Dragørs flotteste fyr

I 1937 blev Dragørs fyrskib erstattet af et permanent fyr, Drogden Fyr. I denne artikelserie fortæller Dines Bogø historien om fyret, der går helt tilbage til 1837.
Juni 1936. Sænkekassen på vej fra Københavns havn. Foto: DB Arkiv.
Juni 1936. Sænkekassen på vej fra Københavns havn. Foto: DB Arkiv.

Velkommen til “I Byen med Bogø, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.

Denne gang skal vi en tur ud på havet og ca. 11km sydøst fra Dragør, hvor vi skal besøge Drogden Fyr, der blev indviet i juni 1937.

Arne Nielsen

I 1936 flyttede Arne Nielsen, en 30-årig stenfisker, til Dragør for at færdiggøre fundamentet til Drogden Fyr. Dette nye faste fyr skulle erstatte fyrskibet ”Drogden” på Quartus-grunden, hvor der havde været fyrskibe siden 1837.

Arne Nielsen lejede en lejlighed øverst i ”Villa Blushøj” på Engvej 8 og samme år købte han stenfiskerfartøjet ”Hebe”. Han fortsatte med at bo i Dragør, hvor han blev kendt som ”Hebe-Nielsen”.

Drogden Fyrskib blev afløst af Drogden Fyr i 1937. Foto: DB Arkiv,
Drogden Fyrskib blev afløst af Drogden Fyr i 1937. Foto: DB Arkiv,

Fyret

Soklen til fyret blev bygget i Københavns Havn og bugseret til sin placering. Det blev indviet i juni 1937.

Drogden Fyr, der ligger ca. 11 km sydøst for Dragør, skulle lede skibsfarten gennem den dengang 8 meter dybe gravede rende.

Fyret, der er bygget af jernbeton, er 30 meter højt (16 meter over vandet) og 17 meter bredt. Fra starten var det udstyret med luftsirene, radiofyr og elektrisk drevet vinkelfyr.

Besætningen på det faste fyr var dengang på 4-5 mand. Det ældre fyrskib havde krævet en besætning på 11 mand. I dag er besætningen på 3 mand.

Foto 20 1941 Drogden Fyr | foto fra dragørnews.dk

I de hårde vintre 1940-42 måtte man i flere tilfælde sende forsyninger med isbåd.

Foto: DB Arkiv

Besættelsen

I 1944, under Anden Verdenskrig, sejlede ”Hebe” med dynamit til modstandsbevægelsen, hvilket resulterede i anholdelse af besætningen af Gestapo. Skibet blev senere ødelagt i et luftangreb i Kiel.

Under Besættelsen var der udstationeret en mindre gruppe tyske soldater på fyret. De skulle bl.a. passe den opstillede luftværnskanon. Engelske fly beskød flere gange fyret, og angrebene blev besvaret af tyskerne. Daværende fyrmester Steffensen måtte finde sig i de ubudne gæster, der også i august 1943 beordrede fyret camouflagemalet.

Forbindelse til land sørgede Fyr- og Vagervæsenet for med kutteren Gerda III. Gerda III ligger i dag i en museumshavn i USA, som et minde om de mange jødiske medborgere, der blev reddet fra Danmark til Sverige bl.a. via Dragør.

I dag betjenes fyret af Farvandsvæsenets ”Gerda IV”, der er stationeret i Dragør Havn

Udseendemæssigt har fyret ikke ændret sig meget siden 1937, bortset fra tilføjelsen af forskellige typer antenner.

1999

Den 21. december 1999 skete der dog en bemærkelsesværdig ændring: det grønne blink blev erstattet af et rødt, grundet en ændring af sejlrenden.

Mandskabet passer fyret, holder udkig, sover og spiser. Der skal sørges for vand, olie og andre forsyninger som udbringes af ”Gerda IV”. Man læser bøger, ser Tv og fisker. Fyret er bemandet 24-7.

Egentlig skulle fyret være sprængt væk, og det var meddelt mandskabet, at alle i 2015 ville blive opsagt.

Men fra fyret udfylder man stadig nogle funktioner og det menneskelige øje kan ikke i alle tilfælde erstattes af moderne elektronik.

Foto: DB Arkiv
Foto: DB Arkiv
Foto: DB Arkiv
Reglerne for besøg på fyret fra 1938. Foto: DB Arkiv

Du kan læse mere om Drogden Fyr på Dines Bogøs egen hjemmeside, hvor du også finder andre spændende fortællinger.

Øvrige fotos fra DB’s Arkiv:


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: