Hvorfor fejrer vi egentlig Halloween?

Hvorfor fejrer vi egentlig Halloween, hvordan fejrer vi det og hvor fejrer vi det i Dragør? Du finder også en guide til byens Halloween-hotspots.
Billede af Andreas Lischka fra Pixabay
Billede af Andreas Lischka fra Pixabay

Hvorfor Halloween

Halloween har i de seneste år vundet stigende popularitet i Danmark. De fleste af os kender traditionen fra USA, hvor den er langt mere populær og omfattende end her i Danmark.

Men vidste du, at traditionen faktisk har rødder, der går tilbage til Irland? En af teorierne peger på, at den har sit ophav i den keltiske høstfest, Samhain, hvor overgangen fra sommer til vinter blev fejret. Dette kan spores helt tilbage til det 9. århundrede.

Det Halloween, som vi i dag forbinder med børn, der klæder sig ud og går rundt med “trick or treat”, tog form i USA for cirka 150 år siden, selvom det dengang primært var voksne, der klædte sig ud, og ikke børn.. Den årlige fejring finder sted den 31. oktober.

Hvorfor græskaret

Vi kender alle traditionen med at udskære uhyggelige ansigter i et græskar, men oprindeligt roer der blev brugt til det. Brugen af roer går også tilbage til den irske tradition, hvor folk udskar skræmmende ansigter for at fejre den keltiske høstfest.

Under denne fest mente man, at grænsen mellem vores verden og åndernes verden var meget svag, hvilket gjorde det nemmere for de onde ånde at trænge ind i vores verden. De udskårne roer blev derfor brugt som lanterner for at skræmme de onde ånder væk.

De irske immigranter tog traditionen med til USA, og da græskar var langt mere udbredt og lettere at arbejde med, begyndte de at bruge græskar i stedet. Den klassiske udskæring af græskar, som vi ser overalt i dag, kaldes ofte “Jack-o’-lantern” og er blevet ikonisk i Halloween-fejringerne i både USA og andre dele af verden.

Halloween i Danmark

Traditionen har vundet større og større popularitet her i Danmark. Første gang den for alvor blev promoveret var tilbage i 1990’erne, hvor det gamle Scale afholdte en Halloween-event. Tivoli har også gennem mange år haft deres årlige Halloween-udstilling, som er blevet en fast tradition.

Gradvist har dagen også vundet større og større input i danske hjem, hvor man nu også tager sine børn med rundt i nabolaget til trick or treat og samle slik.

Hvordan fejres Halloween

I dag er Halloween-traditionen i høj grad blevet en sjov festdag snarere end en religiøs eller ceremoniel hedensk begivenhed, som det var tidligere. I dag klæder børn sig ud i uhyggelige kostumer, når de begiver sig ud på slikjagt for at gå “trick or treat” i det lokale nabolag, en tradition der minder om “raslen,” som vi kender fra fastelavn.

Mange voksne gør sig klar til at fejre Halloween ved at udsmykke deres hjem i uhyggelige temaer, hvor der “pyntes” op med gravsteder, spindelvæv, skeletter og alt, hvad der kan bidrage til den gode stemning – og selvfølgelig også slik til børnene.

Selvom voksne normalt ikke klæder sig ud, når de følger børnene rundt, afholdes der også Halloween-fester rundt omkring i byerne og i private, hvor voksne finder deres bedste udklædninger frem. Nogle vælger også at arrangere filmaftener med gyserfilm.

Den vel nok mest kendte aktiviteter i forbindelse med Halloween er stadig udskæringen af græskar, hvor græskar forvandles til fantasifulde og uhyggelige ansigter.

Halloween i Dragør

Halloween bliver naturligvis også fejret her i Dragør. I Den Gamle By fejres dagen med slik til de yngste, musik og gode tilbud i de lokale butikker.

Hvis man har lyst til at tage på “trick or treat” sammen med sine børn, skal man gå efter de huse, der har pyntet op til Halloween. Her er der nemlig en god chance for, at de også har slik klar til de “små monstre”. Et godt sted at starte kan være Nordstrands Alle eller Vartovslængen, hvor nogle af de lokale beboere har pyntet op og står klar med slikskålen.

Neelsvej/Treinsvej er også gode steder at besøge for en uhyggelig oplevelse. På Strandjægervej 79-81 har de endda lavet en spændende Halloween-labyrint og en masse uhyggelige udstillinger, der giver mulighed for at blive skræmt igennem.

Bor i den anden ende af Dragør, er Søvang også et sted, der kan anbefales, da lokale beboere står klar med slik og uhyggelige overraskelser. Vi har hørt rygter om, at Birkevej især er et godt sted at starte din Halloween-rejse. Men husk at holde øje med om huset er pyntet op, da huse uden halloween-pynt nok ikke har nogen slikskål klar.

Husk, at du også kan deltage i Dragør News’ Halloween-konkurrence i samarbejde med BENTs Webshop

Del dette opslag: