Hvor kommer gløggen fra?

De fleste af os kender gløgg som en fast del af juletraditionen, men hvor kommer den egentlig fra? Og hvor længe har man drukket varm vin? Og hvad er opskriften?

Hvor kommer gløggen fra?

Ordet “gløgg” stammer fra det svenske “glödgat,” der betyder “opvarmet” eller “glødet.” Gløggen er en skandinavisk vinterdrik med rødder tilbage til starten af 1900-tallet. Det var dog først efter 2. verdenskrig, at den for alvor gjorde sit indtog i Danmark, og siden er den gradvist blevet en fast juletradition for de fleste.

På svensk kaldte man oprindeligt drikken for glödg (udsagnsordet af glödga), hvilket betyder til opvarmning. Denne tradition med at drikke opvarmet vin går helt tilbage til middelalderens Europa – og måske endda helt tilbage til det gamle Romerrige.

Gløgg vs. Glühwein

I Tyskland har man også Glühwein, som minder om gløggen, men opskriften indeholder færre krydderier og har en lavere alkoholprocent. Den laves ofte kun på rødvin uden tilsat anden spiritus, og der tilføjes heller ikke rosiner og mandler.

Gløgg = Jul

Den moderne version af gløgg er populær i Skandinavien, især i juleperioden. Drikken er for det meste lavet af rødvin, portvin og krydderier som kanel, nelliker, kardemomme og ingefær, samt sukker og tørret frugt som rosiner og mandler. Opskrifter varierer fra familie til familie og region til region.

Gløgg blevet en vigtig del af julefejringer i de nordiske lande, og den serveres ofte sammen med krydrede småkager som en hyggelig og traditionel del af julen. I dag laves der både gløgg med og uden alkohol.

Lav din egen gløgg

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med en hjemmelavet gløgg, har Madens Verden to gode opskrifter. Den ene er den klassiske lavet på rødvin og portvin, og den anden er en hvid gløgg lavet på hvidvin og æblemost:

Den klassiske røde gløgg:

https://madensverden.dk/hjemmelavet-gloegg

Den hvide gløgg med hvidvin og æblemost:

https://madensverden.dk/hvid-gloegg

Så er der kun en ting at sige: “Skål!”

Del dette opslag: