Pressemeddelelse: Ny aftale indgået for ældreplejen

Vi har modtaget en pressemeddelelse fra Dragørs Kommune. Ny aftale indgået for ældreplejen. Læs mere om de nye tiltag i artiklen.
Fra venstre forrest Charlotte Thim von Mehren FOA SOSU - Kenneth Gøtterup - bagest - Ole Andersen - Nicolaj Bertel Riber - Lisbeth Kastrup. Foto: Dragør Kommune.
Fra venstre forrest Charlotte Thim von Mehren FOA SOSU - Kenneth Gøtterup - bagest - Ole Andersen - Nicolaj Bertel Riber - Lisbeth Kastrup. Foto: Dragør Kommune.

Aftale indgået: Indsatser i ældreplejen

Dragør Kommune og FOA SOSU har indgået en partnerskabsaftale om en række indsatser til at rekruttere og tilknytte medarbejdere på ældreområdet. Derfor var de store smil også fremme, da underskrifter blev sat på aftalen torsdag den 14. december 2023.

Baggrunden var alvorlig, men glæden og smilet stort, da Charlotte Thim von Mehren, næstformand for FOA SOSU (social- og sundhedsområdet), mødte borgmester Kenneth Gøtterup for at skrive en spritny partnerskabsaftale under.

Der er nemlig mangel på uddannede social- og sundhedspersonale i mange af landets kommuner. Og her er Dragør Kommune desværre ikke nogen undtagelse. Derfor har kommunen da også et særligt fokus på rekruttere og tilknytte medarbejdere i ældreplejen på Enggården – kommunens plejehjem – og i Hjemmeplejen.

”Vi ser ind i en fremtid, hvor vi lever længere og dermed får flere ældre medborgere i Dragør. Og det er dejligt. Vi ser også ind i en fremtid, hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft på ældreområdet er et problem. Det skal vi kunne håndtere lokalt,” siger borgmester Kenneth Gøtterup og fortsætter:

”Derfor er jeg også glad for, at vi i dag sammen med FOA SOSU har indgået en fælles aftale om indsatser, der skal afhjælpe blandt andet rekrutteringsudfordringerne på ældre- og sundhedsområdet.”

Charlotte Thim von Mehren bakker op og siger: ”Jeg er også virkelig glad for, at vi nu er nået så langt, at aftalen underskrives. Samarbejdet med Dragør har været virkelig godt og frugtbart. Vi har mange ens holdninger og fælles interesser, og det er der kommet en rigtig god aftale ud af.”

”Næste step bliver, at vi løbende mødes om, hvordan det så går, hvad der skal fokuseres på næst og sætte indsatser i gang,” siger hun.

Landsdækkende problem – lokal håndtering

Det er et landsdækkende problem, at der er stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft på ældreområdet.

Baggrunden er blandt andet, at der er gennem længere tid har været for få ansøgere på social- og sundhedsuddannelserne. Dertil kommer også, at der er en stor andel, som forventes at gå på pension inden for en kortere årrække. Udfordringen forstærkes desuden af de senere års udvikling af ’det nære sundhedsvæsen’, som stiller større krav til den kommunale ældrepleje.

”God og omsorgsfuld ældrepleje i Dragør kræver, at vi har tilstrækkeligt med hænder og med de rette kompetencer til at løfte opgaven,” siger borgmesteren og pointerer:

”Vi kan ikke vente på, at andre løser udfordringerne for os. Vi må i fællesskab sætte ind –arbejdsplads, arbejdsgiver og arbejdstager imellem – og gå nye veje.”

Nye veje i partnerskab

En af de nye veje er at styrke samarbejdet med den faglige organisation på ældreområdet.
”Og her er Dragør Kommune nærmest ’first mover’ – som den kun anden kommune, der har indgået en partnerskabsaftale på det her område,” fortæller Charlotte Thim von Mehren.

Tanken er, at et stærkt fokus på borgernes behov for omsorg, praktisk hjælp og pleje går hånd i hånd med en god kultur og attraktive vilkår for medarbejderne. I forlængelse af det, er der i partnerskabet udpeget fire fokusområder:

⦁ Fleksibel arbejdstid – og op i tid
⦁ Efteruddannelse og karriereveje
⦁ Flere elever og sundhedsfaglige medarbejdere
⦁ HR-indsatser, for eksempel aktiv brug af seniorpolitik

Målet er, at medarbejderne på Enggården og i Hjemmeplejen oplever, at aftalens elementer vil forbedre de arbejdsmæssige rammer og trivsel og derigennem forbedre rekrutteringen og tilknytningen. Målet er desuden, at borgerne oplever, at aftalens elementer fastholder og gerne højner kvaliteten i plejen med fokus på kontinuitet og høj faglighed.

Partnerskabsaftalen er indgået for en 4-årig periode med virkning fra 1. januar 2024 til 31. december 2028.

Fra venstre forrest Charlotte Thim von Mehren FOA SOSU - Kenneth Gøtterup - bagest - Ole Andersen - Nicolaj Bertel Riber - Lisbeth Kastrup. Foto: Dragør Kommune.
Fra venstre forrest Charlotte Thim von Mehren FOA SOSU – Kenneth Gøtterup – bagest – Ole Andersen – Nicolaj Bertel Riber – Lisbeth Kastrup. Foto: Dragør Kommune.
Del dette opslag: