Nytårsløjer eller hærværk

Hvordan får man en hestevogn op på et tag? Det finder du svaret på i denne nytårs-udgave af I Byen med Bogø!
Ole Nielsen som vognmand på Birkevej i Søvang (1954). Foto: DB Arkiv.
Ole Nielsen som vognmand på Birkevej i Søvang (1954). Foto: DB Arkiv.

Velkommen til “I Byen med Bogø, hvor Dines Bogø byder ind med små lokale historier og fortællinger fra Dragør og omegn.

Nytåret er lige om hjørnet, og vi slutter 2023 af med årets sidste udgave af “I Byen med Bogø”. Denne gang står den på drengestreger i Dragør.

Lidt afhængig af den vinkel man ser det fra, kan der være stærkt forskellig opfattelse af, hvor grænsen mellem løjer og hærværk er.

Ældre fortæller om dengang de lavede ”ballade” og som ældre kan de selvfølgelig godt se, at ofte gik de langt over stregen. Et eksempel tilbage til midt i fyrrene.

En hestevogn på taget

For 20 år siden fortalte vognmand Ole Nielsen (årgang 1935), Raagard, Tømmerupvej om, hvordan han sammen med klassekammerater fra Store Magleby Skole lavede et ”nummer” med gårdejer Hans Jan Petersen, ”Hjørnet” i Søndergade.

De havde taget en af Petersens hestevogne og skilt den ad. Derefter havde de slæbt de enkelte dele op på taget af hans ejendom på hjørnet af Fælledvej. Her havde de samlet vognen igen.

Gårdejeren gik op på skolen og talte med lærer Rudolph Beier. Beier havde været på Store Magleby Skole fra 1935. Han havde tidligere været lærer på ”Store Magleby Søndre Skole” på Skolevej 9, Aflandshage.

Beier gættede med det samme på, hvem der stod bag. Han hentede drengene og gav besked på de straks skulle møde op på ”Hjørnet” hos Hans Jan Petersen og sønnen Gert Jan.

Tilnavne

Hans Jan Petersen havde tilnavnet ”10-øren”. Både i Store Magleby og Dragør var tilnavne meget udbredt dengang. Han havde fået tilnavnet fordi han altid gav en 10-øre til de bude, der kom med varer, uanset om det var meget eller lidt, de kom med. Sønnen Gert Jan Petersen arvede tilnavnet, men han måtte som søn nøjes med at blive kaldt ”5-øren”.

Denne gang endte det godt

Drengene fik besked på at hente hestevognen ned fra tagryggen og samle den igen. Det lykkedes og efter kraftige formaninger om, at ”Det gjorde de aldrig igen”, blev de inviteret indenfor til æbleskiver.


Dines Bogø på Wiedergården, Dragør. Foto af: Dragør News

Om Dines Bogø

Dines Bogø har bidraget med tæt på 1.000 artikler til aviser og fagblade, 40 bøger om lokalhistorier og besættelsen, afholdt 441 foredrag og byvandringer om 40-50 forskellige emner.

Læs mere på hans hjemmesider:
Dobbeltmordet.dk
Beretning.dk
Din-Bog.dk
Lokalhistorier.dk
Sydamager.dk
Kriminalsager.dk

Del dette opslag: