Vinguide: Drikkevarer til Nytår

Fejr det nye år med lækre bobler og vin fra Dragør Vinhandel. Læs vores store vinguide her.
Foto: JESHOOTS.com: https://www.pexels.com/da-dk/foto/lys-is-sloring-farver-834896/
Foto: JESHOOTS.com: https://www.pexels.com/da-dk/foto/lys-is-sloring-farver-834896/

I hjertet af Frankrigs skønne landskab ligger Champagne-regionen, fødestedet for den sprudlende drik, der har betaget verden. Men hvordan blev champagne et symbol på fest og nytårsfejring? Og hvad skal man ellers drikke nytårsaften? Vi giver dig de bedste bud og priser fra Dragør Vinhandel i artiklen.

Dragør Vinhandel anbefaler

Vilarnau Cava Brut Reserva fra Dragør Vinhandel.

Cava til Fisk & Skaldyr

Vinder af bedste Cava ved “The Champagne and Sparkling Wine World Championships 2019”: Vilarnau Cava Brut Reserva Bio.

Denne Cava er skabt af de klassiske druesorter Macabeo (50%), Parellada (40%) og Xarel.lo (10%). Efter vinfremstillingen lagres Cavaen omkring 14 måneder, hvilket overstiger det obligatoriske minimum på 9 måneder, resulterende i en mere kompleks smag og finere bobler.

Vinen fremstilles på 15 hektar af Sant Sadurní de Anoias højst beliggende marker ved det moderne vineri, Finca Can Petit, med Montserrat-bjergene som malerisk baggrund.

I både duft og smag udtrykker Vilarnau Cava Brut Reserva Bio en elegant frugtighed fra Macabeo-druen med noter af grønne æbler, mens lagringen tilføjer dybde og balance. Dens modne druer og fin syreprofil sikrer en fyldig, men stadig behagelig tør smag. Denne Cava, ideel til nydelse ved 7-10°, er en alsidig følgesvend til et bredt spektrum af retter – fra fisk og skaldyr til oste, cremede supper, samt retter med svin og fjerkræ. Med sin lange lagring er den perfekt som bobler til nytårsaften.

Dragør Vinhandel har skaffet et lille parti i magnumflasker.
Pris pr. flaske KUN 229,- (Spar 70,-)


Rødvin til din Nytårsmiddag

Top 1% bedste vin på Vivino: Chassagne-Montrachet “Vieilles Vignes” fra 2018.

Domaine Guy Amiot et Fils, beliggende i hjertet af Bourgognes Chassagne-Montrachet, symboliserer essensen af burgundisk vinkultur og tradition. Grundlagt i 1920 af Arsène og Flavie Amiot, har denne familiedrevne vingård gennem fem generationer bevaret sin kærlighed for vinproduktion.

Med vinmarker plantet hovedsageligt i årene 1920-1930, nyder Domaine Guy Amiot et Fils godt af gamle vinstokke, der producerer druer med enestående koncentration og dybde.

Når du skåler i det nye år, vil en flaske fra Domaine Guy Amiot et Fils være et udsøgt valg. Dens rødder i den dybe burgundiske tradition og familiearven lover en vinoplevelse, der er et perfekt match til oksemørbrad eller krondyr med kraftig sauce og garniture. Husk at lade den trække et par timer før servering.

Dragør Vinhandel har kun 24 flasker på hylderne!
Pris pr. flaske KUN 349,-

Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes fra Dragør Vinhandel.

Henri Darnat Auxey-Duresses 1er Cru 'Le Val' Blanc fra Dragør Vinhandel.

Hvidvin til Østers & Hummer

Domaine Henri Darnat Auxey-Duresses 1er Cru “Le Val” blanc 2019 er en fremragende hvidvin til at fejre nytårsaften. Denne vin fra en af Bourgognes respekterede producenter, Henri Darnat, er kendt for sin konsekvente kvalitet og har i 2019-udgaven en indbydende lys strågul farve, der er lige så tiltalende for øjet som for ganen.

Dens bouquet af citrus og hvide blomster indleder en smagsoplevelse, der byder på en harmonisk balance af friskhed og fylde. Aromaerne af hvide frugter, fersken og abrikos giver en dejlig kompleksitet, mens vinens intense tekstur og markante mineralitet sikrer en lang og tilfredsstillende eftersmag.

Denne hvidvin er ideel til nytårsaftens festmåltider, særligt østers og hummer. Med sin friske, fyldige karakter og flotte mineralitet er Domaine Henri Darnat Auxey-Duresses 1er Cru “Le Val” blanc 2019 en udsøgt måde at skåle det nye år ind på.

Dragør Vinhandel har skaffet nogle få kasser til nytår!
Pris KUN 349,- (Spar 150,-)


Portvin til Ostebord & Dessert

Denne Vieira de Sousa Fine Tawny portvin er et ideelt valg til desserten. Med sin omhyggelige blanding af vine, der er mellem 5-10 år gamle og lagret i egefade, tilbyder denne portvin en perfekt balance mellem sødme og friskhed, pakket ind i stor elegance.

Nyd dens rige smagsnoter og behagelige sødme som en aftenens højdepunkt. Denne portvin er særligt velegnet til at ledsage dessertbordet, hvor den vil fremhæve smagen af chokolade, mandler og nødder. Den er også et fremragende valg til et ostebræt, hvor dens sødme vil komplementere både milde og kraftige oste.

Lad Vieira de Sousa Fine Tawny portvin være med til at skabe en uforglemmelig afslutning på året, mens den indbyder til refleksion og hyggelige stunder. Denne portvin er ikke kun en nydelse for ganen, men også et symbol på fest og samvær – en sand nytårstradition, der både beriger og fuldender din fejring.

Dragør Vinhandel giver en ekstra skarp pris!
Pris pr. flaske KUN 129,-

Vieira de Sousa Fine Tawny fra Dragør Vinhandel.

10 tips til bobler til Nytår

Vælg en Champagne

  • Non-Vintage (NV) Champagne: Ofte en blanding af forskellige årgange, god til at fejre uden at bryde banken.
  • Vintage Champagne: Produceret fra druer høstet i et enkelt år, ideel for en mere ekstravagant fejring.
  • Rosé Champagne: Perfekt for dem, der foretrækker mere frugtige noter.

Opbevaring og Servering

Opbevar flasken køligt (omkring 7-9°C) og væk fra direkte sollys.
Brug en champagnekøler eller en spand med is for at holde den kold.
Åbn forsigtigt for at undgå at spilde og for at bevare boblerne.

De rigtige glas

Traditionelle Champagne-fløjter fremhæver bobler og aroma.
Vinglas kan også bruges for en dybere oplevelse af aromaerne.

Skænkning

Hæld forsigtigt langs siden af glasset for at bevare boblerne.
Fyld glasset kun halvt for at tillade aromaerne at udvikle sig.

Nyd Champagnen

Tag dig tid til at observere farven og boblerne.
Duft til champagnen for at fange de fine aromaer.
Smag forsigtigt og lad champagnen rulle over tungen for at opleve den fulde smagspalette.

God til skaldyr

Champagne er alsidig: Prøv den med alt fra skaldyr til lette snacks.
Sødere champagner passer godt til desserter.

Husk at skåle

Champagne er synonym med festligheder, så skål med nære og kære.
Husk på traditionen og øjeblikkets festlighed.

Drik ansvarligt

Husk at champagne er alkoholisk. Nyd den ansvarligt, især hvis du skal køre.

Efter festen

Hvis der er champagne til overs, brug en champagneprop til at bevare boblerne i køleskabet.

Lær noget nyt

Benyt lejligheden til at lære om forskellige champagnemærker og -stilarter.
Eksperimenter med forskellige typer for at finde din favorit.
Champagne og nytår går hånd i hånd, og ved at følge disse tips kan du sikre en uforglemmelig fejring.

Historien om Champagne

Det begyndte i det 17. århundrede, da munke i Champagne-området, herunder den berømte Dom Pérignon, eksperimenterede med vinproduktion. På grund af regionens køligere klima gennemgik vine en sekundær gæring i flaskerne, hvilket skabte bobler. Dette var oprindeligt et problem – faktisk blev disse vine betragtet som fejlbehæftede.

Opdagelsen af Bobler

Med tiden begyndte vinproducenterne at omfavne og forfine denne “fejl”, hvilket førte til udviklingen af den mousserende vin, vi kender som champagne. Boblernes tilstedeværelse blev et tegn på kvalitet og raffinement.

Royal Champagne

Champagne blev hurtigt populær blandt de europæiske kongehuse. Den blev anset som en luksusvare og blev ofte forbundet med royale begivenheder og store fejringer. Denne kongelige godkendelse skabte en aura af eksklusivitet omkring champagnen, hvilket gjorde den til et eftertragtet symbol på fest.

Offentligheden

I det 19. århundrede blev champagne tilgængelig for den bredere offentlighed. Med den industrielle revolution og fremkomsten af jernbanetransport blev det muligt at distribuere champagnen til nye markeder.

Nytår og Champagne

Men hvorfor netop nytår? I løbet af 1800-tallet blev det populært at fejre nytåret med et brag – bogstaveligt talt. Og hvad kunne være mere festligt end en flaske, der popper? Champagne blev symbolet på en ny begyndelse, håb og festlighed.

Symbolik og Tradition

Champagne er blevet et symbol på fest, lykke og sejr. At skåle i champagne ved midnat på nytårsaften symboliserer et ønske om et lykkebringende og velstående nyt år.

Moderne Fejringer

I dag er champagne ikke blot begrænset til de rige og berømte. Den er blevet en integreret del af mange kulturers nytårsfejringer, uanset sociale skel. Fra de små hjem til de store festlokaler, champagneboblerne bruser som et løfte om håb og glæde for det kommende år.

Konklusion: Champagne er mere end bare en drik; den er en del af en historie, en tradition, der er blevet vævet ind i selve stoffet af nytårsfejring. Når vi hæver vores glas med champagne ved midnat, er det ikke kun en skål for det nye år. Det er en hyldest til historien, til traditionen, og til de øjeblikke af glæde, der binder os sammen over hele verden.

Skål og godt nytår!

Del dette opslag: