Graffiti i Dragør: Kunst eller Hærværk?

Redaktionen udforsker dilemmaet mellem graffiti som kunst og hærværk i Dragør og foreslår løsninger til at mindske uønsket graffiti. Læs mere i artiklen.
Graffiti ved Lidl i Dragør. Foto: Dragør News
Graffiti ved Lidl i Dragør. Foto: Dragør News

Graffiti i Dragør

Graffiti har længe været et omdiskuteret emne, der balancerer på grænsen mellem selvudfoldelse og samfundsskade. I Dragørs gader kan man også støde på denne form for gadekunst, som for nogle repræsenterer kreativitet og kultur, mens det for andre er et symbol på respektløshed og hærværk.

Spørgsmålet rejser sig: Er graffiti i Dragør kunst eller hærværk?

Forståelsen af graffiti varierer bredt. For nogle kunstnere og kulturfortalere repræsenterer det en vigtig, ofte undertrykt stemme i samfundet, en form for visuel dialog, der udfordrer det etablerede og udtrykker individets eller gruppers følelser og meninger.

For andre er det en ulovlig handling, der skæmmer offentlig og privat ejendom, og som kan føre til en følelse af utryghed og forfald i lokalsamfundet.

Brøndby og Politiet står for skud

I Dragør står vi over for en stigende graffitiproblematik, som i stigende grad kommer til udtryk gennem tags som “FCK”, “ACAB”, “SUD”, “Hader BIF” og “KBH hader BIF”. Disse udtryk afspejler ikke kun fodboldrivalisering og ungdomsoprør, men også en større udfordring for vores lokalsamfund.

SUD står for Sektionens Unge Drenge, en undergruppe af Sektion 12, som er FCKs ultras.

Udtrykket “All Coppers Are Bastards” dukkede først op i England i 1920’erne, og blev derefter forkortet til “ACAB” af arbejdere under strejke i 1940’erne. Akronymet er historisk set associeret med kriminelle eller modstandere af politiet.

Denne form for graffiti, der ofte består af hurtige og simple tags, bidrager ikke positivt til bybilledet. Tværtimod opfattes de som regel som tegn på hærværk, der skader den offentlige og private ejendom og kan skabe et utrygt miljø for byens borgere. Problemet med disse tags er ikke blot det æstetiske aspekt, men også den underliggende attitude af disrespekt og konflikt, som graffitien signalerer.

Redaktionens 5 løsningsforslag

I Dragør er vi stolte af vores bys skønhed, historie og fællesskab. Disse graffiti-tags står i skarp kontrast til de værdier, kommunen ønsker at fremme. Det er derfor vigtigt, at vi som samfund står sammen for at tackle dette problem.

Her er nogle tiltag, vi kan overveje:

  1. Øget overvågning:
    En måde at afskrække graffitimalere på er ved at øge overvågningen af udsatte områder og sikre, at der er konsekvenser for ulovlig graffiti.
  2. Bedre opdragelse:
    Uddannelse af unge om konsekvenserne af graffiti og fremme af positiv adfærd gennem skoler og ungdomsorganisationer kan være nøglen til forebyggelse.
  3. Få en graffitivæg:
    Ved at skabe lovlige rum og vægge, hvor unge kan udtrykke sig kunstnerisk, kan vi omdirigere behovet for selvudfoldelse væk fra hærværk og over mod mere konstruktive aktiviteter.
  4. Arbejdsdage:
    Involvering af lokalsamfundet gennem rense- og maledage kan styrke fællesskabsfølelsen og gøre det mindre tiltrækkende at vandalisere det lokale miljø.
  5. Dialog mellem fodboldfans:
    At facilitere dialog mellem rivaliserende fodboldfans eller ungdomsgrupper kan bidrage til at nedbryde fjendtligheder og minimere destruktiv adfærd.

Det er vigtigt at anerkende, at denne form for graffiti er et symptom på bredere sociale og ungdomskulturelle spørgsmål. Mens det er afgørende at adressere de umiddelbare bekymringer, der knytter sig til hærværk og utryghed, bør vi også stræbe efter at forstå og engagere os i de underliggende årsager.

I sidste ende er målet ikke blot at fjerne uønsket graffiti, men også at fremme en kultur af respekt, forståelse og kreativ udfoldelse i Dragør. Ved at arbejde sammen kan vi omdanne denne udfordring til en mulighed for at styrke vores fællesskab og skabe en mere indbydende by for alle.

Hvad er din mening?

Vi bringer et lille udpluk af nogle af de mange “budskaber”, du finder i Dragør. Klik på et billede for at se det i større format. Meget tyder på, at Dragør har et problem med en eller flere fodboldfans, der render rundt med en flaske spraymaling i hånden.

Del dette opslag: