og selv sparer penge, bidrager du samtidig til velgørende formål.

Idéer til genbrugsgaver

 1. Vintage
  Besøg antikvitetsbutikker, loppemarkeder eller genbrugsbutikker for at finde unikke og historiske genstande som smykker, møbler eller dekorationer.
 2. Opgrader
  Køb brugte genstande og forbedrer dem, eksempelvis ved at male eller tilføje personlige detaljer.
 3. Håndlavede Genbrugsgaver
  Lav selv noget kreativt ved at genbruge materialer. Det kan være alt fra hjemmelavede dekorationer til genbrugte tekstilprodukter.
 4. Bøger
  Giv en god bog, gerne fra et antikvariat eller en brugt boghandel. Her kan du finde både sjældne, klassiske og nye bøger, som modtageren kan læse med samme glæde, som hvis bogen var helt ny.
 5. Musik og Film
  Giv en samling af vinylplader, cd’er eller dvd/bluray fra kunstnere eller film, som modtageren holder af. 
 6. Hobbymaterialer
  Hvis modtageren har en bestemt hobby, kan du købe genbrugsmaterialer relateret til denne hobby, f.eks. stof til en sy-entusiast eller gamle værktøjer til en håndværker.
 7. Tøj
  I genbrugsbutikker og på loppemarkeder kan du støde på ubrugte varer, unikke og sjældne fund, som sjældent findes i almindelige tøjbutikker. Ældre beklædningsgenstande er ofte lavet med højere kvalitet og mere holdbare materialer end ny produceret tøj, hvilket giver genbrugstøj en længere levetid og gør det til en bæredygtig investering. Ved at vælge brugt tøj undgår du udsættelse for kemikalier fra produktionen af nyt tøj, hvilket er godt for både miljøet og din personlige sundhed.

Køb det nye brugt

Der er rig mulighed for at finde mange ting brugt, som man ellers ville have købt som nyt. Det handler blot om at holde øje i den lokale genbrugsbutik eller på genbrugspladsen fra tid til anden, da sortimentet hele tiden udskiftes.

Du kan også gøre den brugte julegave endnu mere personlig ved selv at pakke gaven ind i stedet for at få personalet i forretningerne til at gøre det. På den måde kan du vælge dit foretrukne julegavepapir og tilføje et personligt kort.

Her er nogle gode steder at shoppe brugt i Dragør

Del dette opslag: