Redaktionens bud på den bedste julebag

Se de 5 bedste juleopskrifter til den søde tand; brændte mandler, brunkager, klejner, jødekager og pebernødder.
Foto: Madensverden.dk.
Foto: Madensverden.dk.
Dragør Mediehus har indgået et samarbejde med Madens Verden, som er en lokal virksomhed i Dragør, der leverer opskrifter online til over 2 millioner månedlige brugere på deres hjemmeside.
Vi har købt adgang til deres PLUS-udgave for kun 199 kroner om året, som sikrer os printvenlige opskrifter uden reklamer. Så vil du gerne printe opskriften ud, bør du smide de få penge efter Madens Verden, da de er givet utroligt godt ud.

Vi nærmer os med hastige skridt juleaften, hvor menuen efter al sandsynlighed kommer til at stå på and, flæskesteg, brunede kartofler, sovs, rødkål, risalamande og meget mere. Selvom de fleste af os umiddelbart ikke har plads til mere i maven juleaften, så skal der selvfølgelig også være noget sødt til kaffen.

For som Poul Reichhardt synger i “Nu har vi altså jul igen”, så skal julemaden som resultat gi´ julemavepiner.

Derfor har vi her på redaktionen lagt hovederne i blød, diskuteret frem og tilbage og nøje udvalgt de 5 bedste juleopskrifter til den søde tand. Selvom der er mange gode, har vi udvalgt følgende opskrifter.

Brændte mandler

Vi kender alle den genkendelige duft af brændte mandler, der vækker lækkersulten, når vi går rundt på julemarkeder. Nogle mener, at opskrifterne stammer helt tilbage fra Romerriget, hvor man kogte mandler i honning. Opskriften med sukker tog dog først for alvor fart i Danmark i 1960’erne.

Brunkager

En af julens helt klassiske småkager er brunkagen. Den udspringer sandsynligvis fra peberkagen, hvor den er opstået som en variant af opskriften gennem tidens løb. Selve brunkagen kan dateres helt tilbage til 1800-tallet i Danmark, hvor den optræder i kogebøger. Dengang var den dog ikke udelukkende en julesmåkage, hvilket først sandsynligvis sker i starten af 1900-tallet.

Klejner

Man mener, at klejnen kan spores helt tilbage til 1500-tallet, men det er først fra 1700-tallet, at klejner begynder at dukke op i forskellige kogebøger. Modsætningsvis til de fleste andre julesmåkager tilberedes klejnen ved kogning, hvilket gør den lettere tilgængelig, da støbejernskomfuret først bliver mere almindeligt i danske hjem i midten af 1800-tallet.

Jødekager

Jødekagen har eksisteret i flere varianter gennem historien, hvor den første variant kan dateres til slutningen af 1700-tallet. Selvom navnet antyder et bestemt ophav, har det næppe den store relation, udover at man dengang brugte kardemomme i opskriften, hvilket blev anset som et mellemøstligt krydderi. Desuden begyndte kagerne også at blive solgt på jødiske bagerier i Danmark.

Pebernødder

Som navnet antyder, har pebernødden sit ophav i peberkagen. Den siges også at være den ældste julekage og stammer oprindeligt fra Tyskland helt tilbage i 1500-tallet under navnet “Pfeffernüssen”. Dengang var konsistensen en del hårdere end den er i dag.

Det er bare om at tænde for ovnen, komme i gang med dejen og vente på, at duften af hjemmebag og julestemning spreder sig i hjemmet. Med duften af krydderier og smagen af jul vil disse lækkerier sprede glæde og hygge.

Glædelig julebagning!

Del dette opslag: