Plastik har længe været et problem i Østersøen, hvor det driver rundt i vandet og skader miljøet. Plasten stammer primært fra byggeri og emballage, hvor den ender som affald efter brug.
Desværre sikres en betydelig del af denne plast ikke tilstrækkeligt og bliver blæst væk, hvilket resulterer i, at det ender i danske farvande. En del af denne plast – i form af flamingo – skylles også op på kysterne, som det skete lørdag på Strandstiens nordlige ende.
Troede først det var havskum
Under sin formiddagstur opdagede Dragør-borgeren Julie Jakobsen Connelly, at noget var galt langs vandet. Hvad der ved første øjekast kunne ligne sne eller havskum, viste sig at være store mængder smuldret flamingoplast, der var drevet i land. Julie kontaktede straks Dragør Kommune og Naturvogterne Dragør for at gøre opmærksom på problemet. På grund af weekenden var det dog ikke lige let at komme i kontakt med de relevante personer i kommunen.
Derfor tog Julie sagen i egen hånd, og med støtte fra sin søn og naboen gik de i gang med oprydningen. Efterfølgende i en Facebook-tråd har borgere givet udtryk for, at de også har været ude at rydde op. Vi sender dem et kæmpe tak!
Før- og efterbillede af oprydningen på Nordstien i Dragør. Foto: Julie Jakobsen Connelly.
Kommunerne ved det
Kommunerne er opmærksomme på problemet med løst flamingoplast, hvor der i 2018 blev iværksat en undersøgelse af de daværende ministre, Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister, og Karen Ellemann, fiskeriminister. Undersøgelsen havde til formål at afdække oprindelsen af denne plast og undersøge, hvordan man kunne forhindre spredning og forurening af have og kyster.
I 2022 blev der igen gjort opmærksom på problemet, hvor Amager Vest Lokaludvalg rettede henvendelse til kommunen omkring løssluppen plast i visse områder. Københavns Kommune reagerede ved at skærpe indsatsen og intensivere sit fokus på denne form for forurening.
Billede 1: Flamingoplasten der driver langs kysten. Billede 2: Dagens “fangst”. Foto: Julie Jakobsen Connelly
Som billederne viser, er flamingoplast i naturen dog stadig et stort problem.
Redaktionen vil gerne opfordre alle til at tage en pose med når I går tur i naturen. Tag gerne jeres børn med og lær dem lidt om oprydning og havmiljø på samme tid. Tænk sig, hvor meget man kan samle på bare 5 minutter!